Rundveehouderij

Foto & video

Afrijping van mais in het oog

Boeren moeten volgens deskundigen nu het veld in om hun mais te beoordelen. Op demonstraties in Zuid-Nederland kregen ze les in het schatten van de afrijping.

Foto

 • Zo'n 1.000 bezoekers bezochten de Gras & Maismanifestatie van Agerland en PPO. Naast bemestingsproeven, vanggewassen en grasinnovaties was er vooral aandacht voor het beoordelen van de afrijping van mais.

  Foto's: Jos Deckers, Agerland. Tekst: Jacco Keuper

 • De uitleg over het bepalen van het juiste oogstmoment gaat aan de hand van een zogenoemde ‘oogstwijzer’ die op borden tussen de mais prijkt. Bedrijfsadviseur Mark de Beer van Cehave Landbouwbelang strikte boeren om samen met hem de afrijping van snijmais te beoordelen. De eerste stap daarbij is het inschatten van het kolfaandeel.

 • De volgende stap is het onderzoeken van de afrijping van stengel en blad. Een aantal stengels doorsnijden en het snijvlak platknijpen is daarbij een basishandeling. Dat gecombineerd met de groenheid van de plant geeft de volgende indicator.

 • Dan moet de afrijping van de kolf nog bepaald worden. Een willekeurige kolf wordt hiervoor afgepeld en doormidden gebroken.

 • Met een mesje wordt een korrel uit het midden van de kolf in de lengterichting doorgesneden. Dan wordt de plaats van de melklijn bepaald. Is de korrel bijvoorbeeld donkergeel en nog vochtig aan de spilzijde, maar de rest van de inhoud is stevig, dan is de korrel deegrijp. Het drogestofgehalte van de kolf bedraagt dan 50 procent.

 • Door de drie gevonden waarden te combineren, kan het drogestofgehalte van de hele plant worden afgelezen op de tabel op het bord.

 • Sceptische boeren die twijfelen of deze methode de werkelijkheid benadert, konden op de manifestatie in Eijsden hun bevindingen staven aan de gegevens van een hakselaar die is uitgerust met meetapparatuur. Al tijdens het hakselen meet de proefveldhakselaar de opbrengst en bepaalt de machine het drogestofgehalte. Later, na kalibreren, is zelfs het zetmeelgehalte af te lezen. De boeren scoorden een gemiddeld drogestofpercentage van 31 tot 32. De hakselaar kwam uit op 31,6 procent.

  Zie ook het bericht over de actuele drogestofcijfers »

Of registreer je om te kunnen reageren.