Rundveehouderij

Foto & video

Hulp bij management grote kuddes

Op de Agromek toonde DeLaval de Herd Navigator die in 2009 op de markt komt. Vooral op grotere bedrijven met personeel, kan die helpen bij het verbeteren van het koemanagement.

Foto

  • De Herd Navigator van Delaval kan nu nog alleen in conventionele melkstallen met melkmeters van DeLaval worden aangesloten.
    Foto's: Henk Riswick, tekst: Wijnand Hogenkamp

  • Het monsternamegedeelte neemt een melkmonster en stuurt deze naar het apparaat dat de bepalingen uitvoert.

  • Het apparaat bepaalt het melkureumgehalte en het beta-hydroxybutyraat (BHB)-gehalte. Beide hebben betrekking op de voeding. Een afwijkend ureumgehalte zegt iets over de eiwitvoorziening en benutting door de koe. Het BHB-niveau zegt iets over slepende melkziekte. In de melk kan ook het progesteronniveau worden vastgesteld. Als dit niveau begint te dalen, wordt de koe binnen 3 à 4 dagen tochtig. Ook is een blijvend hoog progesteronniveau van geïnsemineerde koeien een indicator voor dracht. Het apparaat geeft ook, via LDH (lactaat dehydrogenase), een indicatie voor celgetal.

  • De Herd Navigator wordt eerst op enkele bedrijven in Denmarken geïnstalleerd. Pas in 2009 is het apparaat ook in Nederland beschikbaar. Het gebruik van de Herd Navigator kost ongeveer €125 per koe per jaar.

    Bekijk een filmpje van DeLaval over deze Herd Navigator »

Of registreer je om te kunnen reageren.