Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Betonvloer storten in grote ligboxenstal

Wim en Henk van Rooijen bouwen een nieuwe ligboxenstal met 240 boxen. Nu het dak erop zit, wordt de vloer gestort. Dit is grotendeels zwaar handwerk.

Foto

 • Wim (47) en Henk (43) van Rooijen in Ospel (L.) bouwen een nieuwe ligboxenstal voor 200 melkkoeien. Deze krijgt 6 rijen boxen, een Triomatic voerrobot en 3 Lely melkrobots. Voor een vierde wordt de plek ingericht, pas bij groei naar 240 koeien wordt deze geplaatst.
  Voor de nieuwe stal komt een circa 200 vierkante meter grote ruimte voor de neventak die de twee echtgenotes uitbaten.



  Foto’s: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Jacco Keuper

 • Nu de roosters liggen en het dak op de stal zit, kunnen de vloeren worden gestort. Dit begint met een goede voorbereiding, want de hoogtes en afschotten moeten exact kloppen. Daarom wordt eerst een laser opgebouwd.

 • Vervolgens wordt de hoogte van de bekisting gecontroleerd. Nu kan de hoogte nog aangepast worden, als het beton erin zit niet meer.

 • Dan kan het daadwerkelijke storten beginnen. In totaal is 190 kuub beton nodig om de voergang, boxdekken en de voerkeuken te storten. Buiten naast de stal komt een staande melktank. De vloer waar die op komt te staan wordt direct mee gestort.

 • Het beton moet gewapend zijn, dus worden betonmatten verwerkt. In totaal wordt er 1.500 vierkante meter betonmatten gebruikt.

 • Wapening aanleggen is veel handwerk. Met de verreiker worden de matten zo kort mogelijk bij de stal gelegd. Rondom de stal liggen overal kleine stapeltjes, zodat zo min mogelijk hoeft te worden gelopen. Maar het laatste stukje naar binnen moet toch met de hand gebeuren.

 • Ook het maken van passtukken kan niet zonder menskracht. Bij de lange stukken schiet het met een grote haakse slijper wel iets meer op dan met de betonschaar. Die ligt nu werkeloos op de achtergrond, maar wordt bij hoekjes en kleine stukken wel gebruikt.

 • Door de mat op een al gesneden passtuk te leggen, heb je snel de juiste maat. Zo vormt zich een stapeltje passtukken die je ineens mee kunt nemen. Lekker efficiënt.

 • Als er goed gemeten is, sluit het passtuk met een kleine overlap precies aan op de bestaande mat.

 • De minst leuke klus is het aan elkaar bevestigen van de matten. Ook handwerk, alleen dan wel de hele dag gebukt staan. Daar krijg je rugspieren van.

 • De ijzervlechter hoeft echter geen polsslagen meer te maken. Het apparaatje draait vanzelf zodra er trekkracht op wordt uitgeoefend. Dus is het alleen het binddraadje onder de mat doorhalen, lusjes aan de uiteinden inhaken en optrekken.

 • Betonwagens rijden af en aan. Via een glijbaan landt het beton uit de betonmixer in de pompwagen.

 • De betonpomp staat direct naast de stal, op een plek waar de betonmixers er goed bij kunnen. Omdat in de stal met de arm niet te werken is, wordt de mortel met verlengslangen naar de juiste plek gebracht.

 • De bouwvakkers proberen de betonwagen zo min mogelijk te verzetten. Als op de stortplek voldoende ligt, wordt de slang een stukje versleept.

 • Een stoere bouwvakker blijft lachen, ook al is het best zwaar. De pomp stuwt het beton met schokken door de slangen, dat maakt het sturen van de betonstroom extra zwaar.

 • Om de koeien makkelijker te laten vreten wordt de voergang 20 centimeter hoger dan de roostervloer. De boxdekken (op de achtergrond) worden even hoog als de roosters omdat de broers kiezen voor diepstrooiselboxen. Een schuimrubberen band langs de roosters wordt ingestort om in de toekomst waar nodig nog te kunnen vervangen.

 • Hoeveel beton en waar dat komt kan de bestuurder van de betonpomp exact regelen. Door de afstandsbediening hoeft hij dat niet op instructies van anderen te doseren, maar kan hij het met eigen ogen zien omdat hij vlakbij het werk staat. Een goede dosering is belangrijk, want overal waar te veel ligt moeten de bouwvakkers het met hand weer weghalen. Dat kost onnodig tijd en dus geld.

 • Langzaam loopt de bekisting vol. Dit is de tweede vloer op de voergang. Het witte onder de wapening in het midden van de voergang zijn isolatieplaten. Hier niet om te isoleren, maar om 20 centimeter beton te besparen.

 • Dan is het harken en schuiven met het beton tot overal precies de juiste hoeveelheid ligt.

 • Met vereende krachten wordt een koppelstuk aangebracht om de slang te verlengen.

 • Vervolgens wordt het betonoppervlak met een trilbalk geëgaliseerd.

 • De put waar de melkrobot op komt te staan, moet natuurlijk open blijven. Hier wordt de weeginrichting in verzonken, maar het is ook de afvoer naar de mestput en zorgt voor een gelijkvloerse instap. Het betekent wel even knutselen met de bekisting bij het storten.

 • Langzaam worden de contouren zichtbaar. Hier komt het 1,40 meter hoge muurtje van de voerkeuken. Om die goed te laten aansluiten op de vloer steekt de wapening uit. Die wordt voor het storten van de wand verlengd.

 • Naast de stal wordt de silovoet van de melkkoeltank gelijk meegestort. Hier kan de pompwagen er met de arm wel bij.

 • De vloer krijgt dubbele wapening. De onderste en bovenste laag matten worden met stenen uit elkaar gehouden.

 • Ook deze vloer wordt direct afgewerkt. Dat gebeurt door de geringe oppervlakte met klein materieel. Het afwerken is secuur werk. De vloer moet namelijk precies waterpas zijn, anders staat de melktank later scheef.

 • William Deenen, de uitvoerder van Hendrix Stallenbouw, houdt de vorderingen nauwkeurig in de gaten. Als het niet volgens plan loopt of ergen een probleem opdoemt, blust hij de brand.

Eén reactie

 • no-profile-image

  nico van eijden

  Dat apparaatje is al heel oud .Het is een zaktrekker die de kolenboer vroeger ook al gebruikte om de kolenzaken dicht te binden

Of registreer je om te kunnen reageren.