Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Zelf mais hakselen

Soms is het alsof het verleden herleeft. Bijvoorbeeld als boeren zelf hakselen met klein materieel. Voor Martien Groot Zevert is het twee dagen genieten van het mooiste werk dat bestaat.

Foto

 • Een loonwerker hoeft niet bij kalver- en zoogkoeienhouder Martien Groot Zevert in Lievelde (Gld.) op het erf te komen. Hij hakselt zelf met zoon Casper en vrienden zijn 4,5 hectare mais.
  Een loonwerker kan dat in enkele uren, zelf zijn ze er 2 dagen druk mee. Ze vinden het allen prachtig werk, waar ze graag tijd voor vrij maken.  Foto’s Robin Britstra, tekst Martijn Knuivers.

 • Dit is het derde jaar dat Martien Groot Zevert zelf hakselt. Drie jaar terug heeft hij de hakselaar goedkoop op de kop getikt. Zoon Casper heeft hem gereviseerd. Of ze het goedkoper kunnen dan de loonwerker, weet hij niet. Dat heeft hij nooit uitgerekend. Het interesseert hem ook niet. Zelf hakselen is de mooiste hobby die er is.

 • Groot Zevert transporteert de mais zelf naar huis met een oude International 644. Daarachter hangt een kleine Schuitemaker-silagewagen van buurman-veehouder Arink, die ook altijd zelf zijn mais hakselt.

 • Rik te Bogt, kameraad van zoon Casper, heeft zijn Case 1455 met achteruitrij-inrichting meegebracht. Deze staat voor de tweedehandse vierrijige PZ-hakselaar van Groot Zevert.

 • Het hakselen gaat gepaard met een grote rookpluim. Hakselen vergt veel vermogen. De Case heeft een flinke klus aan de vierrijer.

 • Wilfried Minkhorst, collega van Martien, is ook van de partij met zijn Volvo BM 350. Groot Zevert heeft naast zijn bedrijf ook buitenhuis werk bij een bouwbedrijf.

 • Zoon Casper rijdt de kuil aan met een oude International 523. Hij is vrachtwagenchauffeur, maar heeft vrij genomen om zijn vader te helpen. Vrachtwagen rijden is leuk, maar hij laat de M.A.N. graag een dagje staan, want mais hakselen is nog leuker.

 • Tja, een oude hakselaar heeft onderhoud nodig. Maar dat is geen last voor Groot Zevert. Lachend stelt hij: ,,Je koopt voor €300 en hebt voor €1.000 schik."

 • De opbrengst valt erg mee. Groot Zevert teelt het ras Abriko. Op het eind kwam er wat bladvlekkenziekte in, maar opbrengstderving heeft dat niet gekost. Groot Zevert schat een opbrengst van bijna 50 ton per hectare. De kwaliteit lijkt goed, maar de gehaltes weet hij nog niet. De mais moet nog bemonsterd worden.

 • De mais van Groot Zevert zit in de kuil. Nog even met zijn allen poseren voor de fotograaf. Volgende week gaan Martien en Casper weer los. Ze gaan dan bijrijden bij buurman Arink. Die hakselt zijn mais met een tweerijige PZ-hakselaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gwsl

  Prachtig om dit op deze wijze te doen, ik kan me voorstellen dat dit genieten is.
  Groeten,
  Gwsl.

 • no-profile-image

  Boertie Wesley

  Moiidat er boeren zijn die nog zelfhakselen. Er gaat veel tijd in zitten maar het is toch het mooiste wat er is als boer zijnde. Jammer dat ik het materiaal er niet voor heb.

 • no-profile-image

  boer mieras

  waneer je met van die vooroorlogse troep je maais moet hakselen dan kun je beter je boeltje maar verkopen (sukkelaard met oude troep BEL TOCH EEN LOONWERKER)

 • no-profile-image

  boerinnetje

  Hier in Spoordonk op ons bedrijf hebben we juist de mais ook zelf binnen gereden samen met een zwager. Wij doen dat al meer dan 30 jaar samen.we hakselen met een pz 3 rijige hakselaar op een Unimag gebouwt en het rijd prima in 2 dagen 8 ha. mais gekuilt en onder gestopt.Het weer werkte ook mee dit jaar we waren dit jaar een maand later als anders. We rijden als een gezin dus iedereen helpt graag mee.Mais ras F58 en een zeer goede opbrengst van meer dan 50 ton per hect.

Of registreer je om te kunnen reageren.