Rundveehouderij

Foto & video

Staldeuren monteren

Bij de montage van de deuren van de nieuwe hellingstal van redacteur Jacco Keuper is damwand op de deurframes geschroefd. Die worden vervolgens met burenhulp één voor één in de rail gehangen.

Foto

  • De frames die Peter Schut met kennis Jan Willem Breukink heeft gelast zijn geschilderd. Ook heeft de leverancier de damwandplaten exact op maat gemaakt. Nu deze zijn gearriveerd kunnen we aan de slag.

  • Er liggen vier deuren van 3 meter breed en twee van 4 meter. Om er even in te komen beginnen we maar met een van 3 meter. Het is passen en meten om de eerste plaat zo vast te schroeven dat deze zowel in de hoogte als de breedte precies goed zit. Eerst maar eens één hoek vastzetten en kijken hoe we uitkomen.

  • Tegenvaller is dat het beplaten van iedere deur ongeveer een uur vergt. We werken stevig door, want ’s avonds hebben we een aantal buren en kennissen geregeld die helpen ze te plaatsen. Als om 8 uur zeven man arriveren, zijn we dan ook net klaar.

  • Ook nu eerst maar eens een kleine deur in de rail hangen. Met vereende krachten wordt deze naar de juiste plek gedragen.

  • Dan is het hijsen maar. Een stijgerplank dient als steun en voorkomt ook dat de deur naar binnen valt. Zo blijkt het hijsen best goed te lukken. Alleen raakt de bovenkant van de deur de overstek van de damwandplaten van de topgevel. Die raken helaas wat beschadigd, en het lukt niet de bevestiging op de plek te krijgen.

  • Na een kleine wijziging lukt het wel. Door de bevestigingsbouten in de rollers te klemmen en daar de deur van onderaf in de schuiven komt de deur wel op zijn plaats.

  • De deur hangt echter aan twee rollers. Aan iedere kant is ook boven een persoon nodig om de bevestiging op de juiste plek te manoeuvreren en daarna aan te draaien.

  • Deur 1 hangt. Tevreden kijkt de montageploeg naar het resultaat.

  • Binnen een uur hangen alle deuren in de rails. Nu die gapende gaten in de kopgevels af te sluiten zijn, lijkt het project ineens een stuk verder gevorderd. Lees ook de weblog »

Of registreer je om te kunnen reageren.