Rundveehouderij

Foto & video

Altijd droge ligbox met kalk

Willy Peters mengt sinds een jaar kalk door het zaagsel dat hij in de ligboxen strooit. Na wat experimenteren strooit hij nu per week 2,6 kilo kalk en 30 liter zaagsel per box.

Foto

 • Willy Peters (37) heeft een bedrijf met 250 melkkoeien in St. Anthonis (N.-Br.). De productie bedraagt 2,5 miljoen kilo melk op 25 hectare gras en 44 hectare snijmais.
  Door ‘boxmanagement’ verlaagde Peters het celgetal van boven de 200.000 naar 109.000 in de robotstal en 143.000 in de andere stal. Peters: „Dat is voor ons doen laag.”  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Leo Tholhuijsen

 • Peters is dik tevreden over de toevoeging van de kalk (merknaam Power-cal) aan zaagsel. ,,De boxen zijn wit opgedroogd. Natte plekken zijn heel snel weer droog.” Het mengen van de twee componenten gebeuren op het bedrijf. Het begint allemaal met het opscheppen van zaagsel.

 • Vervolgens gaat de Power-cal erbij.

 • Het kalk/zaagselmengsel kost 59 cent per 100 kilo melk. Een derde komt voor rekening van de kalk, losgestort kost die €135 per ton. Dat is 40 procent minder dan wanneer het in bigbags wordt geleverd. Tegenover die kosten staan geen te becijferen voordelen. Peters is tevreden, maar kan niet in centen aangeven hóe tevreden. ,,De boxen zijn mooi droog evenals de klauwen.

 • Het mengen van zaagsel en kalk.

 • Met een verdeler strooit een medewerker van Peters het mengsel voor in de box; koe werkt het in de loop van de week met kleine beetjes over de boxbodem naar achteren.

 • Schoonmaken van de boxen gebeurt tweemaal per dag in de stal met de melkrobot, in de andere stal waar drie keer per dag wordt gemolken worden de boxen drie keer uitgekrabd.

 • Droge mat door de kalk. Nattigheid wordt door de kalk opgenomen en droogt vervolgens vlot weer op.

 • Peters noemt de combinatie van kalk met gemalen zaagsel het beste, maar liever geen harde stukjes zaagsel.

 • Het zaagsel-kalkmengsel wordt tot voor in de box gegooid. De 2,6 kilo kalk per box per week is het resultaat van wat geëxperimenteer. Minder kalk geeft een box die niet droog genoeg is. Meer kalk geeft schuurplekken, beschadigingen op de hakken.

 • De hoeveelheid van 2,6 kilo kalk zorgt dat er geen beschadiging aan de tepels ontstaat. Peters heeft ervaren dat bij meer kalk de tepels schraal worden. “Het is in ieder stal een kwestie van uitproberen wat de juiste hoeveelheid is.”

 • De klauwen van de koeien zijn door de kalk droog. ,,In de stal voor droge koeien zijn we van de Mortellaro af, ondanks dat we daar niet ontsmetten”, vertelt Peters. ,,Misschien dat ik bij het melkvee een keer kan stoppen met klauwbaden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.