Rundveehouderij

Foto & video

Gezondheid troef op Eurotier

Op Eurotier, een toonaangevende landbouwbeurs in het Duitse Hannover, wordt veel aandacht geschonken aan de gezondheid van rundvee. Lacterende- en droge koeien of jongevee: alles wordt in de watten gelegd.

Foto

 • GEA Westfalia Surge brengt met het IQ melkstel een vernieuwende melkklauw op de markt. De melk van de vier kwartieren wordt gescheiden opgevangen. De melkklauw is verdeeld in vier segmenten met elk hun eigen stop en hun eigen luchtinlaat. De korte melkslangen zijn naar binnen verlegd zodat de slangen geen ruimte meer vragen tussen de bekers. Het effect is dat de bekers, vooral bij nauwe achterspenen, rechter onder de speen komen te hangen. Het melkstel is ongeveer net zo zwaar als een gangbaar melkstel van Westfalia Surge, tussen 2,3 en 2,5 kilo. Het melkstel heeft nog geen prijs maar zal niet veel duurder zijn dan de Classic 300. Deze kost tussen € 400-450.  Foto's: Henk Riswick, tekst: Wijnand Hogenkamp en Jacco Keuper

 • De Milkpro P4C is een melkstel van de Italiaanse fabrikant Milkline. De pulsator bevat vier uitgangen die elke tepelvoering van een eigen zuig-rustslagverhouding voorzien en bij te lage melksnelheid per kwartier het melken stopt. De tepelbeker blijft wel hangen bij een vacuum van 15 kPa onder de speen. Hoe Milkline dit nieuwe type melkstel in Nederland gaat verkopen is nog niet duidelijk. Wellicht onder eigen naam, maar ook kan het zijn dat de techniek in licentie door andere melkmachinefabrikanten wordt gebruikt. Een prijs is nog niet bekend.

 • Fullwood brengt met de FullexpertIMA een inline melkanalyse. Met infraroodtechniek wordt het vetgehalte, eiwitgehalte, ureum, bloed en celgetal gemeten. Het celgetal is indicatief. De veehouder stelt zelf de grenzen in wanneer er een attentie moet volgen. De waarden die gevonden worden bij de officiele melkproductieregistratie gelden als calibratie voor het systeem. De IMA is na de melkmeting geplaatst en er hoeft geen apart monster genomen te worden. De IMA kost rond €1.800 per stuk per melkstel.

 • Minitube verkoopt sinds een jaar de eProcheck. Het apparaat meet het progesterongehalte in de melk. Op basis daarvan kan afgelezen worden of een koe tochtig is, drachtig is of terugkomt. Daardoor kan er sneller op afwijkingen worden ingespeeld en zo kan de tussenkalftijd worden verkort. De financiele winst bij drie weken kortere tussenkalftijd is € 50 - 75 per koe. De investering in het apparaat is € 4.500. Een onderzoekje kost € 1,95 per keer.

 • Clauss Machinenbau uit Zuid Duitsland heeft de Kipp-Mat op de markt gebracht. Het is een soort roterende tafel. In horizontale toestand kan een koe tegen de wand geplaatst worden. Met behulp van beugels en riemen wordt de koe vastgezet. Vervolgens wordt de koe een kwartslag gedraaid. Dan worden de poten vastgemaakt en gaat de koe nog een kwartslag verder zodat ze uiteindelijk ondersteboven in het apparaat ligt/hangt. Het apparaat kan gebruikt worden bij de klauwverzorging, maar kan koeien met lebmaagdraaiingen ook keren. Het apparaat kost circa € 10.000 en is alleen voor heel grote bedrijven bedoeld. Ook specialisten (klauwverzorgers of dierenartsen) kunnen een mobiele versie kopen en zo meerdere boeren in de regio helpen.

 • Shoof uit Nieuw Zeeland geeft met een test (via een melkmonster) uitsluitsel of een koe wel of geen mastitis heeft. Daarbij kan ook onderscheid worden gemaakt of het om Staphylococcus aureus gaat, of om een streptococ. 8 uur na het nemen van het monster is een eerste indicatie zichtbaar. De testen kosten € 5 per stuk.

 • De Calciumbolus van Holland Animal Care uit Wierden (Ov.) is een gemakkelijk ondersteuning van de calciumvoorziening van de pasgekalfde koe. De bolus wordt twee a drie uur voor het afkalven ingegeven. Het gelatine omhulsel lost snel op en binnen vijf minuten is het calcium-acetaat beschikbaar voor de koe. Het werkt ongeveer 8-10 uur en werkt preventief tegen kalfziekte. De pillen worden geleverd in een doos van 12 stuks en kosten € 5,95 per stuk, inclusief btw. Meer informatie op www.boerenwinkel.nl

 • In Duitsland is Milkinal Fertilia te koop. De sporenelementen, de vitaminen en het ß-caroteen in het mineralenmengsel dragen bij tot een gezonde stofwisseling van de droge koeien. Daardoor is de kans op leververvetting kleiner en daarmee ook de kans op slepende melkziekte. Het mengsel kost € 180 per 100 kilo. Omdat het nog niet in Nederland verkrijgbaar is moeten veehouders, die het toch graag willen gebruiken, in Duitsland bestellen.

 • Voor een gezonde start is het zaak kalvende koeien goed in de gaten te houden. Daarvoor wordt camerabewaking toegepast. Op de stand van Albert Kerbl GmbH ging veel belangstelling uit naar dat kleine stukje waar je jezelf voorbij kon zien lopen. Bovenin de stand was een camera ten grote van een drinkbeker, de zogenoemde CowCam, opgehangen. Op een beeldscherm is haarscherp en in kleur te zien wat er in de stand gebeurt. Bijna €600 kost dit stukje draadloze techniek. Daarvoor heb je dan een weerbestendige (-20 tot 50 graden Celsius) camera, snoerloze LCD-monitor in pocketformaat en een ontvanger waarop bijvoorbeeld een PC of beeldscherm is aan te sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.