Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Amerikaan melkt 100.000 liter per dag

Van der Geest Dairy Cattle in Merill (Wisconsin) produceert met zijn 3.000 Holstein-koeien ruim 100.000 liter melk per dag. Het bedrijf telt 50 medewerkers, waaronder 15 melkers.

Foto

 • Dit is Gary van der Geest, de grondlegger van het bedrijf. Veertig jaar geleden begon hij met 17 koeien in een traditionele grupstal, nu behoort het tot de grootste van Wisconsin. Van der Geest heeft maar kort van zijn nieuwe megabedrijf kunnen genieten. Het bedrijf werd in juni 2000 geopend, Gary (52) overleed in november in zijn kantoor. Op diverse plaatsen in het bedrijf wordt de Amerikaan geëerd. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie Van der Geest.

  Tekst en foto's: Marcel Henst

 • De aanblik van het bedrijf is groot, groter, grootst. Het erf is zo ingericht dat de grote melktankwagens dagelijks vlot af- en aan kunnen rijden. De rauwe melk wordt direct van de koe in de wagen gepompt, nadat het in 3 minuten is gekoeld naar minder dan 4 graden. Van de meeste melk wordt kaas gemaakt, iets wat gebruikelijk is in Wisconsin.

 • Deze roestvrijstalen trap voert de bezoekers naar een loopbrug boven de melkstal, de wachtruimte, de loopstal en de mestverwerking. Sinds kort vraagt de eigenaar een bijdrage van 2 dollar aan iedereen die binnen wil kijken. Melkstal en loopbrug zijn gemaakt van roestvrij staal. Jaarlijks komen enkele duizenden nieuwsgierigen op het bedrijf.

 • De 3.000 koeien zijn jaarrond gehuisvest in een open frontstal die een dikke 800 meter lang is. De melkstal staat er haaks op, het geheel vormt een T-opstelling. De stal kent naast de ligboxen een aparte behandelstraat en een wachtruimte voorafgaand aan het melkgedeelte. De droge koeien gaan naar een aparte stal, enkelen honderden meters verderop. Deze koeien kunnen de wei in.

 • Drie keer per dag komen de melkkoeien via de wachtruimte in een van de twee melkstallen. Er wordt 24 uur per dag gemolken. Er zijn drie shifts per dag. Tussen elke shift ligt het melken een uur stil. Dan wordt de boel schoongespoten. Eén keer per jaar houden ze grote schoonmaak. Dan gaat ook het plafond in het sop.

 • Door de massa aan melkkoeien kan het erg warm en benauwd worden in de stal, zeker in de zomer als in Wisconsin de buitentemperatuur boven de 30 graden schiet. Niet alleen in de wachtruimte maar overal elders in de stal hangen grote ventilatoren. In totaal 110.

 • Rijen dik worden de koeien opgedreven. Er zijn twee opdrijfhekken. Elk voorzien ze een van de twee melkstallen van 50 koeien.

 • Niet alles verloopt vlekkeloos in de stal. Ondanks kaarsrechte looplijnen en opdrijfhekken moeten de koeien telkens in het gelid gezet worden. Mexicaanse melkers komen de melkput uit om de koeien de goede kant op te drijven.

 • Vijftien Mexicanen melken de klok rond. Een Mexicaanse medewerker heeft gemiddeld een maandloon van 2.000 dollar en werkt in veel gevallen zes en soms zeven dagen per week. Dit bedrijf melkt 100 koeien tegelijk in twee melkputten. Een koe melken duurt een kleine 4 minuten.

 • Onder de melkput kun je van de vloer eten, zo schoon is het bij de melkmeters. De gemiddelde productie van de koeien ligt tussen de 40 en 45 liter per dag. Veel Amerikaanse boeren spuiten het hormoon bst, goed voor een extra melkproductie van circa 4 liter per dag. Koeien kennen op het bedrijf van Van der Geest vier lactatierondes en worden 6 jaar oud.

 • De verschillende machinekamers zijn net zo proper en opgeruimd als andere ruimtes in de stal.

 • Koeien die uit de melkstal komen, kunnen rechtsaf de behandelruimte in. Rechtdoor is richting ligbox. Via een sensor aan de halsband kan het poortje bepalen waar de koe heen mag. In de behandelstraat staan Mexicanen klaar om de klauwen te bekappen. Dat gebeurt in de VS zijwaarts: een hefmachine legt de koe op haar linkerzij, zodat de bekapper bij de klauwen kan.

 • Het bedrijf voert mais en hooi van 5000 acre (2000 hectare) land, een deel is in eigendom, een deel is gehuurd. Van al het voer is 45% mais en 25% hooi, de rest is een mix van voer. Mais en hooi (vierkante balen) zitten opgeslagen in enorme sleufsilo’s.

 • Mest, mest en nog eens mest. Zo gauw een groep koeien naar de melkstal wandelt, begint een medewerker met een Bobcat de mest richting bassin te schuiven. In de ligboxen gebruikt men zaagsel, zand of gedroogde mest (experimenteel).

 • Door een smalle hal drijft de mest naar de lagoon, het Amerikaanse woord voor mestbassin.

 • Het is geen rivier aan de overkant van de straat, maar een mestbassin. Dit bedrijf telt vier van deze zogeheten lagoons, die samen 5 hectare groot zijn en bijna 5 meter diep. Ze bevatten meer dan 200 miljoen liter drijfmest. De ondergrond is afgesmeerd met vette klei: dat moet lekken tegengaan. De Amerikaanse overheid is nog soepel met vergunningverlening. De mest blijft in de regel een jaar zitten. Van der Geest heeft een pvc-buizenstelsel van 8 kilometer aangelegd naar de belendende akkers. Mesttransport over de weg is niet meer nodig.

 • Het megabedrijf experimenteert met het drogen van mest in twee fases: onder hoge druk en door verhitting. Doel is om de gedroogde en gesteriliseerde massa als strooisel onder de koeien te gebruiken. Met het gezuiverde water wordt de stal schoongespoten. Op termijn moet de mest 100% recyclebaar zijn. Hier schraapt een Mexicaan de ketel leeg.

 • Van deze tankwagens rijden er dagelijks vijf gevuld het erf af. Op het bedrijf staat nergens een melktank: in 4 minuten is de koemelk gekoeld naar minder dan 4 graden en gaat dan rechtstreeks de melkwagen in. De melkfabriek American Milk Producers Incorporated (Jim Falls, Wisconsin) verwerkt de melk.

Marcel Henst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  ziet er indrukwekkend uit , maar per werknemer 730000 liter per jaar en daar kunnen we hier nog aardig meekome (al is het bij mij niet zo proper als daar)

 • no-profile-image

  henk

  Piet, dat is wel waar wat je zegt, maar de gemidelde werknemer werkt 40 uur en als je in nederland een miljoen voor je eigen melkt dan werk je zelf meer dan 40 uur en helpen er ook nog wel eens fam. leden mee en de loonwerker word ingeschakelt voor de meeste werkzaamheden op het land. Daar bij van der geest dus niet.

 • no-profile-image

  boerin

  Ben blij dat wij niet zoveel koeien en stront hebben. Ik ben gelukkig met een veeeeel kleiner bedrijf.

 • no-profile-image

  Olga Reuvekamp

  Mooi stukje over vander Geest. Deze familie is niet alleen goed melkveehouder, maar ook goed en modern ondernemer. Dit is 2008; op naar de toekomst.

 • no-profile-image

  karel

  Enron was het grootste energiebedrijf.
  Ahold had ook last van grootheidswaanzin
  Fortis is een kwestie van tijd. Ook teveel gegeten.
  General Motors wilde ons in auto's laten rondrijden ter grootte van een vrachtwagen. Het bedrijf is teloor? De verkoop van Hummer kan het voorkomen?
  Groot, groter, grootst. En dan????

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.