Rundveehouderij

Foto & video 1246 x bekeken

Franse koeien meer binnen dan buiten

Jerome Brut melkt 80 koeien op 140 hectare. En nog heeft hij gebrek aan ruwvoer door het droge klimaat in Centraal Frankrijk. Hij houdt de koeien daarom het grootste deel van het jaar binnen.

Foto

 • Jerome Brut (35) houdt met zijn oom in het Franse Sallèdes 80 Montbéliarde melkoeien op 140 hectare. Daarvan is 100 hectare blijvend grasland, 25 hectare snijmais en 15 hectare tarwe. De melkproductie is 8.300 kilo per jaar met 3,80% vet en 3,40% eiwit. De melk gaat naar een particuliere kaasfabriek die voor melk van Montbeliardes voor een merkkaas afgelopen week 40 cent per liter betaalde.

  Tekst en foto's: Robert Bodde

 • Brut werkt niet met productiegroepen. “Dat is bij Montbéliardes niet nodig. De koeien hebben geen echte piekproductie, maar zijn persistent.” De koeien met de hoogste daggift zitten op 35 kilo, tegen de tijd dat ze droog gaan geven ze nog 15 kilo.

 • De koeien krijgen naast onbeperkt ruwvoer of hooi 2 kilo zelfgeteelde tarwe, die met een hamermolen gemaald wordt. Via een voermengwagen worden mais, hooi, graan en krachtvoer verstrekt. Het krachtvoerverbruik is circa 2 ton per koe per jaar.

 • Dat krachtvoerverbruik klinkt hoog bij 80 koeien op 140 hectare. Maar bedenk wel dat het groeiseizoen in het heuvelachtige gebied rond Clermont Ferrand kort is. ‘In juli en augustus groeit geen spriet gras door de droogte’, stelt de melkveehouder. Zijn koeien gaan in april de weide in, en gaan in juli en augustus weer op stal. In september weiden ze weer volop, in oktober worden ze ’s nachts opgestald, vanaf half november staan ze weer dag en nacht op stal.

 • De stal is eenvoudig van opzet en in drie etappes gebouwd. Het oudste deel is de huidige jongveestal en stamt uit 1988.

 • In 1995 is het huidige voergedeelte gerealiseerd.

 • Opvallend is dat destijds gekozen is voor directe toegang tot de sleufsilo’s vanuit de stal. Dat beviel echter niet, in 2002 is omgeschakeld op voedering via een voermengwagen. De toegang tot de silo’s is nu afgesloten met een stevig gaas.

 • In 2003 is de potstal gebouwd. Daarin wordt veel stro verwerkt.

 • De kalveropfok gaat net als in Nederland: iglo’s en eenlingboxen voor de eerste 14 dagen. Brut verkoopt alle stierkalveren en 20 tot 30 vaarskalveren per jaar. Voor de vervanging van de veestapel zijn 20 kalveren per jaar nodig. “Montbéliardes hebben sterke benen en zijn kerngezond ook bij hoge productie. Er vallen weinig dieren uit.”

  Opfok van de vleesrijke stieren trekt niet. ,,Daarvoor hebben we onvoldoende ruwvoer.’’

 • Brut streeft naar goed ontwikkelde vaarzen die afkalven op circa 32 maanden leeftijd. Dat geeft snel een oudere veestapel. De gemiddelde leeftijd van het melkvee is dan ook 5,5 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.