Rundveehouderij

Foto & video 2183 x bekeken

Mullerup Mix & Carry Feeder voerrobot

Ruim 1 jaar geleden startte Mullerup met het afleveren van de eerste Mix & Carry Feeder-voerrobot. In Europa draaien er inmiddels 10, waarvan 1 in Nederland.

Foto

 • De Mix & Carry haalt een forse capaciteit doordat hij het voer apart mengt in een stationaire verticaalmenger. Het voeren gebeurt met een eenvoudige voerdoseerkuip die aan een rail door de stal rijdt.
  De prijzen beginnen bij circa €120.000. De versie bij de geitenhouderij van familie Olislagers in het Brabantse Alphen kost circa €140.000.

  De voerdoseerkuip is verkrijgbaar in een 2- en 3-kuubs versie. Aan boord vier 12-volts accu’s. Dat is voldoende, omdat het mengen niet meer in de kuip gebeurt. Speciaal voor de geitenhouder kan de kuip tweezijdig lossen, precies op de breedte van de voergang.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Bas van Hattum

 • Gras en mais gaan in 16-kuubs bunkers. Elke bunker lost het voer, via een doseerwals, op een grote dwarsafvoerband. Geheel omsloten, dus zonder morsen. Er zijn bunkers mogelijk van 7 tot 32 kuub. Bunkers om balen of blokken te verwerken, zijn nog in ontwikkeling.

 • De dwarsafvoerband van de bunkers (links) mondt uit in de 6,5 kuubs verticaalmenger die Mullerup compleet inkoopt bij fabrikant JF.

 • Een fraai detail van de rubberen afvoerband is de borstel onder de uitloop. Deze houdt de band schoon en probeert morsen te voorkomen.

 • Ook de uitlopen van alle andere voersoorten komt uit boven de verticaalmenger. In dit geval vier uitlopen van de krachtvoersilo’s, een lospijp van de rvs-voercontainer en twee lospijpen van kleine mineralenbakken.

 • Nadat een mengsel is aangemaakt, lost de verticaalmenger dat via een tussenopvoerband in de Feeder. In de Feeder slechts een bodemketting, doseerwalsen en een afvoerband. In de thuispositie laadt de Feeder zijn accu’s op.

 • Na het vullen lost de Feeder het rantsoen op de juiste plaats in de stal. Via herkenningspunten aan de rail weet de Feeder waar hij is en over welk voergang-gedeelte het voer verdeeld moet worden. De Feeder heeft geen weeginrichting, dus verdeelt deze het voer door drie à vier keer voor het voerhek heen en weer te rijden.

 • De verticaalmenger wordt elektrisch aangedreven via een 15 kW elektromotor. Het kleine pompje erboven is voor de aandrijving van een klein hydraulisch circuit dat de losklep bedient. Elektrisch was waarschijnlijk handiger geweest.

 • Onder de verticaalmenger zit een elektromotor voor de aandrijving van de mengvijzel. Deze motor schakelt pas in als de kuip bijna leeg is. De vijzel gaat dan heel snel draaien en zorgt ervoor dat voerresten van de vijzel vallen en de kuip schoon leeg gaat.

 • Deze rvs kuip is bedoeld voor vochtige bijproducten zoals bostel, pulp of siroop. Ook droge producten kunnen erin, zoals meelsoorten.

 • Via een pocket-pc of vaste pc met daarop het zogenoemde Mullerup WIC-voerprogramma is al het mogelijke instelbaar. Maximaal 20 groepen met 30 rantsoenen per groep. Meng-, los- en laadtijden zijn allemaal apart instelbaar. Als voersoorten op zijn, of wanneer er een storing is, verzendt de pc een sms-bericht. Dat kan naar maximaal 10 personen. Via de telefoon is zelfs actie te ondernemen, bijvoorbeeld de opdracht geven dat de robot door mag gaan als er een voersoort op is.

 • Via een dubbele wielaandrijving rijdt de Feeder door de stal. Via sensoren herkent de Feeder zijn plaats in de stal. De sleepcontacten (bovenop) kunnen dienen als oplaadpunt of om voor actie zoals wissels omzetten, of als herkenningpunt voor de voercomputer.

Of registreer je om te kunnen reageren.