Rundveehouderij

Foto & video

Veel BWB's in de ring

De nationale keuring van het Belgisch Witblauw Stamboek, editie 2008 in Breukelen, bracht een kleine 90 dieren in de ring. Twee Belgen en twee Nederlanders keurden de kwalitatief goede inzendingen.

Foto

 • Karakteristiek BWB: geschoren bilpartijen en rode nummers op de kont. Een mooi nazomerzonnetje zorgde voor een puike sfeer.
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Eric Wientjes

 • Een korte toelichting werkt verhelderend.

 • Vele jaren ervaring houden in de gaten of de jury het wel goed doet.

 • Voor in het privé-fotoboek worden de nodige herinneringen aan de keuringsdag vastgelegd.

 • Bij de vrouwelijke dieren van 4 tot 12 maanden won Gabina van de Breesteeg (v. Lasso) van B. Hoogeveen in Dreumel (Gld.). De reservekampioene in deze rubriek kwam uit Waterlandkerkje in Zeeuws-Vlaanderen: Gouden Polder Olympia (v. Artaban) van E. van der Pol.

 • Kampioen mannelijk 4 tot 12 maanden: Herman ut de Groe (v. Artaban) van M. Versprille uit Groede (Zld.). Runner up was hier een tweede inzending van Hoogeveen, namelijk Black Bull van de Breesteeg (v. Davidson).

 • Een beetje ouder: 12-22 maanden, vrouwelijk. Hier won Van de Pol uit Waterlandkerkje met Gouden Polder Ophelia, een dochter van Eternel. Tweede plek voor Lonnie van Boszicht (v. Fetiche) van H. van Mierlo in Someren (N.-Br.).

 • Bij de stieren ouder dan 12 maanden kwam uiteindelijk Daniels van Krakehoeve aan de top van de lijst te staan, een nakomeling van Dracula. Zijn thuis is Vleesveebedrijf Krakehoeve in Weert (L.). Nipt verslagen werd reservekampioen Black Power van Prokes (v. Fetiche) van J. Huijbregts in Riel (N.-Br.).

 • De lijst van de grande dames (22-36 maanden) werd aangevoerd door Dracula-dochter Uruguay, de derde in deze erelijst van B. Hoogeveen. Tweede in de rubriek was, uit dezelfde stal, Stella van de Breesteeg (v. Occupant).

 • De oudste categorie, boven 36 maanden, kreeg als lijstaanvoerder Loes (v. Artaban). Opnieuw een prachtig en duurzaam dier van Versprille. Ook de zevende en laatste kampioenstitel van 2008, die van beste Nederlands gefokt vrouwelijk dier, ging naar deze koe. De reservekampioen boven 36 maanden was de nummer vijf van Hoogeveen: Feline, een Ecrin-dochter.

 • Natuurlijk komt de eer voorop, maar wat fraaie bling-bling voor in de prijzenkast is ook niet te versmaden.

 • Alle hens aan dek om de boel netjes te houden...

 • Dat mag met recht een leuk dagje uit heten...

Of registreer je om te kunnen reageren.