Rundveehouderij

Foto & video 754 x bekeken

Veiling Blondes uit centrale opfok

Eenmaal per jaar is de veiling van Blonde d’Aquitaine stieren uit de Centrale opfok. Op zaterdag 31 maart 2007 zijn 9 BAC-stieren eerst ingezet via het systeem van afmijnen en daarna bij opbod verkocht.

Foto

 • Een uur voor de start van de veiling in Uithuizermeeden kan iedereen de stieren bekijken en betasten. Dat levert veel discussie op. Er waren 20 stieren aangemeld voor de centrale opfok. Daarvan vielen er 7 af vanwege gezondheidsstatus van het fokbedrijf. Van de 13 opgefokte stieren is er 1 afgevoerd vanwege te agressief gedrag en 2 vielen uit omdat ze op een van de exterieurkenmerken minder dan 80 punten scoorden. 1 stier overleed een week voor de veiling. Foto's: Jan Willem van Vliet, Tekst: Robert Bodde

 • Dick van Elten uit Amsterdam kocht op elke veiling uit centrale opfok nog een stier. Hij benadert de dieren ook van voren om het gedrag te testen.

 • Dick van Elten uit Amsterdam kocht op elke veiling uit centrale opfok nog een stier. Hij benadert de dieren ook van voren om het gedrag te testen.

 • Verzorger Tammo van de opfokstal brengt de dieren voor. Hier BAC Ami du Moulin, gefokt door Spekenbrink in Hulsen. Deze stier wordt uiteindelijk het duurst verkocht: €4.800. Daar komt nog 8 procent opgeld bij.

 • In de pauze is het duidelijk dat de veiling ook een sociaal evenement is. Koffie, pilsje, hapje, en praten met collega's over het mooie vak.

 • Doornspijker Blonde-fokkers Kroneman en zijn schoonzoon Gerrit Blauw (met telefoon) hebben zelf een lunchpakket meegenomen en eten in de open lucht. Op de parkeerplaats staan 10 trailers. De meeste kopers willen hun stier direct meenemen naar huis.

 • Na de pauze begint de verkoop bij opbod. De stieren worden opnieuw voorgeleid.

 • Stamboekvoorzitter Ed Neerincx uit Elst biedt mee op een van de stieren.

 • Jos Bolk uit Aerdt biedt ook mee.

 • Eenmaal, andermaal… verkocht, roept veilingmeester en Blonde-fokker Damy Story luid, en hij slaat met de klauwhamer op een blok hout. Die hamer is ’s ochtends nog geregeld, want niemand had gedacht aan een houten veilinghamer. Naast hem zit Marcel Gerritsen uit Maurik, voorzitter fokadviescommissie.

 • Direct na het roepen van verkocht moet koper Jos Bolk tekenen. Henk Tessemaker uit Oene, lid van de fokadviescommissie geeft hem namens het stamboek een fles geestrijk vocht om hem te feliciteren met zijn aankoop. Rechts staat Bas Bouman, de vice- voorzitter van het Blondestamboek.

Of registreer je om te kunnen reageren.