Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Maisoogst door boerenogen (5)

Ook in het Noorden van het land zit de maisoogst er op. Auko Sikkenga fotografeerde de laatste hakseldag van loonbedrijf Wierenga in Bedum (Gr.) en het hakselen in twee ploegen voor een biovergister in Winsum (Gr.).

Foto

 • De hakselaar van loonbedrijf Wieringa, een Claas Jaguar 850, in de bijna laatste maïs voor dit jaar. De in het voorjaar gekochte machine heeft dit seizoen 550 uren op de teller gekregen.

  Foto's: Auko Sikkenga, tekst: Jacco Keuper

 • Een doorsteek maken met 1 van de 3 wagens die er meelopen om het 8,5 hectare grote perceel van Jan Roelf Wiersum aan de kuil te krijgen. Een tocht van 3,5 kilometer, dwars door het dorp Bedum.

 • Het blad oogt vooral aan de kanten vrij dor. Toch is het volgens de loonwerker 'mooi afgerijpt, maar niet té'.

 • In de fronthef van de John Deere hangt een gewichtblok van 600 kilo. Hierdoor is de balans beter bij een wat vollere wagen. Zo wordt ook de trekkracht van de voorwielen beter op de grond overgebracht.

 • De zware kleigrond spoort iets in, maar de wagens zakken er niet in weg. ,,We zakken hier niet snel weg. De grond plakt wel als het regent. Dan rijd je de straat er vaak flink onder", weet Peter Wieringa. Maar de loonwerker kijkt terug op een goed seizoen. ,,We zijn mooi vroeg begonnen. Daarna werd het even nat, maar we konden wel goed door." De gemiddelde opbrengst ligt, met naar schatting zo'n 40 ton per hectare, iets lager dan vorig jaar.

 • Het zit erop voor dit jaar: tijd om in te pakken en naar huis te gaan. De nieuwe 850 is een 'Speedstar', en kan dus lekker snel op de weg. Behalve in een woonwijk in Bedum, daar is de vaart er goed uit. De 3,20 meter brede machine wurmt zich in een kruipversnelling langs de autospiegels links en rechts. Met hulp van omstanders lukt het de chauffeur om zonder krassen en kraken deze hindernis te nemen.

 • Loonbedrijf Hartlief Lammers hakselt met twee ploegen 110 hectare mais voor maatschap Vermue in Winsum (Gr.). Hier hakselploeg 1 in actie: een Claas Jaguar 870, een John Deere 6810 met Strautmann Giga Vitesse III en op de achtergrond een John Deere 6920S met Vaia kipper.

 • Hakselploeg 2 bestaat uit eveneens een Claas Jaguar 870, ditmaal een 'GreenEye'. Verder een Fendt 916 met Kaweco Radium 45 twee keer een Fendt 716 met Kaweco Radium 40 en een Fendt 818 met Kaweco Radium 45.

 • Voor de vergister zijn twee sleufsilo's van 60 meter lang en 22 meter breed aangelegd. Uiteindelijk is het één grote kuil van 45 bij 70 meter geworden. Over de mais is 50 cm bietenpuntjes aangebracht als afdeklaag. Dat maakt de kuil naar schatting 7 meter hoog.

 • Met twee hakselaars komt er veel mais naar de kuil. De aanrijdploeg bestaat dan ook uit twee machines: een Werklust WG18E shovel en een Fendt 926 met schuifblad.

 • Het kuilen bij Vermue liep niet helemaal soepel: op de eerste dag ging de hakselaar kapot, een volgende dag zijn beide teams eruit geregend en ijverige politieagenten zorgen voor vertraging omdat het hakselen op afstand werd stilgelegd na twee boetes vanwege afwaaiende lading. Na 4 werkdagen zit uiteindelijk de mais aan de kuil. Hopelijk volgend jaar de hele tijd zulk mooi weer...

  Kijk voor meer foto's op de website van trekkerfanaat Auko.

Eén reactie

 • no-profile-image

  JAN

  WKXKSGKAT EEN PRACHTIGE MACHINE

Of registreer je om te kunnen reageren.