Rundveehouderij

Foto & video

Boerenfoto's week 18

Dankzij het vroege zomerweer zijn zelfs de laagste percelen goed begaanbaar. Van noord tot zuid, overal rijden trekkers op de velden om gras te oogsten of het land te bewerken.

Foto

 • Het is stofhappen op de droge zandgronden. Zelfs de meeuwen moeten een dichte stofwolk trotseren om achter de driewieler voedsel te vinden. Deze prachtige plaat is gemaakt door Jan van Alphen in Bladel (N.-Br.). Hij zegt: ,,We hebben toch maar de loonwerker ingeschakeld om de benodigde mest in één keer te geven. Vermeulen ploegt daarna het land en zaait de mais.”

 • Ook melkveebedrijf Cuppen-Van der Ven VOF in Odiliapeel (N.-Br.) is maisland aan het bewerken. De oude maisstoppel wordt bewerkt met een Zetor Forterra 9641 en Farmet schijvencultivator. Het geopende dakluik en drank in de koeltas naast het koppelingspedaal maken het werk aangenaam.

 • Na het lostrekken ploegt Cuppen-Van der Ven het perceel met de Zetor en een Vogel & Noot-ploeg met Cappon-vorenpakker. Het resultaat mag er wezen, het land ligt direct zaaiklaar.

 • Onder de huidige omstandigheden rijd je met kilveren niets kapot. Bij een boerderij in het Groningse Bedum koos de nieuwe eigenaar niet alleen voor nieuwbouw, maar pakt hij ook de landerijen aan. Frederik Roseboom fotografeerde hoe Loonbedrijf Wieringa het perceel van zijn buurman kilvert met een John Deere 6920 en een John Deere 7430.  Bekijk meer foto's van de nieuwbouw en het kilveren

 • Frederik Roseboom stuurde ook foto’s van Loonbedrijf Wieringa in actie met een Monosem-maiszaaimachine en een Claas Ares 557ATZ. Dit is op een perceel van familie Boer in Noordwolde (Gr.). Roseboom zaaide zelf 2 weken geleden al. Ongeveer 20 procent van de mais is inmiddels opgekomen. De rest ligt nog droog in de grond te wachten op regen.  Bekijk meer foto's van het zaaien rondom Bedum

 • Familie Den Boer in Oud-Alblas (Z.-H.) heeft de boerderij en het meeste land verkocht. Het grasland dat ze nog hebben is dinsdag gemaaid door loonwerker A. Tuijtel. Lijni den Boer: ,,Met de Krone Big M was het 4 hectare grote perceel in een recordtijd gemaaid.” Het gewas is inmiddels in balen verpakt. Den Boer noemt de opbrengst ‘royaal’. ,,Veel beter dan bij degenen die 3 weken geleden al begonnen te maaien.”

 • Maatschap De Jong in het Friese Easterein nam een nieuwe Fella-schudder en een fototoestel mee naar het land. De eerste meters van een glimmende machine lenen zich uitstekend voor een foto. De zes-elements Fella van de maatschap was 13 of 14 jaar oud en aan vervanging toe. Zodoende is deze verruild voor een grotere. Deze 10 elements heeft een werkbreedte van bijna 13 meter. Hendrik de Jong: ,,Hij doet het goed. En het schiet harder op, zonder harder te rijden.” De ondernemer schat zijn percelen nu anderhalf keer zo snel te kunnen afwerken.

 • Uitzonderlijk is het om te hooien in april. Hobbyboer Roel Sinnema in Warten (Fr.) zal 30 april 2007 niet snel vergeten: op Koninginnedag perste hij 40 hooibalen.

 • De eerste snede in hooibalen wil nog wel eens ‘pittige’ balen geven. Ook dit hooi oogt flink groen. Uiterlijke schijn, want de balen waren kurkdroog en heel licht. Anja Sinnema: ,,We zijn niet bang dat dit gaat broeien, hoor. Anders hadden we wel gekuild.”
  Bekijk de foto´s van week 17 »
  Bekijk de foto´s van week 16 »

Of registreer je om te kunnen reageren.