Rundveehouderij

Foto & video 2013 x bekeken

Kijkje in mega-roséstal

Één van de grootste rosémesters in Nederland breidt uit. Licht, lucht en ruimte kenmerken de twee nieuwe stallen van Hans en Marloes Luijerink.

Foto

 • In de rosékalverhouderij worden volop nieuwe stallen gebouwd. Het afgelopen jaar groeide het aantal kalveren met 8,5 procent naar 221.710. Naast een toename van het aantal kalverhouders komt de groei vooral voor rekening van uitbreiding van bestaande bedrijven.


  Ook Hans en Marloes Luijerink in Overdinkel (Ov.) vergroten hun bedrijf. Ze gaan van 2.120, naar 2.600 kalverplaatsen, verdeeld over tien afdelingen. De kalveren komen als nuchter kalf op het bedrijf en worden in 9 tot 10 maanden afgemest.


  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De bouw van de nieuwe stal is afgerond en het bedrijf is klaar voor de toekomst. Daarom houden de Luijerinks zaterdag 25 augustus een open dag.

 • De nieuwe stal is voor een bestaande stal geplaatst en biedt ruimte aan 530 kalveren. Tussen de twee stallen is de ziekenboeg ingericht. De totale lengte van beide stallen bedraagt 170 meter.

 • Licht, lucht en ruimte zijn de sleutelwoorden voor de stal. Alle hokken zijn voorzien van nummers. Dat maakt het uitzoeken van bijvoorbeeld kalveren met problemen voor de kalverhouder en zijn personeel gemakkelijk. Ook het maandelijkse wegen van kalveren gebeurt met een vast hok.

 • De muren zijn tot circa 2 meter gemetseld met daarboven windbreekgaas. Langs de wanden is een vangrail geplaatst. De luchtinlaat wordt handmatig bediend. Automatische regeling is voor de verschillende type stallen lastig te realiseren.

 • Onder de overkapping tussen de nieuwe en bestaande stal zit de ziekenboeg. Hier worden zieke en kreupele kalveren zo snel mogelijk opgevangen.

 • De kalveren in de ziekenboeg staan op een zandbed. Dit is het beste voor het beenwerk van de dieren. Stro is ook een optie, maar daarin zakken kalveren weg. Dat komt het herstel aan de poten niet ten goede.

 • Bij binnenkomst op het bedrijf worden nuchtere kalveren eerst 10 weken in de opfokstal gehuisvest. De eerste week staan ze nog in eenlingboxen, daarna in groepjes van vijf.

 • Naast de traditionele roséstallen staan op het bedrijf ook twee hellingstallen. De kalveren staan op stro. Achter in de stal wordt vers stro bijgegooid wat door de kalveren naar beneden wordt getrapt. Een keer per week wordt de mest van de vlakke vloer verwijderd. De stallen stammen nog uit de periode waarin koeien en stieren werden gemest.

 • De hellingstallen zijn niet ideaal voor het mesten van rosés. Zodra er stro in de hokken wordt gegooid, beginnen de kalveren daar aan te vreten. Deze kalveren groeien minder hard dan de kalveren in de andere stallen.

 • Het tweede bouwproject op het bedrijf is de overkapping van de sleufsilo’s voor bijproducten. Luijerink vult het rantsoen van mais aan met stro, koekjesmix, bierbostel en Amygold.

 • Naast de sleufsilo’s staan twee bulksilo’s voor vochtige krachtvoeders. Momenteel gebruikt Luijerink Amyfort (een tarwezetmeelconcentraat) en aardappelzetmeel.

 • Met de nieuwe stal beslaat het bedrijf zeven stallen: een indrukwekkende oppervlakte.


  Bekijk ook:

  Rosés in omgetoverde ligboxenstal »

  Een nieuwe stal voor biologische vleeskalveren »

  De website van Luijerink »

Of registreer je om te kunnen reageren.