Rundveehouderij

Foto & video 1031 x bekeken

Mais hakselen bij Hartman

De maisoogst is in het Zuiden in volle gang. Werktuigencoöperatie Leudal hakselde 27 september 8 hectare mais van Co Hartman in Heibloem. De opbrengst viel de veehouder mee.

Foto

 • Co Hartman (45) heeft een bedrijf met 85 melkkoeien in het Limburgse Heibloem. Hij teelt 32 hectare gras en 11 hectare mais. Het grootste deel van de mais is op 27 september geoogst, 3 hectare is nog niet rijp..

  Foto’s: Hans Prinsen, tekst: Jacco Keuper

 • Werktuigencoöperatie Leudal hakselt met een New Holland FX 48. Een tweede hakselaar staat nog in de ‘grasstand’.

 • De Adenzo van Hartman staat er goed bij. ,,Geen massaal, maar gewoon een goed gewas met goede kolf”, aldus de veehouder. Dat is terug te zien in de opbrengst. De medewerkers van de coöperatie houden bij iedere klant de vrachten bij. Planner Wiel Mestrom van de coöperatie bladert in papieren, rekent en komt tot de conclusie dat de opbrengst 132,5 kuub per hectare bedraagt. Voor wie liever in tonnen telt: omgerekend 45 tot 50 ton product. Hartman had zelf 125 kuub geschat, dus dat valt hem mee.

 • De hakseltrein bevat naast een hakselaar en shovel in dit geval drie silagewagens. Het perceel ligt op 3 kilometer afstand van de boerderij. Hartman: ,,Aan het eind van de middag regende het wel iets, maar de straat werd niet erg vuil. Wel was het afdekken lastiger door de wind.”

 • De koeien kijken verlekkerd naar al dat smakelijke voer dat nu nog aan hun neus voorbij trekt.

 • De silagewagen rijdt niet op de maiskuil, maar lost ervoor. De shovel verdeelt vervolgens het product in dunne laagjes over de kuil en rijdt die vervolgens vast.

 • De haksellengte is de standaardinstelling van de coöperatie: 9 millimeter, maar wel fijn door de korrelkneuzer. ,,De kwaliteit ziet er goed uit”, oordeelt Hartman. De veehouder heeft 6 à 7 hectare minder dan vroeger vanwege derogatie. ,,De kwaliteit van gras is wisselender. Maar ik ga niet meer terug, hoor.”

 • Vanwege de voersnelheid, zo’n 2 meter per week, slaat Hartman zijn mais op in twee smalle kuilen. Door de shovel te draaien wordt ook het midden van de kuil goed vastgereden.

 • De kuil moet niet alleen vast gereden worden, maar moet ook afgewerkt worden. Tussen de vrachten door werkt shovelchauffeur Peter Timmermans daarom de kanten netjes bij.

 • De boog kan niet altijd gespannen staan, dus wordt tussendoor even tijd gemaakt voor een bakje koffie. Een goed moment voor Timmermans en collega Frank Pouls om even bij te praten. Ook de werktuigencoöperatie merkt dat er door derogatie minder mais wordt verbouwd in de regio. Toch zit de planning tot half oktober vol. Mestrom: ,,We lopen een week achter, omdat het seizoen later is gestart dit jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.