Rundveehouderij

Foto & video 725 x bekeken

Doorwerken voor de regen

Je kunt het je nu nauwelijks meer voorstellen, maar een week geleden stoof het nog tijdens het bewerken van het land. Ook waren vlak voor de weersomslag vele trekkers in de weer om gras binnen te halen.

Foto

 • Je kunt het je nu al bijna niet meer voorstellen, maar een week geleden stoof het nog enorm tijdens het bewerken van het bouwland. In deze stofwolk bevindt zich Peter Thijssen. Het geduld van de veehouder in het Zuid-Limburgse Geulle raakte op. ,,Na twee weken te hebben gewacht op regen zijn we toch maar begonnen met het zaaiklaar maken van het maïsland.”

 • Er zijn twee werkgangen nodig om een goed zaaibed te krijgen. Nadat grove kluiten lössgrond kapotgedrukt zijn met een landrol wordt de rotorkopeg ingezet. ,,De landrol is eigenlijk nog nooit nodig geweest.”

 • Ook Marco Jansen zorgde ervoor dat hij zijn mais voor de regen in de grond kreeg. Hij stuurde geen aanvullende informatie mee, maar aan de omgeving te zien bevindt zijn bedrijf zich op zandgrond in Twente.

 • De zandgrond is vochthoudend, want de banden zijn nog wat vochtig. Toch ook hier wat stof. Door de voorruit te openen en het achterraam gesloten te houden blijft het meeste uit de cabine en is het toch behaaglijk werken.

 • Vlak voor de regen is enorm veel gras geoogst. Ook die platen ontbreken dus niet bij de inzendingen. Hier maait veehouder Gerbert Luesink een perceel van zijn zwager bij weerman Gerrit Vossers in Silvolde. De twee Lely Splendimo-maaiers achter en één voor de Valtra T170 hebben een werkbreedte van 9 meter. ,,In anderhalf uur had ik het 12 hectare grote perceel gemaaid.”

 • Het gras op het perceel in Silvolde wordt met een dubbele hark (Lely Hibiscus 10.25 achter een Case Maxxum 5150 plus) bij elkaar gewerkt en vervolgens gehakseld ingekuild. Over de opbrengst is Luesink te spreken: naar schatting 2.500 kilo droge stof per hectare.

 • Hoe rechter het zwad, hoe eenvoudiger de loonwerker het kan opnemen en dus hoe kleiner de kans op inkuilverliezen. Deze foto toont het tegenovergestelde. Nee, het is niet gemaaid door een chauffeur in beschonken toestand of zonder licht op de trekker. Jan Kromwijk is Lopik is fanatiek weidevogelbeschermer en neemt daarbij wat opbrengstverlies en ongemak bij het oogstwerk voor lief.

 • Maaien, schudden en harken; het gaat allemaal ruim om de twee getraceerde tureluursnesten heen. Strategisch gezien een juiste keuze van de weidevogels om pontificaal voor een observatiehut (rechts) te nestelen; dan word je zeker gezien en blijft je nest gespaard.

 • Loonwerkers hadden vlak voor de regen overvolle agenda’s en soms wachtlijsten. Daar heb je geen last van als je zelf inkuilt. Hier kuilt W. Brand de laatste percelen van de eerste snede. Voor de Deutz-liefhebbers nog wat technische details: de trekker met opraapwagen is een Deutz DX 4.31 met een 1 jaar oude Deutz-Fahr opraapwagen k 7.39.

 • Bij Brand op de kuil staat een Deutz 7206 met een Rogedi-kuilverdeler op de kuil.

 • Verbazing is er over het historisch vroege moment waarop er gehooid is. Henk Dunnink stuurde deze foto en zegt: ,,Vroeger zei men altijd: hooien in mei kan niet. Het kan nu zelfs al in april.” De foto's zijn gemaakt bij H. Klein in Punthorst (Ov.). Het gras is woensdag 25 april gemaaid en zaterdag 28 april gehooid. ,,Het hooi was mooi droog, niet zwaar en uitstekend van kwaliteit.”

 • Niets makkelijker dan water van boven. Maar als dat niet komt, dan moet je aan het beregenen. ,,Uitzonderlijk, zo vroeg al”, aldus Anita Kruitbosch. Veehouder John Kruitbosch in Voorst heeft in een week tijd 10 hectare beregend. ,,Gelukkig plenst het nu bij ons”, vervolgt Anita. Het weerstation in haar keuken geeft aan dat alleen vanochtend al ruim 17 millimeter is gevallen. De haspel staat daarom op een hoek van het erf, in afwachting van een mooie zomer.

  Hooi persen op Koninginnedag
  Zeer vroege eerste snede

Of registreer je om te kunnen reageren.