Rundveehouderij

Foto & video 1080 x bekeken 4 reacties

Fijne rastypische Blondes in Mariënheem

Diergezondheidsproblemen drukt de deelname enigszins. Sommige rubrieken zijn klein, maar de kampioenskeuring is groots. Fijnheid, rastype en ontwikkeling worden beloond.

Foto

 • Zo’n 90 van de 120 opgegeven Blonde d’Aquitaines maakten hun opwachting in de keuringsring in Mariënheem. Twee inzenders van buiten het insluitingsgebied voor blauwtong konden niet meedoen, een aantal anderen moesten om andere diergezondheidsredenen afhaken. Daardoor kon bijvoorbeeld Dick Reussink in Toldijk zijn titel bij de oudere stieren niet verdedigen. Er zijn allicht enkele goede dieren thuis gebleven, maar het is niet zo dat het te merken was aan de kwaliteit van de dieren. Wel waren sommige rubrieken wat klein en kon de uniformiteit beter.  Foto’s: Ruben Keestra, tekst: Jacco Keuper

 • Ten opzichte van eerdere edities, kende deze keuring een aantal verbeteringen. Zo had de organisatie ’s ochtends een heuse briefing voor alle betrokkenen. Daarbij kregen de ringmeesters de instructie dat ze moesten zorgen dat de volgende rubriek zich tijdens het keuren al opstelt voor de ingang van de ring. Het ochtendprogramma liep daardoor als een speer, waardoor een half uur tijd werd ingelopen.

 • Nieuw dit jaar is een gezamenlijke kampioenskeuring met de andere rassen. Het publiek zit daardoor niet verspreid in verschillende hoeken van de stal, maar bij elkaar op de tribune lang de grote ring. Die heb je dan even lekker voor je alleen.

 • Voor de presentatie had de organisatie José Buijs weten te strikken. De meeste aanvragen weigert de ervaren speaker van melkveetentoonstellingen als NRM en Hoornaar. Dit deed ze wel omdat de kleinschaligheid van de keuring haar trok. Ze praatte het geheel aan elkaar en bracht leven in de brouwerij door niet alleen de jury maar ook deelnemers en het publiek spontane uitspraken te ontlokken. Het grote verschil met melkveekeuringen is dat hier ook stieren en koeien met kalf in de ring komen. Ze is niet te verlegen om gewoon even te vragen waar de jury dan op let.

 • Ook nieuw, maar een feit dat de argeloze bezoeker allicht is ontgaan is de Fierbasticker op het achterstel. De nummering is hier al jaren zo, maar in andere delen van Europa is het lang niet altijd zo. Daarom heeft de Europese koepelorganisatie besloten dat bij alle Blondekeuringen in Europa deze stickers worden gebruikt voor de nummering.

 • Fijnheid en rastype vooral genoemd in het jurycommentaar over de vrouwelijke dieren. De maat en bespiering is er wel, nu gaat het volgens jurylid Ton Hartman om de puntjes op de i. Het is te zien tijdens het keuren, medejurylid Henk Tessemaker voelt alle pinken in deze groep even aan de huid op de bil.

 • Uiteindelijk wint de fijne en rastypische Doetje van Marcel Gerritsen het van de grotere, zwaardere en beter bespierde Diva de Manteau van Anton Schotpoort.

 • Ook de zeer royaal ontwikkelde Babylone van Henk Spaansen is bijzonder fijn en heeft een prachtige kop en mooi kruis. De vaars kalf over een maand af, waardoor de jury haar niet te hard afrekende op de iets weke bovenbouw.

 • De reservekampioen is zo niet nog mooier dan de kampioen: een zeer elegante vaars met mooie verhoudingen in het lichaam. Het heeft een mooier bekken en meer bespiering in de achterhand dan Babylone. Maar Carolien van Gebroeders Gerrit en Aalt Blaauw gooide haar eigen glazen in, bij het gevecht om de titel. Gedurende de kampioenskeuring werd de vaars steeds moeilijker hanteerbaar en ging meermaals met haar begeleider aan de haal. Ze werd er niet om gediskwalificeerd, maar het koste haar wel de eerste plaats. Gerrit Blaauw: ,,Wij hebben karakter hoog in het vaandel, onze dieren zijn juist heel rustig. Dit ging mis doordat de muziek bij de finale erg hard stond. Toen de muziek over was, werd het dier ook weer rustig."

 • Bij de koeien is het kampioenschap geen verrassing. Of het de achtste of negende keer is dat Hans Spekenbrink Urielle meenam naar de nationale weet hij niet, wel dat ze elke keer als kampioen naar huis is gegaan. De jury roemde de zeer royaal ontwikkelde koe om haar extreem goede bovenbouw en haar mooie bekken. Het beenwerk is goed geplaatst en wordt prima gebruikt.

 • De eveneens royaal ontwikkelde, rastypische Odilia eindigde als tweede. Volgens de jury een schitterende koe, met veel vleesopdruk, die alleen wat stram liep. Dat laatste punt heeft haar het kampioenschap gekost. Iets waar Jan Eggerink niet blij mee is. Volgens de fokker/eigenaar moet ook worden meegewogen dat Urielle nog niet heeft gekalfd en zijn dier wel. In reactie daarop stelt de jury dat daarvoor het keuringsreglement voor moeten worden aangepast. Dirk Reijne: ,,We keuren wat we hier zien. Dat is onze opdracht.”

 • Juryberaad was af en toe nodig. Na jaren van Franse arbiters is de jury dit jaar een gemêleerd gezelschap: twee Franse en twee Nederlandse keurmeesters gaven hun oordeel over de dieren. Meestal zijn ze het roerend met elkaar eens, hoewel de nuchtere Hollanders een zwaarder accent op functionele en de Fransozen meer op emotionele kenmerken leggen als het op details aankomt. Soms wilden Nederlandse juryleden een dier af laten vallen op de stand of gebruik van de benen, maar wilden de Franse juryleden juist een hoge klassering vanwege raskenmerken als een mooie sprekende kop.

 • Bij de stieren is het ontwikkeling de centrale noot. Zo hebben alle vier juryleden al snel Danseur van Fredie van Dijk in beeld als kampioen bij de jonge stieren. Een best ontwikkelde stier voor zijn leeftijd (ruim zeven maanden), combineert rasuitstraling met een mooie vleesopdruk en veel fijnheid. Ook reservekampioen Dolbama van Ebo Drewes en Maatschap Bolhuis kreeg positieve kritieken over zijn ontwikkeling, lengte en bovenbouw. Als is de staartinplant wel iets hoog.

 • De royaal ontwikkelde Bakersfield Cor van Wim Bakker ging met de eer strijken in de middengroep bij het mannelijke vee. De stier heeft een vlotte gang over goed beenwerk en was een fractie beter in de bovenbouw dan de reservekampioen: Cauet ROZ van Ed en Marjan Neerincx. Een stier met een heel mooi lichaam en beste bespiering. Alleen kon de kop wat langer en is het beenwerk, dat hij overigens wel heel goed gebruikte, van achter gezien wat sabelbenig.

 • Ook bij de oudere stieren was het een spannende strijd. De zeer goed ontwikkelde Amadeus van Marcel Gerritsen heeft een ook een beste vleesopdruk. Het is niet voldoende om het kampioenschap in de wacht te slepen.

 • De kampioenstitel is voor Ulminio, van Henk Spaansen. De royaal ontwikkelde en goed bewaarde stier heeft een heel correcte bovenbouw en mooi lang bekken.

 • Bij de bedrijfsgroepen wilde Marcel Gerritsen eerst niet meedoen, omdat een paar zogende koeien thuisgebleven waren. Een collegafokker haalde hem over. En niet onverdienstelijk; de fokker die alle acht meegebrachte dieren in de kampioenskeuring opnieuw in de ring mag brengen (zes dieren hadden 1A in de rubrieken), blijkt de meest uniforme groep dieren te hebben. De tweede plaats is voor Jan Eggerink die volgens het jurycommentaar vier hele goede dieren toont, maar ook één dier dat niet bij de groep. Verder is er lof van de jury voor Neerincx, Spaansen en Poelarends (hier in beeld) die in deze volgorde het klassement vervolgen. Zij toonden durf door meer leeftijdsspreiding in de groep te leggen. Echter jongere dieren tonen minder indrukwekkend, dus is het dan wel een slag moeilijker om te winnen.

 • Vleesveehouderij draait uiteindelijk om wat er aan de slachthaak hangt. Daarom is er bij het Blondestamboek ook aandacht voor andere dan fokkerijgerichte prijzen. Alle dieren worden bij binnenkomst gewogen. Aan de hand van de leeftijd wordt de daggroei berekend.

 • Die lag het hoogst voor vaarskalf Donné van Ed en Marjan Neerincx. Het groeide maar liefst 1.480 gram per dag. Met 1.550 gram per dag is Dolbama de snelst groeiende stier. Eigenaar Ebo Drewes zegt zijn dieren maandelijks te wegen. Dolbama had daarbij een traject waarbij hij 2.100 gram per dag zwaarder werd.

 • Henk Broeders van Beefselect selecteerde de meest vleestypische dieren van de keuring. Bij de stieren ging die eer naar Cauet ROZ van Ed en Marjan Neerincx. Een stier met een lange rug en veel bespiering in de achterhand.

 • Vaarskalf Dominique van Jan van Oorspronk is mager in conditie, maar heeft veel lengte en fijn beenwerk. Daarom wordt het jonge dier als meest vleestypisch aangewezen bij het vrouwelijke vee.

 • Waardering is er voor Jan Eggerink, die al voor de twintigste keer aan de nationale mee doet. In totaal schat de Twentenaar dat hij 60 keuringen heeft bezocht. Altijd is hij goed voor een flinke groep dieren.

 • Aan het eind is er een defilé van kampioenen.

  Klik hier voor de volledige uitslag van de rubrieken »

  Klik hier voor een overzicht van alle kampioenen »

 • Voorzitter Ed Neerincx heeft het laatste woord; hij bedankt het publiek voor de komst en inzenders en vrijwilligers voor hun inzet.

  Bekijk ook de Piemontesekeuring »

  Bekijk ook de keuring van Verbeterd Roodbont »

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Spaansen

  Geachte Redactie. Hierbij doe ik U het verzoek toekomen mij enkele foto's op te sturen. van onze kampioensrunderen Babylone en Ulminio, betreft de nationale Vleesveekeuring afgelopen zaterdag in Marienheem. Uiteraard tegen betaling. In afwachting bij voorbaat dank Henk Spaansen.

 • no-profile-image

  Donné

  Zijn er ook foto's van de kinderkeuring?

 • no-profile-image

  Boerderij.nl

  Donné, de foto's van de kinderrubriek staan vanaf vrijdag 5 december op de site.

 • no-profile-image

  Henk

  Wie is die mooie vrouw van foto 11 dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.