Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Aberdeen Angus in beeld

De Aberdeen Angus bij Nederlandse fokkers houdt het midden tussen het oorspronkelijke Schotse type en het grote type dat in Amerika en Canada voorkomt. Dieren van het Schotse ras zijn vruchtbaar, kalven gemakkelijk af, zijn mak in de omgang en kunnen het jaarrond buiten worden gehouden. In deze fotoreportage wordt het veeras nog eens van verschillende kanten in beeld gebracht. Heeft u zelf mooie foto’s van Aberdeen Angus-runderen? Mail deze dan, voorzien van een korte omschrijving, naar de redactie van Boerderij.nl. De mooiste foto’s worden geplaatst op Boerderij.nl.

Foto

 • De oorspronkelijke Aberdeen Angus is klein van stuk. Koeien bereiken een schofthoogte van 120 centimeter en wegen zo’n 500 kilo. Stieren worden 10 centimeter groter en kunnen tot 800 kilo wegen. Naast het klassieke Schotse type, ontstonden in Canada en Amerika grote Angus-varianten. Hiervan is ook in de bakermat dankbaar gebruik gemaakt; de stieren werden volop ingezet. Hierdoor is de moderne Angus 200 tot 300 kilo zwaarder dan 20 jaar geleden.

 • Kort en fijn beenwerk ondersteunt het cilindrisch gevormde lijf. Gezien van opzij hebben de dieren een typisch rechthoekige vorm met een duidelijk tussen de voorpoten uitstekend borstbeen.

 • De kleine, gedrongen kop is hoornloos. Ondanks dat hoornloosheid dominant vererft, komen gehoornde exemplaren sporadisch voor. Deze dieren voldoen niet aan het fokdoel en worden daarom niet in het stamboek opgenomen.

 • Het korte haarkleed van de Angus is eenkleurig zwart. Soms kleurt er een rode gloed over de punten van de lange winterharen. De zwarte kleur is dominant, maar af en toe komen ook rode kalveren voor. Huid, slijmvlies en klauwen zijn zwart gepigmenteerd.

 • Er is sperma verkrijgbaar, toch passen de meeste fokkers natuurlijke dekking toe. Import vanuit het Verenigd Koninkrijk is lastig vanwege de diergezondheidstatus. Deense collega’s zijn daarom hofleverancier, maar goede dekstieren worden ook onderling geruild.

 • Opvallend zijn de geringe geboortegewichten van de kalveren, zodat hulp bij de geboorte bijna nooit nodig is. Mogelijkerwijs zijn de makkelijke geboorten door natuurlijke selectie ontstaan.

 • Naast het klassieke Schotse type, ontstonden in Canada en Amerika grote Angus-varianten. Hiervan is ook in de bakermat dankbaar gebruik gemaakt; de stieren werden volop ingezet. Hierdoor is de moderne Angus volgens fokkers wel 200 tot 300 kilo zwaarder dan 20 jaar geleden.

 • De Aberdeen Angus wordt niet alleen in zuivere lijn toegepast, maar is ook geschikt voor melkveehouders om in te zetten op het ondereind van hun veestapel.

 • De Aberdeen Angus wordt niet alleen in zuivere lijn toegepast, maar is ook geschikt voor melkveehouders om in te zetten op het ondereind van hun veestapel.

 • In 1862, 27 jaar nadat het ras officieel erkend is, werd het hoornloos stamboek opgericht waarin hoornloos zwart Schots vee kon worden ingeschreven. In 1879 werd het eigenlijke stamboek, de Aberdeen Angus Society, opgericht. In Nederland leeft de wens om een fokkersclub op te zetten. Fokker Otto van Verschuer in het Gelderse Leur wil fokmateriaal uitwisselen, praktijkervaringen en de passie voor het ras delen met collega’s. Reageren kan via: o.van.verschuer@planet.nl.

 • In 1862, 27 jaar nadat het ras officieel erkend is, werd het hoornloos stamboek opgericht waarin hoornloos zwart Schots vee kon worden ingeschreven. In 1879 werd het eigenlijke stamboek, de Aberdeen Angus Society, opgericht. In Nederland leeft de wens om een fokkersclub op te zetten. Fokker Otto van Verschuer in het Gelderse Leur wil fokmateriaal uitwisselen, praktijkervaringen en de passie voor het ras delen met collega’s. Reageren kan via: o.van.verschuer@planet.nl.

 • In 1862, 27 jaar nadat het ras officieel erkend is, werd het hoornloos stamboek opgericht waarin hoornloos zwart Schots vee kon worden ingeschreven. In 1879 werd het eigenlijke stamboek, de Aberdeen Angus Society, opgericht. In Nederland leeft de wens om een fokkersclub op te zetten. Fokker Otto van Verschuer in het Gelderse Leur wil fokmateriaal uitwisselen, praktijkervaringen en de passie voor het ras delen met collega’s. Reageren kan via: o.van.verschuer@planet.nl.

 • In 1862, 27 jaar nadat het ras officieel erkend is, werd het hoornloos stamboek opgericht waarin hoornloos zwart Schots vee kon worden ingeschreven. In 1879 werd het eigenlijke stamboek, de Aberdeen Angus Society, opgericht. In Nederland leeft de wens om een fokkersclub op te zetten. Fokker Otto van Verschuer in het Gelderse Leur wil fokmateriaal uitwisselen, praktijkervaringen en de passie voor het ras delen met collega’s. Reageren kan via: o.van.verschuer@planet.nl.

 • In 1862, 27 jaar nadat het ras officieel erkend is, werd het hoornloos stamboek opgericht waarin hoornloos zwart Schots vee kon worden ingeschreven. In 1879 werd het eigenlijke stamboek, de Aberdeen Angus Society, opgericht. In Nederland leeft de wens om een fokkersclub op te zetten. Fokker Otto van Verschuer in het Gelderse Leur wil fokmateriaal uitwisselen, praktijkervaringen en de passie voor het ras delen met collega’s. Reageren kan via: o.van.verschuer@planet.nl.

 • In 1862, 27 jaar nadat het ras officieel erkend is, werd het hoornloos stamboek opgericht waarin hoornloos zwart Schots vee kon worden ingeschreven. In 1879 werd het eigenlijke stamboek, de Aberdeen Angus Society, opgericht. In Nederland leeft de wens om een fokkersclub op te zetten. Fokker Otto van Verschuer in het Gelderse Leur wil fokmateriaal uitwisselen, praktijkervaringen en de passie voor het ras delen met collega’s. Reageren kan via: o.van.verschuer@planet.nl.

 • Ook in het buitenland is het ras populair. In Duitsland is het gekruist met Fleckvieh en wordt het Deutsch Angus genoemd. Dit dier werd getoond op de Top Tier Treff, onderdeel van de beurs EuroTier in Hannover.

 • De Deutsche Angus is de Duitse versie van de wereldwijd bekende Aberdeen Angus. Hier een kudde in het Zuid-Duitse berglandschap.

 • De Deutsche Angus is de Duitse versie van de wereldwijd bekende Aberdeen Angus. Hier een kudde in het Zuid-Duitse berglandschap.

 • Angus wordt ook in de Verenigde Staten gehouden. Hier het vee in de weide van Tom Lane, veehouder in Livingston, Montana.

 • Angus wordt ook in de Verenigde Staten gehouden. Hier het vee in de weide van Tom Lane, veehouder in Livingston, Montana.

 • Tom Lane, eigenaar van een ruim 35.000 hectare groot veebedrijf, in Livingston, Montana (VS) bij een van zijn drinkbakken in de weide.

 • Ook hier vee in de uitgestrekte weiden van Tom Lane.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  strijbosch bart

  l.l graag meer info, en eventueel adressen waar deze koeien te koop zijn. gr.

 • no-profile-image

  Jan Daems

  Wij zijn geinterresseerd in de aankoop van Angus pinken, Is dat mogelijk ?en wat kosten ze.

  Met vriendelijke groeten,
  J.daems

Of registreer je om te kunnen reageren.