Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Eerst isoleren, dan dakdekken

Wim en Henk van Rooijen bouwen een nieuwe ligboxenstal met 240 boxen. Na het plaatsen van de zijwanden, maken de bouwvakkers het dak dicht. Eerst isoleren, dan golfplaten erover.

Foto

 • Wim (47) en Henk (43) van Rooijen in Ospel (L.) bouwen een nieuwe ligboxenstal voor 200 melkkoeien. Deze krijgt 6 rijen boxen, een Triomatic voerrobot en 3 Lely melkrobots. Voor een vierde wordt de plek ingericht, pas bij groei naar 240 koeien wordt deze geplaatst.
  Voor de nieuwe stal komt een circa 200 vierkante meter grote ruimte voor de neventak die de twee echtgenotes uitbaten.  Foto’s: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Jacco Keuper

 • Het dak van de grote ligboxenstal wordt geïsoleerd. Dit is vooral tegen de warmte-instraling op zomerse dagen. Een geïsoleerde stal geeft minder hittestress bij de koeien en minder condensvorming tegen het dak. Het verhoogt de bouwkosten wel met plusminus €40.000. Van Rooijen heeft dat er wel voor over: ,,We hebben nu ook een geïsoleerde stal. Je houdt het langer fris. Koeien blijven langer vreten en beter in productie."

 • Isolatieplaten zijn niet zo zwaar. Twee potige bouwvakkers wandelen er rustig een eindje mee over het erf.

 • Om kieren en naden te voorkomen plaatsen de dakdekkers afwerkranden waar de isolatieplaten in worden geschoven. De kleine oneffenheden in de rand van de plaat zie je dan niet meer, zo is het geheel netjes afgewerkt. De randen worden op de gordingbalken gespijkerd tot ze houvast hebben en dan aangeschroefd.

 • De ervaren bouwvakkers hebben geen hoogtevrees en lopen moeiteloos over de spanten en de gordingen. Voor de veiligheid hangt er natuurlijk wel een net onder, want je kunt nooit weten.

 • De buitenste rij isolatieplaten moet even op maat worden gemaakt. Benodigdheden: een duimstok, potlood, zaag en een vaste hand.

 • De platen zijn lang. Een stukje hoogte is eenvoudig te overbruggen. Dit gebeurt alleen aan de rand, de meeste platen gaan met de lift omhoog.

 • Op het dak worden de platen met de hand verder getransporteerd tot ze op de plek liggen.

 • Als een deel van het dak geïsoleerd is, kunnen de golfplaten erop. Eerst alles isoleren klinkt logisch, maar dan is de kans groter dat isolatieplaten van het dak waaien. En het loopt makkelijker over golfplaten dan over isolatie.

 • Op de grond wordt het voorbereidende werk gedaan. De hoek wordt van de platen gesneden en met een lange boor wordt een hele stapel platen ineens voorgeboord. Als dit goed gebeurt, zit elk schroefgat precies boven een gording.

 • Dan zijn de platen klaar voor transport. Een daklift brengt ze het dak op.

 • Ook hier weer teamwork: de ene dakdekker legt de platen, zijn collega zet ze vast op de gordingen.

 • Een klein beetje verloop kan over de hele lengte een flinke afwijking geven. Zeker bij de eerste plaat van iedere rij is het dus even secuur passen en meten. Als die goed ligt, komt elke plaat erboven ook goed uit.

 • De schroeven worden met een hamer door de isolatie in de gordingbalk getikt.

 • Vervolgens worden de platen vastgeschroefd met een boormachine.

 • Onder en boven worden zogenoemde vogelschotjes aangebracht. Deze voorkomen dat vogels tussen het dak en de isolatie gaan zitten.

 • Als de lift toch terug gaat, waarom zou je dan lopen? Het zal vast niet geheel volgens de arboregels zijn, maar als je je goed vasthoudt kan het nog wel eens veiliger zijn dan lopen over de platen.

 • Een dak is niet af zonder goot. Hier wordt een eindstuk op de goot bevestigd. De zinken randen zijn scherp, dus handschoenen zijn geen overbodige luxe.

 • De tussenbalans: een geïsoleerd dak met daarover golfplaten en eronder een strakke dakgoot.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gezond

  Ik ken er natuurlijk niks van, maar mij lijkt het beter om de isolatie onder de gordingen te monteren om op deze manier een tochtval op de koeien te vermijden. ;-)

 • no-profile-image

  Das Logisch

  Het grote voordeel van isolatieplaten is daadwerkelijk de luchtgeleiding. Bij dit soort hoge stallen maakt het niet zo veel uit. Het weglaten van lichtplaten scheelt tot 4 graden celcius bij zonnig weer. Overigens dakisolatie bij dit soort hoge open gebouwen scheelt maar 1 graad celcius t.o.v. enkel golfplaten. Vergelijk het met een isoleerkan zonder deksel.

 • no-profile-image

  hans

  Volgens mij is het verstandiger om over de gordingen panlatten te maken en daar de isolatie platen op te bevestigen zodat condens wat zich oder op de isolatie platen gaat vormen beter weg kan lopen en zo de gordingen niet vochtig worden en dus langer mee gaan.

 • no-profile-image

  gerard

  wat een omslachtige bezigheid, als je ook sandwichpanelen kunt krijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.