Rundveehouderij

Foto & video 1421 x bekeken

Mais pletten als krachtvoervervanger

Om duur krachtvoer te vervangen zaaide maatschap Grefelman dit voorjaar bewust ook korrelmais. De opbrengst viel mee, de slurf broeit niet en het melkt er lekker op. Kortom: proef geslaagd.

Foto

 • Loonbedrijf Gebroeders Jansen in Vlagtwedde dorst mais bij maatschap Grefelman in het Groningse Bellingwolde. De veehouder met 120 koeien had nog wat mais over van vorig seizoen en voorzag een stijgende krachtvoerprijs. Daarom werd vlak voor het zaaien dit voorjaar besloten om 4 van de 17 hectare mais geen snijmais, maar een korrelmaisras te zaaien.
  Foto’s: Koos van der Spek, tekst: Jacco Keuper

 • Rustig en geconcentreerd rijdt Joan Jansen zijn rondjes. Ook in het noorden blijkt de mais ver genoeg afgerijpt. ,,Er wordt gezegd dat de mais dit jaar laat is, maar dat klopt niet”, reageert Henk Jansen. ,,Het was de laatste jaren vroeg.” Dit perceel is al op 17 april gezaaid. Het laat zich prima dorsen.

 • Alleen de korrels gaan naar de kuil, de gewasresten blijven op het land. Het was één van de aspecten die meespeelden bij de perceelskeuze. Grefelman heeft mais op contract bij een akkerbouwer. Samen kozen ze dit perceel omdat het draagkrachtig is en wel wat organische stof kon gebruiken.

 • De raskeuze bij korrelmais ging minder doorwrochten dan voor de snijmais. Omdat het besluit op het laatste moment genomen werd, speelde vooral de verkrijgbaarheid een doorslaggevende rol. Maar de ‘Ravello’ stelt Grefelman niet teleur. Hij had gehoopt op 11,5 ton per hectare, maar schatte eigenlijk dat er minder af zou komen. ,,Als je dan die kolfjes ziet, dat die het alleen moeten brengen.” De uiteindelijke opbrengst bleek echter 12 ton per hectare.

 • De maiskorrels worden voor de maiskuil in de sleufsilo gekipt. Daar kunnen ze eenvoudig worden opgeladen.

 • Grevelman schept het goudgele product met zijn trekker en voorlader in de mobiele pletter. Hij blijkt met zijn smalle bak de pletter niet voor te blijven. De rijsnelheid moet omhoog, en dat geeft weer verliezen.
  Burenhulp lost dit probleem op. Een buurman-akkerbouwer schiet te hulp met een heftruck en kuubsbak. Dat gaat wel goed.

 • De schilfertjes dwarrelen in het rond tijdens het oorverdovende klusje.

 • De pletter is ingesteld op 1 millimeter. Gemiddeld is dit ook het geval, maar drogere korrels worden fijner dan nattere. Pletten geeft daarom een wat gevarieerder beeld dan malen.

 • Langzaam vult zich de slurf als een grote plastic worst. De 160 pk sterke New Holland die de pletter aandrijft, wordt vanzelf vooruit geduwd als de slurf zich vult. Tijdens het pletten wordt zuur toegevoegd om de conservering te bevorderen. Op iedere ton wordt 4 liter uit het witte vat gemengd.
  Van de 4 hectare mais die gedorst werd, kwam een 60 meter lange slurf. Grefelman verstrekt ruim 2 kg per koe per dag, dus hij kan er bijna 8 maanden van voeren. ,,Dat is langer dan ik gedacht had, door de goede opbrengst. Hopelijk gaat het goed in de zomer.” Vooralsnog is hij gecharmeerd van de inkuilmethode. ,,Het product conserveert goed en er is geen broei.” Bovendien melkt hij er makkelijk op. Het eiwitgehalte in de melk is nu 0,18 procent hoger dan vorig jaar. Dat durft de ondernemer niet compleet aan het nieuwe product in het rantsoen toe te schrijven, maar hij is ervan overtuigt dat het er zeker voor een deel in bijdraagt.
  Grefelman’s eerste ervaringen zijn dus positief. Proef geslaagd; volgend jaar weer!

Of registreer je om te kunnen reageren.