Rundveehouderij

Foto & video 2139 x bekeken 1 reactie

Charolais in beeld

Het crèmekleurige Franse vleesras Charolais kenmerkt zich door zijn hoge groei en goede melkgift. De robuuste dieren hebben kort en grof beenwerk en een rustig karakter. In deze fotoreportage wordt het veeras nader belicht.

Foto

 • Charolais zijn grote zware dieren. Koeien hebben een gemiddelde schofthoogte van 135 centimeter en wegen 750 tot 1.200 kilo. De stieren zijn gemiddeld 145 centimeter en wegen wel 1.200 tot 1.650 kilo.

 • Charolais-dieren hebben grof en sterk beenwerk.

 • Het ras heeft de naam geboorteproblemen te kennen. Dit was bij kruislingen in het verleden zo. Bij de moderne, raszuivere Charolais kalft 63 procent zonder hulp en 29 procent met lichte hulp. Slechts 4 procent van de geboortes gaat zwaar en nog eens 4 procent met de keizersnede, volgens opgaaf van de fokkers voor het fokprogramma Iboval.

 • Het stamboek heeft een nauwe band met moederland Frankrijk. Het jureren op de keuring en beoordelen van dieren bij het inschrijven in het stamboek gebeurt door de Nederlandse keurmeester Adri van der Vaart, wel naar Franse standaarden.

 • Het Charolais-stamboek is het oudste vleesveestamboek van ons land. Het kent als enige fokwaarden toe aan dieren op basis van geboorte-, weeg- en exterieurgegevens. Deze worden opgetekend op een stamboekkaart.

 • In Frankrijk is Charolais het grootste vleesras. Het heeft zich over de hele wereld verspreid. Zo zijn er ook stamboeken in Duitsland, Scandinavië, Groot-Brittannië, maar ook in Wit-Rusland, Zimbabwe, Uruguay, Australië en Nieuw Zeeland.

 • Charolais zijn sobere dieren.

 • Ze zijn zeer geschikt voor natuurbeheer.

 • Het ras kenmerkt zich door een hoge groei. Meststieren kunnen wel tot een ons per uur groeien.

 • De Nationale keuring is één van de jaarlijkse hoogtepunten voor de promotie van het ras. Daar wil het stamboek nog meer op gaan inzetten. Het bestuur werkt eraan de deelname aan de keuring dit jaar duidelijk hoger te laten zijn dan de 20 tot 30 dieren die afgelopen jaren streden om de titel.

 • De getoonde kwaliteit mag er zijn. Kampioenen van het afgelopen jaar: Princesse van Cromstrijen van Peter van Nieuwenhuijzen (links) werd kampioenskoe en The Winner van Ruilof van Putten (rechts) won bij de stieren.

Eén reactie

 • no-profile-image

  jan

  Kunt u mij helpen aan adres van peter van nieuwenhuizen? Peter van nieuwenhuizen is charolais veehouder.Mvd.

Of registreer je om te kunnen reageren.