Rundveehouderij

Foto & video 866 x bekeken

Koeien grazen op bouwland

De koeien van Hans Hammink in Almelo mogen 23 maart 2007 voor het eerst naar buiten. Ze lopen niet in de wei, maar op bouwland. Ze grazen de groenbemester af.

Foto

 • Het is voorjaar en de grond is draagkrachtig genoeg. Melkveehouder Hans Hammink (39) in Almelo doet zijn 44 melkkoeien naar buiten. Foto's: Ruben Keestra, tekst: Jacco Keuper

 • Voordat de koeien naar buiten kunnen, loopt Hammink de afrastering na. Hij vervangt kapotte isolatoren worden vervangen en trekt de draden strak. Langs het kavelpad heeft de veehouder ook enkele nieuwe eiken palen ingegraven.

 • Hammink wil zo min mogelijk prikkeldraad. Alleen de randen van zijn huiskavel zijn omgeven door staaldraad. Daarbinnen zet de veehouder percelen af met dik, tijdelijk draad. Ook de 3 hectare bouwland. Dat geeft de meeste flexibiliteit in het bouwplan.

 • Het op- en afrollen van de draden is een pittige klus. Hammink heeft daarom een constructie bedacht. Door een lier op zijn grondbak te zetten en deze te koppelen aan de hydrauliekaansluitingen van de trekker, hoeft hij het rollen en spannen niet met de hand te doen.

 • Boeren zijn vindingrijk. Om te voorkomen dat de draad naast de rol komt, moet je die begeleiden. Maar als je ook de hydrauliekhendel moet bedienen, zijn de armen te kort. Twee prikpaaltjes bieden uitkomst: met de ene hand bedient Hammink de hendel, met de andere begeleidt hij de draad.

 • Dan is het zover. De koeien worden losgelaten. Langs het kavelpad staan verschillende mensen om de uitgelaten dieren in de juiste richting te dirigeren.

 • De koeien staan sinds 15 november 2006 op stal. Ze genieten van de buitenlucht en de vrijheid. Uitgelaten rennen ze door het land. ,,Ze zijn minder uitbundig dan toen we nog met de grupstal werkten. Toen waren ze helemaal blij als ze buitenkwamen.”

 • Als ze na 3 kwartier uitgeraasd zijn, slaan de koeien aan het vreten. Gretig slaan ze de tong om het graan. Ze lopen namelijk niet op weiland, maar op een perceel snijrogge. Hiermee start de ondernemer al een paar jaar de beweiding. Het bevalt hem uitstekend. Door het verse graan stijgt de melkproductie en kan Hammink besparen op de krachtvoerkosten. Daarnaast wordt de groenbemester goed benut en laat deze zich makkelijker onderwerken dan wanneer er een zware snede op staat. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

 • Het moment waarop de koeien naar buiten gaan is afgestemd op de stand van de rogge. Deze moet niet te kort zijn, want dan is het gewas te snel op. Maar ook weer niet te lang, want dat gaat ten koste van de smakelijkheid. Bij inscharen is de rogge zo’n 15 centimeter lang. Op het perceel van 3 hectare kunnen de koeien ongeveer een maand grazen.

 • Het graan heeft een minder dichte zoden dan gras. Toch valt het vertrappen mee. Hooguit bij de ingang van het perceel gebeurt dit enigszins. ,,Het is een hoge esgrond. De zode oogt na de beweiding gewoon als een afgegraasde grasmat”, weet de veehouder. Hij past daarom bewust rantsoenbeweiding toe. Anders zouden de dieren te veel van het graan vertrappen. Door het verzetten van de draad krijgen de dieren er dagelijks 10 tot 15 meter fris graan bij.

 • Het buiten lopen heeft nog een ander voordeel: het is ook goed voor de klauwen. Hamminks stal is niet zo ingericht dat een voetbad eenvoudig te plaatsen is. Met weidegang is dat probleem opgelost, dan legt hij het voetbad bij de staldeur. Bovendien lopen de dieren hun klauwen schoon in het graan, wat de effectiviteit van de behandeling ten goede komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.