Rundveehouderij

Foto & video

Boerenfoto's week 17

Mest uitrijden, ploegen, en koeien die voor het eerst naar buiten gaan: veehouders gaven massaal gehoor aan de oproep foto’s van voorjaarswerk in te sturen.

Foto

 • Wim Sterken in Balkbrug ploegt zijn maisland met een vierscharige wentelploeg en vorenpakker. De Valtra T 130 blinkt en ziet er als nieuw uit. Hij heeft de trekker net aangeschaft, maar inmiddels is deze ook al weer te koop. Bevalt die dan zo slecht? Sterken: ,,Nee, we zijn boer en handelaar. Het werk is aan de kant en de Valtra heeft zijn taak goed volbracht. Dus als iemand hem wil hebben…”

 • De omstandigheden waren droog, ook 10 dagen geleden al toen deze foto’s zijn gemaakt. Maar dat hinderde het ploegen niet. De ondergrond was vochtig. Om uitdrogen te voorkomen en voor een goede aansluiting met de ondergrond gebruikte Sterken de vorenpakker. Daarna volgden geen bewerkingen meer, maar werd direct gezaaid. Op percelen die een paar dagen eerder zijn geploegd, staat de mais nu boven de grond. ,,Het kan nog een week zonder regen, maar dan moet er wel wat gebeuren”, aldus Sterken.

 • Ook Gerard Nijkamp in Franeker worstelt met de droge grond. Zijn Fendt Farmer 310LSA heeft het er moeilijk mee als hij zijn maisland met de vastetandcultivator lostrekt. ,,De trekker heeft rond de 100 pk en het ging maar net.” Over het volggewas is nog geen duidelijkheid. ,,Op het perceel komt opnieuw mais, maar misschien nog aardappelen. Dat hangt van de andere boer af.”

 • Klaas en Adriaan Devreese in het Belgische Lo-Reninge (West-Vlaanderen) zijn nog niet zo ver. Ze zijn met de nieuwe drijfmesttank het bouwland aan het bemesten. De 16-kuubs tank is gemaakt door de Belgische constructeur Deroo.

 • De mest wordt bovengronds uitgereden met een Fendt 714 en vervolgens in een aparte werkgang ondergewerkt met een cultivator. Wat opvalt is dat de nieuwe tank geen hefinrichting heeft. Bovengronds uitrijden kan in België, mits de mest binnen 4 uur is ondergewerkt. Klaas: ,,We zijn met z’n tweeën, dus is het niet erg dat het twee werkgangen zijn. En een hef kan later altijd nog op de tank gemaakt worden.” De broers gebruiken de tank ook voor transport van mest naar de mestvergister.

 • Mestrijden is ook een klusje voor Erik Kroon in Veenhuizen (N.-H.). Hier poseert hij bij zijn trots: een nieuwe Zetor Fronterra. Met zijn zeven kuubs mesttank heeft Kroon totaal 22 hectare grasland voorzien van 30 kuub mest. Anderhalve hectare bouwland kreeg een gelijke gift.

 • Ook in Limburg zit er mais in de grond. Hier zaait werktuigencoöperatie Samenwerking Mergelland bij veehouder Noël Geron uit het Zuid-Limburgse Bocholtz. Een prachtig plaatje, zo in het glooiende landschap.

 • Het perceel van Geron is 13 hectare groot. De coöperatie zaait daarom met 12 rijen tegelijk. Achter de John Deere 6210 hangt een Monosem-zaaimachine. Achter de John Deere 6310 (voorop) een zesrijige zaaier van Becker. ,,De grond is kurkdroog en het stoft daarom fors”, aldus Henri Kremer van de coöperatie in Simpelveld.

 • Bij drogend weer is het ook goed om de eerste snede te winnen. Ook hiervoor wordt een nieuwe Zetor Fronterra ingezet. Marco den Boer is speciaal even afgestapt voor deze foto. Gezien vanuit het lage standpunt, met een flinke wiers ervoor en een volle wagen erachter is de glimmende trekker ook een plaatje.

 • Bij Jordy Castermans in Vroenhoven (Belgisch Limburg) wordt ook gras gekuild. Het harken doet hij met deze MF 135 en een Fella hark. Hierna wordt het gras gehakseld en ingekuild. ,,Ik vind hooidraaien toch het mooist als het kan met een open trekker. Lekker met de wind in de haren.”

 • Waar het droog is, verschijnen beregeningshaspels. Op veel plaatsen wordt volop beregend, want op lichtere gronden is een kunstmatige regenbui ook op grasland al echt nodig.

 • Waar het droog is, verschijnen beregeningshaspels. Op veel plaatsen wordt volop beregend, want op lichtere gronden is een kunstmatige regenbui ook op grasland al echt nodig.

 • Een echte voorjaarsklus is ook het naar buiten laten van de koeien. Niet alleen in ons land, ook Franse koeien zijn blij als ze voor het eerst de weide in kunnen. Ook in Frankrijk gebeurt dat begin april, onder een strakblauwe hemel.

  Bekijk de foto's van week 16
  Bekijk de droogte in Flevoland

Of registreer je om te kunnen reageren.