Rundveehouderij

Foto & video

Automatisch kuil bloten

De Bokano legt in een kwartier de sleufsilo bloot.

Foto

 • Zo ziet de kuil eruit na het inkuilen en wanneer het kleed erover ligt. De slurven zitten vol water en drukken het kleed goed aan. Ook in de hoeken. Dat komt door de slimme, scharnierende bevestiging van de slurven op het kleed. In de slurven op een kuil van 11 bij 35 meter gaat circa 8 kuub water.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Bas van Hattum


  Lees het hele artikel in Veehouderij nummer 14 van 3 juli 2007.

 • Om de kuil aan het begin goed af te sluiten, is het aan te raden een S-bocht te creëren. Dat is hier gedaan door zandslurven onder en op het kleed te leggen. Een andere optie is een pvc-buis eronder te leggen en vervolgens water te laten lopen in de ruimte voor de pvc-buis.

 • Stel u gaat kuilen. Dan is het een kwestie van de machine aanzetten en via hijsbanden wordt het kleed opgerold om de 80 centimeter dikke koker. De hijsbanden zitten vast aan een stalen pijp die aan het begin en einde van elk kleed zit verwerkt.

 • Tegelijk met het op- en afrollen zijn de rij- en rolsnelheid traploos instelbaar via de bijgeleverde afstandbediening. Dat vergt wel enige oefening. Met het optillen verlaat het water de slurven automatisch aan de achterkant via een overstort.

 • Dit is de bedieningskast. Groot, maar wel degelijk en overzichtelijk. Hij moet immers 20 jaar meekunnen en ligt altijd buiten. De machine is zo gemaakt dat deze twee richtingen op kan werken.

 • De oprolmachine wordt gemaakt door Bos in Bolsward (Fr.) en kost ongeveer €35.000. Alles is elektrisch aangedreven en kan draaien op 220 volt. Krachtstroom is dus niet nodig.

 • De machine rijdt via een soort van holle wielen over de sleufsilo. De voorkeur is dus een silo met bolle bovenkant. Een sleufsilo met vlakke bovenkant is op termijn ook mogelijk. Als een machine op een kuil staat, blijft hij daar. Overzetten kan alleen met een verreiker of telescoopkraan. Op een bedrijf in Friesland wordt nu geëxperimenteerd met schuin oplopende silowanden, waardoor de machine zelf een silo kan oprijden en er weer vanaf. De melkveehouder kan dan alles zelf doen. Er komt ook een versie voor gewone kuilplaten.

 • De slurven aan de zijkant zijn dikker (diameter circa 40 centimeter). Tussen de silowand en de slurf moet wel een stukje kleed. Het is ongelofelijk met hoeveel kracht de slurf de zijkant dichtmaakt. Je krijgt er geen vinger tussen.

 • Door de slimme slurfconstructie is de werkbreedte van het kleed 1 tot 2 meter variabel. Je kan dus kuilen tussen en boven de muren zonder dat het kleed te klein of te groot is. In alle gevallen moet er tegen de muur een klein geultje blijven, zodat het kleed zichzelf strak tegen de wand kan zetten.

 • Bij sleufsilo’s met vaste achterwand kan de waterinstallatie voor de slurven er zo uitzien. Het water wordt aangevoerd via een pvc-pijp met aftakkingen naar elke slurf. Tussen de aftakking en de slurf zitten die scharnierstukken en een stuk flexibele slang.

 • De waterinstallatie. Het gezouten water kan het beste worden opgevangen in een bassin. Dat werkt via de wet van de communicerende vaten. Wordt het kleed opgetild, dan verlaat het water de slurven via een overstort. Daalt het kleed weer, dan pompt een pomp via een vlotter het water er weer in.

Of registreer je om te kunnen reageren.