Rundveehouderij

Foto & video

Stro snel afladen

Wim van Gurp laadt grote balen snel af met heftruck.

Foto

 • Tussen de buien door probeert Wim van Gurp (56) het strooisel voor komend jaar bij huis te krijgen. Het jaarlijkse verbruik ligt op zo’n 50 ton. De ondernemer in Luttelgeest (Fl.) houdt 50 Blonde d’Aquitaine vleesstieren in een potstal. Naast 6 ha snijmais en 3 hectare gerst heeft hij nog verschillende andere akkerbouwgewassen (pootaardappelen, bieten, uien en peen).
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Jacco Keuper

 • Van Gurp laat zijn 3 hectare gerstestro in grote balen verwerken. Het is geen topjaar: van zo wel het graan als het stro valt de opbrengst tegen. ,,We dorsten 5 ton gerst, maar 6,5 of 7 ton moet hier ook makkelijk kunnen.” De stro-opbrengst schat de ondernemer op 2,5 ton per hectare. ,,Dat hoort 4 ton te zijn.”
  Volgens zijn loonwerker, John de Vries in Kuinre, is dat niet alleen bij Van Gurp. ,,We hebben dit jaar minder te persen. De tonnen vallen in het algemeen tegen en daarnaast laten ook veel akkerbouwers stro verhakselen voor de organische stof voorziening. Ze kunnen minder mest aanvoeren."
  Het stroverbruik ligt volgens Van Gurp op een ton per dier per jaar. Hij koopt dus nog ruim 40 ton aan bij akkerbouwers in de omgeving.

 • De Krone-pers maakt balen van 90 centimeter hoog. Van Gurp laat ze 2,5 meter lang maken. Daarnaast heeft hij zijn loonwerker gevraagd vier messen te gebruiken. Door het stro wat te snijden strooit het makkelijker. ,,Ik gooi het van de zolder. De stieren doen de rest. Die verdelen het zelf.”

 • Na een paar dagen met warm weer zijn de omstandigheden prima; rond de Deutz TTV1145 en de Krone 1290-pers dwarrelt een flinke stofwolk.

 • Nog meer stof. Al tijdens het persen is een tweede Deutz van loonbedrijf De Vries actief om de balen te verzamelen.

 • Op het veld rijdt Van Gurp zijn wagen langs de balen die er door de loonwerker op worden gelegd. De balen worden 3-hoog gestapeld. Niet alleen vanwege de laadhoogte en efficiëntie, het is ook precies het aantal dat Van Gurp op zijn zolder kwijt kan.

 • Bij rijden op ongelijk terrein wil de voorlader nog wel eens schommelen. Voor de stabiliteit heeft de loonwerker zijn balenvork verbreedt. De pennen zitten nu 175 centimeter uit elkaar.

 • Het laden is een secuur klusje. Geconcentreerd maneouvreert chauffeur Hendo Verheul de Deutz Agrotron 130 bij de wagen. De Vries heeft speciaal voor dit werk en wikkelbalen laden een zware Mallieux-voorlader aan een trekker gekocht. ,,Akkerbouwers willen vanwege de structuur liever geen shovel op het land. En op de weg is een trekker vaak nog sneller ook."

 • Terwijl Van Gurp een wagen weg brengt, laadt … alweer de volgende wagen.

 • Het transport gebeurt met een geleende Case CX 100. De eigen trekker, een Case CX 90, staat voor onderhoud aan de motor bij het mechanisatiebedrijf.

 • Afladen doet Van Gurp met een heftruck. De ondernemer laat de lepels over de stalen wagenvloer, onder de balen glijden. Zo neemt hij de hele stapel balen ineens mee. In zes keer rijden heeft hij de wagen leeg.
  De 2,5-tonner van Mitsubishi is eigenlijk gekocht voor de aardappeltak, maar wordt ook in de stierentak veel ingezet. Ook het voeren gebeurt ermee. ,,Een heftruck is wendbaar. Balen afladen gaat er uitstekend mee als je een vlak erf hebt.”

 • Ook in de stal; is het handig. Op de 4 meter brede voergang kun je niet uit de voeten met een trekker en voorlader. Van Gurp haalt de heftruck zo haaks om en zet de pakken op de 2,5 hoge zolder. Door de volgende stapel er voor te zetten, schuift deze naar achter. ,,Met de heftruck kan ik twee stapels op schuiven en ben ik precies achteraan de zolder.”

Of registreer je om te kunnen reageren.