Rundveehouderij

Foto & video

DDB bij Friesland Foods en Campina

Woensdag 9 mei 2007 voeren melkveehouders actie bij de hoofdkantoren van Friesland Foods en Campina. Zo'n 400 boeren geven gehoor aan de oproep van de Dutch Dairy Board (DDB) om een hogere melkprijs te eisen.

Foto

 • Circa 250 melkveehouders demonstreren voor het hoofdkantoor van Friesland Foods in Meppel. In Zaltbommel bij Campina is de opkomst wat lager met 150 actievoerders.

 • Drie bestuursleden spreken vooraf de actie nog even door aan de keukentafel bij DDB-vicevoorzitter Jaap Majoor. Majoor (links), Sieta van Keimpema en Durk Boschma gaan naar Meppel.

 • Bij het kantoor van Friesland Foods worden borden en spandoeken opgehangen om duidelijk te maken wat het doel van de actie is: een hogere melkprijs.

 • Even voor 11 uur arriveren de eerste boeren. Enkele veehouders hebben de, bij boerenacties onmisbare, trekker meegebracht.

 • Durk Boschma (links) in gesprek met Gerard Heerink, directeur Coöperatieve Zaken & Grondstoffenvoorziening bij Friesland Foods. Friesland-woordvoerder Rob van Dongen (midden) luistert mee.

 • De DDB is tevreden over de opkomst, volgens Jaap Majoor. Door een vertraging bij de postbezorging kregen veel leden van de DDB de oproep om mee te doen pas op de actiedag in de bus. Het besluit om tot actie over te gaan is maandag genomen.

 • Enkele veehouders hebben ter plekke borden in elkaar geflanst. Op een van de borden een eigen vertaling van de Marktconforme Melkprijs, op het bord staat ‘Markt Constant Te Lage Melkprijs’.

 • Tijdens het gesprek met de hoofddirectie krijgt Jaap Majoor een telefoontje dat de boeren buiten het wel lang vinden duren. Hij gaat naar buiten en kan alvast de toezegging doen dat er een tweede gesprek komt vóór 7 juni.

 • Theo Spierings, waarnemend voorzitter van de hoofddirectie van Friesland Foods, spreekt de boeren toe na afloop van het gesprek met de DDB-bestuurders. Geen concrete toezeggingen, maar hij verzekerd hen dat ook Friesland Foods er alles aan doet om een hogere melkprijs te realiseren.

 • Om het motto van de dag ‘Tijd voor spijkers met koppen!’ kracht bij te zetten zijn blokken hout en spijkers meegebracht. Theo Spierings doet een poging met een kleine hamer. Tiny Sanders van Campina had het wat makkelijker, hij kreeg een grote voorhamer in handen.




  Lees alles over de kostprijs van melk
  Lees de weblog over melkprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.