Rundveehouderij

Foto & video 1972 x bekeken 5 reacties

Koeien preventief bekappen

De 110 koeien van Jaap Arkema in Sellingen (Gr.) worden bekapt. Een team van drie klauwbekappers klaart de klus binnen een dag. Ze treffen vooral Mortellaro en enkele zoolzweren aan.

Foto

 • De 110 melkkoeien, maar ook het oudere jongvee: stuk voor stuk belanden ze in de box van de rundveepedicure. De afgelopen jaren hield melkveehouder Jaap Arkema in Sellingen zelf de klauwen van zijn dieren bij. Maar door rugklachten ziet hij zich genoodzaakt de koppelbehandeling uit te besteden. Hij streeft ernaar om alle klauwen jaarlijks te bekappen. Drie klauwbekappers van AB Groningen klaren de klus binnen een dag. Hier Jan Keizer in actie bij één van de twee bekapboxen..

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Jacco Keuper

 • Ook alle voorklauwen worden bekeken. ,,Vanwege mijn rug wil ik niet hebben dat ik volgende week weer een probleemgeval zelf op moet lossen", zegt Arkema. Daarom bekapt Jan Poelman de voorklauwen terwijl zijn collega's de achterklauwen doen.

 • Jaap Arkema verzorgt zelf de aan- en afvoer van dieren. Ook draait hij een deel van de poten op. En dat je daarbij je handen niet helemaal schoon houdt... ,,Het is maar mest. Dat spoel je er met warm water zonder zeep nog af."

 • Het team kiest voor een systematische aanpak. De twee bekapboxen staan tussen de ligboxen, vlak bij de terugloopgang van de melkstal. ,,Koeien zijn gewoontedieren, ze kennen deze looprichting. Dat werkt het snelst."
  Arkema haalt dieren aan en zet ze in de box. Vervolgens begint de klauwbekapper die bij die box hoort aan een achterklauw. Zelf draait hij alvast een voorpoot op. In de tijd dat de veehouder voor de andere bekapbox een koe haalt en voorbereidt, behandelt een pedicure die tussen beide bekapboxen heen en weer loopt de voorklauw. Omdat de voorklauwen in de regel minder mankeren houdt hij de twee andere bekappers goed bij.

 • De slijptol is onmisbaar voor de bekappers. Hiermee wordt de klauw schoongeslepen, op hoogte gebracht en vlak gemaakt. Het is veel arbeidsvriendelijker en bovendien sneller dan het bekapmes.

 • Maar de slijptol maakt het mes niet overbodig. Als de basis is gelegd gebruikt Pieter Huisman deze voor het fijne werk. Met een paar ferme halen brengt hij de klauw in model.

 • Soms komt daarbij een ontsteking aan het licht. Huisman snijdt deze vrij, zodat de pus eruit kan en de wond is ontlast. Vaak is overbelasting van die klauwhelft de oorzaak van een zoolzweer.

 • Deze keer dient de föhn niet voor het modeleren van een kapsel. Huisman gebruikt hem om de klauw goed droog te maken en wat voor te verwarmen. Dan hecht het klosje het best.

 • De lijm mengen in een potje hoeft al lang niet meer. De twee componenten komen in de spuitmond van het kitpistool bij elkaar. Zo is de lijm snel en eenvoudig over het blokje te verspreiden.

 • Tijdens het plaatsen van het klosje schuift Huisman het blokje iets heen en weer. Hierdoor vult het profiel op het klosje zich ook met lijm en is de hechting optimaal. In twee minuten zit het onlosmakelijk met de klauw verbonden. In 4 à 5 weken tijd slijt het klosje geleidelijk weg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerderij

  Keurige reportage weer. Alleen jammer dat voor de zoveelste maal van die foutjes gemaakt worden die zo simpel neit gemaakt hadden kunne worden want Sellingen heeft nog nooit in Drenthe gelegen...

 • no-profile-image

  Jan Poelman

  Hallo,

  In het artikel staat bekappen in Sellingen (Dr), maar Sellingen ligt in de provincie Groningen.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Poelman

 • no-profile-image

  Jacco Keuper

  Jullie hebben helemaal gelijk. Bedankt voor de reactie. Het is aangepast.
  Jacco Keuper

 • no-profile-image

  john

  wat een rotzooi; lopen die koeien in stront, vanwege de vele problemen,
  en wat is dat witte ding tegen de klauw?

 • no-profile-image

  Trudy de Ruijter

  hallo

  Ik heb 7 dikbilstieren voor de hobby (en beslist niet voor de slacht!!). Ik ben vrij dringend op zoek naar een klauwbekapper die dus een brede bekapbox heeft waar die mannen inkunnen.
  Weet u iemand voor mij?
  Ik 'hoor' het graag.
  Bij voorbaat dank

  Trudy de Ruijter

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.