Rundveehouderij

Foto & video 1107 x bekeken

Nieuwe stallen op oud Slowaaks staatsbedrijf

Een apart gezicht: twee hypermoderne ligboxenstallen en een dito melkstal voor dik 500 koeien op een verder oud en vervallen voormalig staatsbedrijf met totaal 2.084 hectare land in Slowakije. Kijk hoe oud en nieuw wordt gemanaged.

Foto

 • Een fraai aangezicht van de twee ligboxenstallen die elk 265 koeien kunnen huisvesten. Gebouwd in 2004-2005 voor totaal €1,75 miljoen. Het voormalige staatsbedrijf is nu een coöperatie. In 1994 is begonnen met 551 aandeelhouders, nu telt de coöperatie 300 aandeelhouders.
  Foto's en tekst: Rochus Kingmans

 • Licht, lucht en veel ruimte. Zo ziet een nieuwe grote moderne ligboxenstal er ook in Slowakije uit. Let op de nodige ventilatoren boven de koeien. Vanwege het landklimaat in Slowakije kan het gemeen heet worden.

 • Een van de ligboxenstallen vanuit een ander gezichtspunt. De ligplaatsen zijn voorzien van strooisel op rubber matrassen. En er zijn geen roosters, maar dichte vloeren voorzien van een mestschuif.

 • Een strakke, betegelde melkstal: 2x16 rapid exit (snelwisselsysteem) van het in Nederland onbekende merk Rybin. De koeien worden door twee man gemolken, twee keer per dag. De gemiddelde productie is 9.755 kilo melk per koe per jaar bij een tussenkalftijd van 421 dagen.

 • Een doorkijk in de melkstal. Het quotum op dit bedrijf is 5,5 miljoen kilo, maar vorig jaar is er maar 4,2 miljoen kilo geleverd aan de fabriek. Groei naar 700 koeien en groei in productie naar 10.000 kilo per koe per jaar is dan ook het doel richting 2010.

 • Veel mest op dit bedrijf wordt gescheiden. De mestscheider staat op een plateau, waarbij de dikke fractie door een rooster naar beneden valt in een gereedstaande kipwagen. De bedoeling is die dikke fractie in de toekomst als boxbedekking te gebruiken. Dit gebeurt nu al zo in de Verenigde Staten.

 • Niet alle stallen zijn hypermodern. Hier een schoolvoorbeeld van een lage, relatief donkere Oostblokstal. Prima te gebruiken om droge koeien in te huisvesten.

 • De stal mag er dan oud en vervallen uitzien, in het stro hebben de droge koeien het prima naar hun zin.

 • En als ze willen kunnen de droge koeien lekker naar buiten. Elke groep beschikt over een uitloop, ook voorzien van stro.

 • Ook de oudere kalveren staan in de oude stallen. En net zoals de droge koeien hebben ook zij een uitloop voorzien van stro. Ze worden ook buiten gevoerd.

 • Een mooi overzicht van het oude huisvestingssysteem voor kalveren rechts (in houten hokken) en links (in polyester iglo’s).

 • Alle kalveren worden met de hand gevoerd.

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.