Rundveehouderij

Foto & video 1212 x bekeken

Mais vroeg hakselen ter overbrugging

Met een gehuurde hakselaar oogst CWV Barlo de eerste mais. Bram te Paske verkiest hakselen van eigen onrijpe maïs boven het aankopen van ingekuilde mais.

Foto

 • Jaarlijks koopt Bram te Paske in Barlo, een buurtschap bij het Gelderse Aalten, ongeveer 10 hectare mais aan van telers in de omgeving. Vorig jaar zat daarmee zijn kuilplaat niet vol. Door het droge weer viel de opbrengst tegen. Daarom was de veehouder een maand te vroeg door de oude voorraad heen.

  Tekst en foto's: Jacco Keuper

 • Een aangeboden partij ingekuilde snijmais sloeg de veehouder af. “Door de droogte waren hier in de omgeving veel percelen waar nauwelijks kolf aan zat. Ik heb liever inkuilverliezen, dan slechte mais.” Daarom oogst Coöperatieve Werktuigen Vereniging Barlo de 1,70 hectare mais die Te Paske op eigen grond teelt al op 24 augustus. Omdat de eigen hakselaar nog niet is omgebouwd van gras op mais, wordt gehakseld met een Claas Jaguar van collega Elweco.

 • De mais is nog lang niet rijp. De kolven ogen bleek en het is eenvoudig om vocht uit de korrels te drukken. Veehouder Te Paske schat dat het gewas nog wel een maand had kunnen staan voor het optimale hakselmoment zich zou aandienen. De planten zijn nog tot onderin groen.

 • De onderste bladeren zijn gescheurd en gerafeld tijdens flinke hagelbuien in mei. Toch heeft het gewas zich goed herstelt, concludeert de veehouder, want er staat een massaal gewas op.

 • Nood breekt wet, dus ondanks de natte omstandigheden gaat de oogst door. Op de hooggelegen zandgrond geen groot probleem. De wagens sporen iets in, maar komen ook nog vol van het veld.

 • Alleen bij de kopakker is de 10 millimeter die de avond ervoor viel te veel. Bij de tweede ronde loopt de hakselaar aan de grond en is een extra trekker nodig om deze weer vlot te trekken.

 • Wat overblijft zijn een paar diepe sporen. “Daar zal ik nog wel een paar keer overheen moeten met de cultivator”, zegt Te Paske cynisch.

 • Het groene product laat zich niet optimaal aanrijden. Het dijt, en daarom rijdt shovel-chauffeur Luuk Simmelink er niet meer overheen dan nodig is. Zo weet hij de breedte van de kuil toch gelijk aan de betonplaat eronder te houden.

 • De kuil is niet bestand tegen de druk van de wielen van de wagen. De volle wagen komt niet ver de kuil op. Het starten van het lossen gebeurt met beleid. Het zware product zet zo veel druk op de doseerwalsen dat de aftakas door de slipkoppeling gaat.

 • Er zal ongetwijfeld meer perssap uittreden dan normaal. Daar heeft de ondernemer al op geanticipeerd toen hij 2 weken ervoor beheersgras inkuilde. In plaats van een hoge bult maakte hij daar een gerekte matras van een halve meter hoog van. De mais is daar nu overheen gekuild.

 • Een dag eerder is de laatste mais van vorig jaar opgevoerd. De 60 melkkoeien van Te Paske krijgen daarom al tijdens het inkuilen het verse product voorgeschoteld. Ze zijn er dol op en laten het zich goed smaken.
  Door de omstandigheden kan de kuil niet stabiliseren voordat de veehouder ervan begint te voeren. Volgens Te Paske geen bezwaar: “Vroeger had ik een eenrijer naast de trekker en voerden we ook wekenlang verse mais. Toen hebben we daar ook nooit nadeel van ondervonden.”


  Lees ook het artikel over de actuele drogestofcijfers »

Of registreer je om te kunnen reageren.