Rundveehouderij

Foto & video

Salers in beeld

Ondanks de vervaarlijk uitziende horens, hebben Salers een rustig karakter. De dieren zijn niet zwaar bespierd, maar kalven wel erg makkelijk. De krullende vacht maakt het uit het Franse Centraal Massief stammende ras bestendig tegen guur weer. In deze fotoreportage wordt het veeras van verschillende kanten in beeld gebracht. Tekst: Jacco Keuper. Beeld: Mark Pasveer, Henk Riswick, Koos Groenewold, Gilles Chauveau en Verbeeld.

Foto

 • Salers zijn nummer vier op de lijst van meest voorkomende rassen in Frankrijk, na Charolais, Limousin en Blonde d’Aquitaine.

 • Salers zijn nummer vier op de lijst van meest voorkomende rassen in Frankrijk, na Charolais, Limousin en Blonde d’Aquitaine.

 • Het meest in het oog springend is het imposante stel hoorns. Het Franse stamboek hecht veel waarde aan de vorm: liervormig en zijwaartsgericht.

 • Koeien kalven gemakkelijk af. Ook na de geboorte hebben de kalveren het goed, want er is melk in overvloed. Zelfs op schraal rantsoen geven de moeders nog zo’n 3.000 kilo per jaar.

 • In Frankrijk worden jaarlijks twee k.i.-stieren geselecteerd uit de 90 mooiste stierkalveren van het land. Toch is de Nederlandse stierenkaart blanco wat betreft sperma van dit ras. Daarom vindt hier alleen natuurlijke dekking plaats. Door het geringe aantal fokkers in ons land vergt het vinden van een geschikte stamvader soms wel wat zoekwerk.

 • In Frankrijk worden jaarlijks twee k.i.-stieren geselecteerd uit de 90 mooiste stierkalveren van het land. Toch is de Nederlandse stierenkaart blanco wat betreft sperma van dit ras. Daarom vindt hier alleen natuurlijke dekking plaats. Door het geringe aantal fokkers in ons land vergt het vinden van een geschikte stamvader soms wel wat zoekwerk.

 • Koeien hebben een hoge vruchtbaarheid. Ze geven ieder jaar een kalf en lopen zelfs gemakkelijk in op de tussenkalftijd.

 • Salers hebben een soepele gang, hoge benen en harde klauwen. Deze zijn donker van kleur.

 • Salers kunnen zich aanpassen aan extreme weersomstandigheden. In Frankrijk vult het dier reserves aan in tijden van meer voedsel, en gebruikt het reserves in de droogteperiode om de melkproductie op peil te houden. Bovendien trekt regen niet in de roodbruine krullende vacht, maar loopt het water eraf.

 • Salers kunnen zich aanpassen aan extreme weersomstandigheden. In Frankrijk vult het dier reserves aan in tijden van meer voedsel, en gebruikt het reserves in de droogteperiode om de melkproductie op peil te houden. Bovendien trekt regen niet in de roodbruine krullende vacht, maar loopt het water eraf.

 • Salers kunnen zich aanpassen aan extreme weersomstandigheden. In Frankrijk vult het dier reserves aan in tijden van meer voedsel, en gebruikt het reserves in de droogteperiode om de melkproductie op peil te houden. Bovendien trekt regen niet in de roodbruine krullende vacht, maar loopt het water eraf.

 • Salers hebben niet veel nodig. Eiwitrijk weidegras geeft al snel dunne mest. Het ras is daarom uitstekend geschikt voor natuurbeheer. Stichting Ark selecteerde Salers om zelfredzame eigenschappen in het Nederlandse brandrode rund te brengen.

 • Salers hebben niet veel nodig. Eiwitrijk weidegras geeft al snel dunne mest. Het ras is daarom uitstekend geschikt voor natuurbeheer. Stichting Ark selecteerde Salers om zelfredzame eigenschappen in het Nederlandse brandrode rund te brengen.

 • Het is een dubbeldoelras, en daarom niet extreem bespierd. Stieren halen op een leeftijd van 20 tot 24 maanden een geslacht-gewicht van 400 tot 450 kilo. Ze classificeren gemiddeld R0.

 • Salers op het bedrijf van Annelies le Flèche in het Franse Charenton-du-Cher.

 • Salers op het bedrijf van Annelies le Flèche in het Franse Charenton-du-Cher.

 • Salers op het bedrijf van Annelies le Flèche in het Franse Charenton-du-Cher.

 • Salers op het bedrijf van Annelies le Flèche in het Franse Charenton-du-Cher.

 • Salers op het bedrijf van Annelies le Flèche in het Franse Charenton-du-Cher.

 • Salers op het bedrijf van Annelies le Flèche in het Franse Charenton-du-Cher.

Of registreer je om te kunnen reageren.