Rundveehouderij

Foto & video 1310 x bekeken

Rondkijken bij een Deense boer

Claus Jensen houdt 160 Jersey-koeien op 170 hectare in Bryndum, bij Esbjerg (Denemarken). De stallen worden nu maximaal benut. Het bedrijf is de afgelopen jaren fors gegroeid.

Foto

  • Claus Bendix Jensen (50) houdt Jerseys en dat bevalt hem prima. Hij wil het bedrijf laten doorgroeien zodra zijn zoon van school af is. Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Wim Esselink

  • Een deel van de koeien staat in een relatief lage stal. Het klimaat in de stallen is toch goed, mede omdat Jerseys minder warmte produceren dan Holsteiners. De gemiddelde productie is 6.500 kilo met 6,30 % vet en 4,14 % eiwit.

  • De nuchtere kalveren en het jongvee zijn strikt gescheiden van de melkkoeien. Jensen had problemen door para-tbc (hoge sterfte en productieverlies). Dat is nu weer onder controle door een intensief bestrijdingsprogramma.

  • Het jongvee tot 6 maanden loopt in grote strohokken. Jensen teelt naast 30 hectare gras en 41 hectare mais ook 51 hectare gerst en 28 hectare tarwe. Vrijwel alle werkzaamheden doen ze zelf, behalve gras en mais hakselen en de graanoogst.

  • Het jongvee ouder dan 6 maanden staat nu in het oude gedeelte van de boerderij. Jensen heeft plannen om door te groeien naar 300 melkkoeien. De vereiste oppervlakte grond daarvoor heeft hij al aanwezig.

  • De stalcapaciteit is volledig benut. Hij heeft daarom de laatse jaren vrijwel geen quotum gekocht.Het melkquotum is nu 1.014.000 kilo melk met 5,83% vet. Quotum kost hem rond de €0,67 per kilo melk.x

  • De koeien worden gemolken in een 2 x 11 visgraat. Op het bedrijf werken behalve Jensen een bedrijfsleider (verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken) en twee stagaires. Een langdurige stage is verplichte kost voor studenten aan agrarische scholen.

  • Een deel van de grasvoorraad is binnen opgeslagen. Buiten ligt een sleufsilo voor de mais en de andere helft van het kuilgras. De gebouwen zijn allemaal ruim opgezet.

  • Het voer wordt gemengd in een stationaire voermenger. De koeien krijgen een rantsoen van 2,2 kg soyaschroot, 2,8 kilo pulpbrok, 8 kilo kuilgras en 22,5 kilo mais. Verder wordt 5 kilo krachtvoer bijgevoerd.

  • Jensen is in 1981 gestart met 38 koeien en 50 hectare grond. Hij heeft 7 bedrijven in de omgeving erbij gekocht en daarmee gegroeid naar de huidige omvang.

Of registreer je om te kunnen reageren.