Rundveehouderij

Foto & video

Herfstgras persen

Maatschap Sikkenga-Bleker in het Groningse Bedum wilde 10 hectare van haar grasland 'schoon' hebben. Het herfstgras werd gemaaid en in de baal gestopt.

Foto

 • Na een veldperiode van 2 dagen perst loonbedrijf Slager uit Westeremden het herfstgras van maatschap Sikkenga in Bedum. “Veel gras zat er niet op, dus persen was wel makkelijk”, aldus Auko Sikkenga die ook de foto’s maakte.

  Foto's: Auko Sikkenga, tekst: Jacco Keuper

 • Persen met een ochtendwolkje op de achtergrond. Omdat de loonwerker compleet volgeboekt zat, was ’s ochtends om 8 uur persen de enige optie. Sikkenga: “De avond ervoor was de loonwerker nog tot na tienen bij de buurman bezig.”

 • De Freeman-pers heeft geen tandem, maar is wel voorzien van een set hulpwielen achter de gewone wielen. De pers wordt af-fabriek met deze voorziening geleverd.

 • Direct na het persen worden de balen in folie gewikkeld. De pakmaat is 1,80 meter x 1,17 meter x 0,97 meter. De vreemde hoogte- en breedtematen komen doordat het een Amerikaanse pers is. De maten zijn dus in inches.

 • Wikkelen onder een herfstzonnetje. Het is niet bepaald een dikke snede, dus het gewas is ondanks de korte veldperiode egaal droog. Maar omdat het zo vroeg op de dag geperst wordt, is het wel wat klam van de dauw.

 • Na het persen haalt de loonwerker met een shovel de pakken van het land. Op de achtergrond een affakkelpijp van de NAM.

 • In totaal leverde de klus 38 pakken voer op. Deze worden komende winter aan het jongvee en de droge koeien gevoerd.

  Meer foto's van het persen op de site van Auko »

Of registreer je om te kunnen reageren.