Rundveehouderij

Foto & video laatste update:14 nov 2008

Detailverbeteringen bij kalveropfok

De basistechniek bij kalverdrinkautomaten staat, nu gaat de capaciteit omhoog. Daarnaast tonen andere leveranciers van producten voor kalveropfok hun noviteiten op Eurotier.

Foto

 • Förster heeft met een vernieuwende techniek mogelijk gemaakt dat meerdere kalveren tegelijk op een kalverdrinkautomaat kunnen drinken. Een automaat kan nu vier boxen bedienen waarbij de kalveren niet meer op elkaar hoeven te wachten. De capaciteit is ongeveer 120 kalveren. Dat is net zoveel als twee automaten die kalveren niet gelijktijdig kunnen laten drinken. De prijs in nog niet bekend, maar zal volgens Förster onder de prijs van twee afzonderlijke automaten komen te liggen.  Foto's: Henk Riswick, tekst: Wijnand Hogenkamp en Jacco Keuper

 • Urban heeft een aangepaste versie van de U-40 drinkautomaat. Door een tweede doseerunit voor kunstmelk aan de automaat te plaatsen kunen twee soorten kunstmelk gebruikt worden. Een hoogwaardige (vaak duurdere) kunstmelk voor de eerste 15 tot 20 dagen en een wat eenvoudiger kunstmelk voor de rest van de melkperiode. Gedurende een periode van circa vijf dagen kan dan langzaam van de ene op de andere kunstmelksoort worden overgeschakeld. De groeiresultaten zijn dan gelijkwaardig, maar de opfokkosten zijn rond €15 lager. De uitgebreidere versie, de U40 Twin, kost €2.000 meer dan de standaard versie. Die is leverbaar vanaf € 5.000.

 • Calftel heeft een luxe versie aan hun kalverhuttenreeks toegevoegd. De kalverhut bevat een extra luikje aan de zijkant van het hok. Aan de binnenzijde is een voerunit gemonteerd zodat water, maar vooral krachtvoer altijd droog blijft. De ventilatie aan de bovenzijde is verbetert waardoor condens tot het verleden behoort. De extra lange afmeting van het hok, 2,20 meter, maakt het voor het kalf mogelijk om altijd een beschutte, tochtvrije plaats te vinden. De luxe kalverhut kost rond € 300. Afhankelijk van het gekozen afscheidingshek, voerplaatsen en een buitenafdekplaat voor het voer, komen de totaalkosten tussen € 400 en 500.

 • Het uitmesten van een kalverstal zonder handwerk: de Moving Floor van een gelijknamig Zweeds bedrijf is een zelfreinigende stalvloer. De basis is een houten vloer waarover een rubber band loopt. Ieder kwartier trekt het aandrijfmechanisme de brede rubberband een decimeter verder. Tegelijk doseert een strooiselautomaat gehakseld stro of zaagsel achterin het hok. De band schuift in de richting van het voerhek, omdat bij het voerhek de meeste mest valt. De mestband lost in een mestgoot onder de voerbak. Een RVS-schraper zorgt dat geen mestresten op de band achter blijven.
  Buitenlandse wederverkopers of een internationale prijs zijn er nog niet. In Zweden zijn ze verkrijgbaar voor circa € 3.000 per stuk.

 • Voerleverancier Agravis komt met een kalvermelk met cellulose. Het betreft geen standaard zaagsel, maar houtstof zonder lignine die ook in de papierindustrie wordt gebruikt. Het idee komt uit de hondenvoeding, waar cellulose wordt gebruikt om de samenstelling van hondenpoep te beïnvloedden: de uitwerpselen zijn dan steviger en dus eenvoudiger op te pakken van de straat.
  Agravis ontdekte bij proeven dat er meer gebeurde dan het voorkomen van diarree. De kalveren bleken harder te groeien; 45-75 gram per dag meer. De oorzaak werd gevonden in de veel beter ontwikkelde penswand; de kalveren hadden meer penspapillen. Hoewel de cellulose niet in de pens komt, heeft het er wel een positieve invloed op. Het beïnvloed de passagesnelheid van het voer in de lebmaag en de dunne darm. Daardoor nemen de kalveren eerder ruwvoer op. Het voordeel van de goede pensvertering houdt aan als de melkverstrekking wordt afgebouwd.
  Een zak melk is met cellulose alleen wel €2,50 duurder. Combimilk Fresser Plus kost namelijk €129 per 100 kilo.

 • Kalvermelkproducent Schils komt met een goedkopere kalvermelk. Door een deel van de magere melkpoeder te vervangen door weiproducten, plantaardig eiwit en synthetische aminozuren is dezelfde groei te halen voor minder geld. Door te sturen op aminozuren is het ruweiwitgehalte gedaald tot 18 procent (normaal is 22 procent). Het eiwit is gemengd in de wei en samen ‘gecosproeidroogd’. Hierdoor is het vet stabiel en komen eiwit en energie tegelijk vrij.
  Het product is getest bij emmervoeding en een kalverdrinkautomaat. Gerekend met de prijs van april 2008 komt Schils op een voordeel van €24 per opgefokt kalf. Eurolac-Elite kost nu €160 per 100 kilo en wordt in Nederland onder privat label verkocht door verschillende leveranciers van kalvermelk.

 • Aan aangekochte kalveren die moeten overschakelen van koemelk naar poeder kan het raadzaam zijn een mineralentoevoeging te geven. De gehaltes in kalvermelk zijn gelimiteerd en volgens het Franse Celtilait te laag. Het bedrijf komt daarom met Fortan Selenium, een mineralenbolus voor jonge kalveren. In de capsule zit een poeder met onder andere selenium, jodium en plantaardige anti-oxidanten. De Duitse importeur Martin Vaas levert ook in Nederland. Een prijs is nog niet bekend. Informatie: martinvaas@t-online.de

Of registreer je om te kunnen reageren.