Rundveehouderij

Foto & video 4363 x bekeken

Demonstratie van balenpersers

Afgelopen week organiseerde DLV samen met de Vereniging van Bedrijfsvoorlichting Vijfheerenlanden een demonstratie waar drie vierkante- en zeven rondebalenpersen werden gedemonstreerd. De balen werden gewogen en nadien met een kuilvoersnijder doorgesneden en beoordeeld op snijkwaliteit. De resultaten van de gewichten en de berekende persdichtheid staan op de mechanisatiepagina’s die 27 juni in Boerderij verschijnen.

Foto

 • DLV-adviseur Sjon de Leeuw gaf uitleg over de technische uitvoering van de deelnemende machines. In totaal stonden er 15 trekkers, drie vierkante- en zeven rondebalenpersen, een trekker met voorlader en een trekker met balenklem en weeginrichting erop.

 • Loonbedrijf Van Kekem uit Leerbroek perste met deze New Holland BB 960. Ze persten een baal met de gewone snij-inrichting (12 messen, snijlengte circa 9 cm). Ook werd een baal geperst met de Samka-hakselinrichting die voor de pick-up hangt. Deze snijdt het gras met 44 messen kort tot een lengte van 5 cm. Baalformaat is 1,2 meter breed en 0,9 meter hoog.

 • Loonbedrijf Kok uit Lexmond perst met deze Case-IH 540. Baalformaat is 1,2 meter breed en 0,7 meter hoog. Deze pers heeft geen voorperskamer, wel een hydraulisch in hoogte verstelbare zwadverdeler. Snijwerking via zes messen in de invoerrotor. Theoretische snijlengte is 17 cm.

 • Loonbedrijf van Dijk in Everdingen perste met deze New Holland BB 940. Baalformaat is 0,8 meter breed en 0,9 meter hoog. Ondanks het smalle baalformaat (0,8 meter breed, 0,9 meter hoog) deed de baalinhoud met 1,2 kuub nauwelijks onder voor de 1,2 meter brede balen van de Case-IH pers.

 • Tussen het persen door werden de balen apart gewogen met deze Wifo balenklem. Ervoor een weegbok. Het weegdisplay zit in de trekkercabine.

 • De eerste rondebalenpers is deze Claas Rollant 255 Rota Cut, ook eigendom van loonbedrijf Van Kekem in Leerbroek. De eerste baal was erg vast en groot. Omdat het loonbedrijf een wikkelaar heeft die zowel ronde als vierkante balen kan wikkelen, is niet gekozen voor een pers-wikkelcombinatie.

 • Loonbedrijf Den Hartog in Culemborg perste met deze John Deere 575-pers op een Gewitech-onderstel. De gemaakte baal was heel hard en een schoolvoorbeeld als het gaat om mooi recht en hoekig. De chauffeur reed dan ook niet snel en zigzagde mooi over het zwad heen.

 • Loonbedrijf D. Kool uit Lexmond perste enkele ronde balen met deze Mchale Fusion pers-wikkelcombinatie. De Mchale blijft een bijzondere verschijning met de grote wielen, wikkelaar in het verticale vlak in plaats van het horizontale vlak en de hoge bouw. De machine loopt bijna geruisloos.

 • Loonbedrijf Habo uit Noordeloos perste met deze Lely/Welger RP 235 en Gewitech pers-wikkelcombinatie. Opvallend zijn de grote banden onder deze machine, evenals onder de New Holland TVT-trekker die ervoor staat.

 • Loonbedrijf de With uit Leerdam kwam met een nieuw type Vicon pers-wikkelcombinatie, de RF 235. Het betreft een prototype waarvan Vicon overweegt om het volgend jaar op de markt te brengen. Volgens Vicon zijn in de machine tal van kleine details gewijzigd om nog beter aan de wensen van loonwerkers te kunnen voldoen. Het betreft onder meer grotere en bredere banden en minder, maar grotere en zwaardere rollen in de perskamer.

 • Loonbedrijf De Bruin kwam vanuit Lexmond met deze Deutz-Fahr-pers. De wikkelaar is voorzien van een 3D-wikkelsysteem. Om dat systeem goed te kunnen demonstreren, reed de chauffeur speciaal hiervoor terug naar de plaats waar al het publiek stond.

 • Nadien werden alle ronde balen met de kuilvoersnijder doorgesneden. Dat gaat prima. Na het doorsnijden is goed te beoordelen of de kern van de ronde balen goed vast is geperst. Bij sommige balen was duidelijk een lossere kern herkenbaar. Meestal omdat er simpelweg geen gras meer was om de baal mooi vol te maken.

 • Sjon de Leeuw zoekt in de baal naar stroken gesneden gras. Daar was te controleren of het gras werkelijk zo kort gesneden was als was opgegeven. De snijlengte varieerde van 5 tot 17 centimeter. Omdat het echt kuilgras was, werden de balen ontzettend vast geperst.

 • Een goedgesneden ronde baal is herkenbaar aan de plakken die er aan hangen. Zo’n baal valt vrijwel meteen als een losse flodder uit elkaar en is makkelijk mechanisch te verdelen. Bovendien voorkom je zo dat het vee al het gras meesleept over de roosters.

Of registreer je om te kunnen reageren.