Rundveehouderij

Foto & video 2645 x bekeken

Schotse Hooglander in beeld

Schotse Hooglanders: natuurbeheerders bij uitstek.

Foto

 • De Schotse Hooglander stamt af van klein Keltisch vee en oorspronkelijk van de oeros. Het ras komt van oorsprong vooral voor in het westen van Schotland en de Hebriden-eilanden voor de Schotse westkust. In 1986 kwamen de eerste exemplaren naar Nederland.


  Foto's: Mark Pasveer, Henk Riswick, Koos Groenewold, Jan Willem Schouten, Theo Tangelder, Jacob Melissen en Willem Mieras

  Tekst: Jacco Keuper

 • Het opvallendste kenmerk van de Schotse Hooglander is de bijzonder langharige vacht en de kuif op zijn voorhoofd die over de ogen heen valt. De vacht bestaat uit twee lagen. Over de zomervacht groeit in de herfst een extra dikke, ruige wintervacht.

 • Het haarkleed is meestal egaal donker- of roodbruin. Er komen ook geelbruine exemplaren voor. De kleur varieert soms naar meer zwart of crèmekleurig. Deze koe heeft wel een heel bijzondere kleurcombinatie.

 • Ze hebben zeer lange spitse hoorns die eerst opzij groeien en vervolgens naar voren buigen. Daarmee ogen ze gevaarlijk, maar het karakter van de dieren is juist heel rustig. Daarom is het ras geliefd voor het beheer van terreinen die opengesteld zijn voor publiek.
  De edele kop is gewild in logo's van bedrijven en instellingen. Het aansprekende punt is als belangrijkste kenmerk vastgelegd in het fokbeleid van het Schotse stamboek.

 • De Schotse Hooglander heeft relatief korte poten, de schofthoogte bedraagt 1,1 tot 1,3 meter. Een volwassen stier weegt 800 kilo, een koe 500 kilo. Het vlees van de Highlander is gemarmerd en vol van smaak.

 • Op de vruchtbaarheid valt niets aan te merken. Op 24 maanden werpen vaarzen hun eerste kalf. Daarna brengen ze moeiteloos jaarlijks een nieuwe nakomeling ter wereld. Dit wel tot hun achttiende of twintigste levensjaar.

 • Schotse Hooglander met kalf in het Groningse natuurgebied Lauwersmeer.

 • Kalveren nummeren of behandelen van dieren is soms nodig. Om de vrij levende dieren in de handen te krijgen is een vanghek geen overbodige luxe. Dit exemplaar met imposante hoorns loopt in het Groningse natuurgebied Lauwersmeer.

 • Kalfjes staan garant voor mooie foto's. Deze dierenplaat uit Boerderij van december 2000 toont een kalfje van het Schotse Hooglander-ras bij Jan Goud in Baarland.

 • Een Schotse Hooglander-koe met haar kalf in de wei van familie Van Nierop in het Zuid-Hollandse Maasland.

 • Soms heeft de natuur wat hulp nodig: Bij dit kalfje op het Mantingerveld in het Drentse Mantinge stonden de voorpoten scheef. De dierenarts spalkte de voorpoten in gestrekte vorm, zodat na een week of vier de spieren zo zijn opgerekt dat het dier het natuurgebied op eigen kracht kan verkennen.

 • Hooglanders lopen niet alleen in de natuur. Sommige exemplaren mogen met hun baas op pad om trots rondjes te lopen in een keuringsring. Op Topp Tier Treff, onderdeel van de beurs EuroTier 2000 in Hannover, paradeerden 11 van de 23 in Duitsland aanwezige vleesveerassen. De diverse rassen werden getoond aan het publiek, zoals hier een Schotse Hooglander; een keihard dier met uitstekende klauwen en een vacht die de kou buiten houdt en de regen via de lange haren snel laat wegvloeien.

 • Ook hooglanders eindigen bij de slager. De Hooglander is echter geen ras om snel rijk van te worden. Fokkers die hun dieren via het reguliere handelscircuit afzetten krijgen soms nog niet de prijs van worstkoeien (€1,45-1,90 per kilo) betaald.
  Deze Schotse Hooglander van Jan Goud, vleesveehouder in het Zeeuwse Baarland, wordt afgeleverd bij slachterij Clement in het Zeeuwse Nieuwdorp. Het vlees is bestemd voor huisverkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.