Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Toreadors in de dop

Veel publiek bij de keuring in Mariënheem waar de kinderrubriek plaatsvindt. Fanatiek brengen de jonge begeleiders van Blonde d'Aquitaine, Piemontese en Verbeterd Roodbont hun dieren voor.

Foto

 • De rubriek is er om kinderen al vroeg de liefde van het verzorgen van vee en de kunst van het voorbrengen van dieren bij te brengen. Het is meer dan poetsen en scheren. Het is de kunst het dier dat je aan het touw hebt, goed te presenteren. Daarvoor moet de begeleider zijn dier goed in de gaten houden. Dat is wat de meeste kinderen vergeten.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Jacco Keuper

 • Om gezien te worden door de jury, moet je door de ring rondstappen. Dan moet 'dat rotbeest' wel meewerken. Dus even flink trekken!

 • Als trekken niet helpt... duwen misschien. 'Kom op zeg. Ik ben de baas!'

 • En als je het alleen niet af kan, kun je het met zijn tweeën proberen. 'Dank aan de leuke dame voor het aanduwen.'

 • Even draaien aan de staart wil ook nog wel eens helpen. 'Aan de kant daar kom ik.'

 • Maar uiteindelijk snapt het kalf wel wat de bedoeling is. Alleen moet je er dan nog even aan denken om op de jury en je kalf te letten.

 • Maar ja, vooral de hele jonge deelnemers kun je het toch ook niet kwalijk nemen dat ze voor zich uitkijken. Het kalf loopt als een schoothondje mee.

 • Donné Hegger (rechts) en Laura van Lith doen het duidelijk niet voor de eerste keer. Een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Beide hebben volop oog voor het dier. Met rustgevende woorden en kriebeltjes bij de staart wordt het kalf rustig gehouden tussen de grote mensenmassa en de krioelende dieren in de ring.

 • Het oogt wat rommelig in de eigenlijk net wat kleine ring die voor dit onderdeel gekozen is. Maar de jonge begeleiders van de drie rassen zetten door elkaar hun beste beentje voor. Uiteindelijk staan ze allemaal als winnaars naast elkaar.

 • Er volgt een toelichting van de jury. Dat de begeleider zijn dier goed in de gaten houdt is het hoofdaandachtspunt van de jury. "Maar..." zegt Adrie van Gent, "er moet wel leven aan beide kanten van het halster zijn.” Hij bedoelt dat begeleider en dier ook niet futloos door de ring moeten sjokken.

 • De jury had het niet makkelijk. Voorzitter Van Gent zegt zelfs liever dieren dan mensen op volgorde te zetten. Uiteindelijk wijst de jury per ras een winnaar aan.  Blonde d’ Aquitaine:

  Donné Hegger met Chique (v. Sulky), een kalf van maatschap Neerincx-Hendriks. Donné is de enige deelnemer van het ras en is met Chique automatisch kampioen. Maarniet met pijn in het hart, volgens de jury. Donné en Chique hebben duidelijk heel goed geoefend en Donné hield het dier de hele tijd goed in de gaten.  Piemontese:

  Sander Stoeten met Roxan (v. Golfo), een dier zijn opa Jo van der Heijden. Sander was volgens de jury enorm geconcentreerd bezig. Hij praatte af en toe tegen Roxan; het bewijs dat hij een goede band met het kalf heeft. Ook Sander en Roxan waren goed getraind.  Verbeterd Roodbont:

  Bjarne Stap met Marga 48 (v. Leon). De familie Stap had onvoldoende minikalfjes voor Bjarne, zijn broer en een vriendje. Daarom leenden ze dit kalf bij collega Kruithof. Bjarne bracht Marga 48 volgens de jury heel geconcentreerd voor.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Berendsen

  Leuke foto's met schitterde teksten erbij, hopen dat deze jongelui over 10 jaar nog koeien voorbrengen op de keuring.

Of registreer je om te kunnen reageren.