Rundveehouderij

Foto & video

Veel melktechniek op de beursvloer

Het afgelopen beursseizoen werd veel nieuws getoond op het gebied van melktechniek. Vooral de Agribex in Brussel en de landbouwwerktuigenbeurs in Leeuwarden boden een uitgebreid overzicht. Hier een greep uit de noviteiten.

Foto

  • In hete zomers vermindert een koele ondergrond de infectiedruk. Vandaar dat De Boer Stalinrichting experimenteert met gekoelde koematrassen. Een waterleiding is daarvoor als een soort vloerverwarming in het matras gelegd. Het koude water dat er doorheen stroomt, kan in sommige gevallen tot 25 procent hittestress voorkomen.

    Foto's: Jan Willem Schouten, Frits Huiden, tekst: Frits Huiden

  • De Merlin-melkrobot van Packo Fullwood is opgewaardeerd tot de derde generatie. De Merlin III heeft een vlokkensensor, meer rvs, Crystal 2.2 software. Ook de arm kan lager aansluiten.

  • De Boumatic Glacier-melkkoeltanks zijn verkrijgbaar met een inhoud van 1.600 tot 8.000 liter. Optie is een ingebouwde condensoreenheid. Tankbesturing en reinigingseenheid zitten in een geïntegreerde kolom voorop de tank. De tanks worden voortaan in Finland gemaakt in plaats van in Amerika. Dat bespaart fors op transportkosten richting Europa.

  • Op de Agribex toonde WestfaliaSurge voor het eerst de Titan-melkrobot. Het bedrijf lijfde deze robot vorig jaar in. Naast verkoop en onderhoud verzorgt WestfaliaSurge voortaan de ontwikkeling van de robot. Het bedrijf heeft nog geen technische veranderingen doorgevoerd.

  • DeLaval verkoopt voortaan de mestrobot van JOZ uit Westwoud (N.-H.) onder eigen naam. JOZ blijft ook onder eigen naam verkopen in Nederland.

  • De ID Watch van Packo Fullwood is een ontvanger die de pootbandjes van koeien herkent tijdens het melken. De ID Watch zit als een horloge om de pols van de melker. Dit zou een stuk nauwkeuriger werken dan herkenning via poortjes en halsbanden bij binnenkomst in de melkstal. Ook spaart het apparaat veel bedrading uit.

  • De nieuwe buitenmelker PR2100 van DeLaval is leverbaar met 32 tot 80 standen. Opvallend zijn de rvs-zuilen met geïntegreerde melkmeters en jetterstellen. Het geheel is gebouwd op een zelfdragend platform.

  • De gekartelde rand van Boumatic is nu in alle rotormelkstallen verkrijgbaar. De putrand is vlak en heeft geen opstaande rvs-rand. Koeien glijden er niet van af, is de eerste ervaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.