Rundveehouderij

Foto & video 5151 x bekeken 1 reactie

Goed onthoornen is een kwestie van…

Onthoornen is vaak een taak voor de dierenarts, omdat de kalveren verdoofd moeten worden. Boerderij toontde aandachtspunten om de klus soepel te laten verlopen.

Foto

 • Dierenarts Niels Groot Nibbelink en zoogkoeienhouder Jos Leenders in Someren (N.Br.) laten zien hoe het moet.
  Voor de veiligheid van de boer, vanwege rust in de kudde en om te voorkomen dat dieren blijven haken in het voerhek als ze zich plotseling terugtrekken: er zijn meerdere redenen om kalveren te onthoornen. Het makkelijkst is het op jonge leeftijd en onder verdoving wegbranden van de groeipunt. Bij oudere runderen is de klus met een draadzaag te klaren.

 • Strooi het hok waar de behandeling plaatsvindt ruim in. De kleine kalveren liggen al snel een uur plat. Zorg dat ze niet in de tocht of een natte omgeving liggen, anders kunnen ze onderkoeld raken. Sla een keer over als de kalveren wat mankeren. Het narcosemiddel is een spierverslapper. Dieren met longproblemen of diarree kunnen daardoor extra achterop raken. Combineer het daarom ook niet met andere stressmomenten, zoals spenen of enten.

 • Zorg dat de kalveren al van hun moeders gescheiden zijn voordat de dierenarts er is. U bent een vertrouwd persoon voor de dieren, ook dat scheelt stress.

 • Dieren kunnen tijdens het verdoven het best opgesloten zitten in een kleine ruimte. Grijpen en vangen in een groot hok vergroot de stress. Scherm daarom een deel van het (stro)hok af, of gebruik een naastgelegen kleiner hok of gang als dit aanwezig is. Een lange revolverspuit kan handig zijn bij stressgevoelige dieren. Deze is iets minder nauwkeurig, maar vergroot de reikwijdte. Werk systematisch. Behandel kalveren op volgorde van nummer of streep ze aan als ze geweest zijn. Zo krijgen alle dieren de verdoving en wordt vooral niet ongemerkt dubbel gedoseerd.

 • Het geven van de lokale verdoving is een klus voor de dierenarts. Let ondertussen zelf op dat kalveren niet slaapdronken over elkaar buitelen. Als daarbij hun kop onder het lichaam komt of als ze op de kop van een ander belanden, kunnen dieren in ademnood raken.

 • Voel waar de hoornpuntjes zitten en knip het haar rond de hoornaanzet weg. Het branden gaat sneller doordat geen warmte verloren gaat bij het wegschroeien van haar. Bovendien is de onaangename reukontwikkeling dan veel minder.

 • Controleer of de bout warm genoeg is. Voel bijvoorbeeld met de hand hoe de warmte-uitstraling is. Dit kan ook door erop te spugen of de bout even tegen een stuk hout te drukken.

 • Brand in een zacht drukkende en draaiende beweging met de pols. Draai net zolang tot u rondom voelt door de huid heen te zijn. Brand niet lang op dezelfde plek, hooguit 5 tot 7 seconden. Als het gewenste resultaat nog niet is bereikt, neem dan eerst de andere hoorn. Te lang branden op dezelfde plek kan leiden tot hersenbeschadiging.

 • Alleen rondom branden is niet altijd voldoende. Hevel daarom de punt er met een scheppende beweging uit. Pas hierbij wel op dat niet andere lichaamsdelen van het kalf, van u of van omstanders worden geraakt.

 • Controleer het achtergebleven wondje. Op de schedel zit een verdikking. Verwar dit niet met een hoorn, het kleine bultje hoort daar, daar moet u niet nogmaals de brander opzetten. Als het wondje nabloedt, brand het dan nog even dicht.

 • Houd de brander schoon tijdens het werk. Vervuiling zorgt voor warmteverlies. Vuil kan met een mesje of een staalborstel worden weggeschraapt van de punt van de bout.

 • Breng een antibioticaspray aan. Zorg dat de hele wond hiermee goed bedekt is.

 • Laat kalveren niet plat op hun zij liggend achter. Leg ze in borst/buikligging. Dit vergemakkelijkt niet alleen het ademhalen, ook lopen oudere kalveren waarvan de herkauwactiviteit al op gang is dan minder risico op oplopen.

 • Loop het eerste uur na de behandeling nog geregeld langs de kalveren. Controleer of ze allemaal goed ontwaken. Een half uur tot een uur na de behandeling moeten de kalveren weer staan. Raadpleeg uw dierenarts als dit niet het geval is en een kalf nog erg slap lijkt. In noodgevallen kan deze een tegenmiddel geven, dat het dier snel weer oppept.

 • Zorg voor goede administratie. Controleer en bewaar de visitebrief zorgvuldig. Controleer of de doordruk die u krijgt leesbaar is en of deze de juiste diernummers bevat. Ook middelnaam, dosering, batchnummer en wachttijd horen op de bon te staan. Bij een AID-controle kunt u zo eenvoudig aantonen juist gehandeld te hebben.

Eén reactie

 • no-profile-image

  pascal

  Hallo,

  even een vraagje, wij hebben ook zoogkoeien maar doen "nog" niet onthoornen. wat is de maximale leeftijd
  van het kalf om te onthoornen en wat zijn de kosten per kalf(voorrijkosten?)?

  BVD.

  Pascal mom

Of registreer je om te kunnen reageren.