Boerenblog

15 reacties

Keuze voor bewust vegetarisch

Afgelopen week hadden we een bijzondere ontmoeting bij Heijdra Vleesvee. Eentje die je nog lange tijd bijblijft.

Niet met een vleesklant, maar met een kritische, intelligente jongedame die er twee jaar geleden bewust voor koos om vegetarisch te gaan eten. Ze nam de moeite om naar onze boerderij te komen en wij maakten daar graag tijd voor vrij.

Eenzijdige informatie

Ze was zeer goed op de hoogte. Haar besluit om geen vlees meer te eten was in eerste instantie ingegeven doordat zij op haar twaalfde besloot dat er geen dier hoeft te sterven voor haar eten. Later ging ook de milieudruk door de veehouderij een rol spelen in haar besluit.

Tijdens ons gesprek tussen de koeien kwamen we samen al heel snel tot de conclusie dat haar internationale school voornamelijk eenzijdige informatie deelt met de studenten over de veehouderij. Veel van wat wij haar lieten zien, week erg af van het beeld dat haar was geleerd. Dit begint vaak al op de lagere school. Wanneer je dit tot en met de universiteit doorzet, is deze waarheid voor altijd dé waarheid geworden, stel ik me zo voor.

Aan het einde van het bezoek gaf ze aan dat alle informatie voor flinke kortsluiting had gezorgd

Voor ons persoonlijk was het heel waardevol om deze oprecht geïnteresseerde studente de andere kant van de Nederlandse veehouderij te kunnen laten zien, inclusief de nuance over het aantal liters water per kilo vlees, de werkelijke problematiek achter het Nederlandse stikstofdebat en de vele verschillende facetten en keuzes op het gebied van duurzame veehouderij.

Oprechte interesse

De studente stelde veel doordachte vragen. Aan het einde van het bezoek gaf ze aan dat alle informatie voor flinke kortsluiting had gezorgd. Ze is van plan een scriptie te schrijven over onze manier van het houden van voormalige melkkoeien voor het vlees. Vlees dat onlosmakelijk verbonden is met de melk, boter en kaas die zij als vegetariër eet. Het feit dat de koe die voor haar zuivel zorgt, ook voor kwaliteitsvlees kan zorgen als je de koe respectvol afmest, was iets waar ze nog niet eerder van gehoord had en wat haar positief had verrast.

We hebben haar het mooie BoerBurgerBoek meegegeven. Als blijk van waardering voor haar oprechte interesse en met het vertrouwen dat het boek op haar internationale middelbare school van hand tot hand zal gaan en we de groene Khmer een heel klein beetje tegengas hebben kunnen geven.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Prima.

 • Alco

  Anita. Zulke naïviteit kom je zo vaak tegen.

  Geen dieren te sterven voor haar eten?
  Dankzij dat ze gegeten worden mogen ze leven!
  En waar een boer niet goed is voor zijn dieren is het dier ook niet goed voor de boer.
  Natuurlijk moet het dier geslacht worden, maar dit kan zonder angst van de wetendheid en pijnloos.

  Milieudruk?
  Juist door vlees en navenante geproduceerde producten hoeven er veel minder bossen gekapt worden voor de vegetarische eiwit voorziening.

  Maar het belangrijkste product van een dier is mest, want zonder groeit er niets.
  Die veggies willen zeker alles met kunstmest laten groeien. Als ze al in de wetenschap verkeren dat alles niet zomaar groeit.

 • WGeverink

  Massa's mensen waren afgelopen weekend op de been om te demonstreren tegen de COVID19 hysterie. Op de linkse media wordt daar weinig aandacht aan besteedt. Kinderen worden op school wijs gemaakt dat het "klimaat"de aarde al heel binnenkort de das om zal doen.

 • bankivahoen

  Inderdaad WGeverink, doemscenario's verspreiden is het motto van de elite om het gepeupel bang en onderdanig te maken. Alle vrijheid wordt onder het mom van ..... ontnomen. Het vrije denken moet er uit geslepen worden. Oja en bange mensen schudden hun portemonnee met veel plezier leeg om aan alle eisen te voldoen. Communisme 3.0

 • WGeverink

  Ik las in de telegraaf vanochtend dat er in Nederland 734 nieuwe "besmettingen" zijn. De media houdt zo het balletje lekker aan het rollen. Op basis van positieve PCR tests worden vele landen binnenkort weer in de lockdown gezet. De PCR test zou volgens de fabrikant alleen gebruikt mogen worden voor het testen van personen met symptomen en is ongeschikt voor het testen van jan en alle man, omdat men met een positieve uitslag niks kan. En het rijmt ook nog! Het positief testen van 734 mensen zegt ook weinig als je niet weet hoeveel mensen getest zijn om aan dat aantal te komen. In de afgelopen weken was was het aantal positieven tussen 1 en 2 percent. Dat ligt binnen de margin of error van de test zelf. Veel van deze mensen zullen bij een hertest daarom negatief zijn. De nummers die tellen zijn het aantal ziekenhuis opnames het aantal op intensive care en de aantallen die sterven per dag. Het probleem isdat die aantallen zo klein zijn dat ze er een normaal persoon geen angst meer mee kunnen aanjagen.

 • WGeverink

  Links hersenspoelt de jeugd op school omdat die alle linkse verhaaltjes nog klakkeloos aannemen. Volwassenen die naar de echte data kijken over klimaat of COVID19 en vragen naar waar het probleem presies zit worden vervolgens afgekafferd. Ze worden uitgescholden voor klimaat of COVID "ontkenner" omdat links nooit met data hun beweringen hard kunnen maken.

 • Maas1

  Ergens lijken er contouren van een kloof te zijn tussen stedelijk gebied het platteland steen versus groen.
  De mens die zich daar begeeft waarin de maakbaarheid van het leven geregeld wordt door een muisklik, geregeld van de wieg tot het graf.Het harnas. Versus de vrijgevochten onafhankelijke mens denken die zelf zijn vrijheid vorm geeft.
  Het verlinken linkse mens denken verre van zich werpt.
  De kernwaarden van mens zijn zijn in mijn beleving vrijheid en onafhankelijkheid.

 • @1

  WGeverink, op basis van cijfers van het RIVM, zijn in Nederland tot nu toe 314 mensen overleden die puur alleen corona hadden en geen andere onderliggende ziektes of problemen hadden.De andere corona overledenen hadden ook andere onderliggende problemen of kwalen.Op basis hiervan wordt ons hele land geruineerd door deze absurde corona maatregelen en wordt men klaargestoomd voor het vaccin van de Jonge en Bill Gates,absurd.

 • veldzicht

  @123.Je moet er ook niet te makkelijk over denken.Dat corona is echt geen gewoon griepje en de mensen die het goed krijgen lopen maanden later nog te kwakkelen.Ook kon ik iemand die er aan is overleden,hij was niet echt oud 73 jaar en mankeerde voor de corona besmetting niets.

 • WGeverink

  Er vallen elk jaar met de griep ook net zoveel of soms zelfs meer slachtoffers @veldzicht. Daaronder zijn tussen 5 en 10 keer zoveel kinderen als met Corona. De laatste keer dat mensen werden opgesloten is zo'n 600 jaar geleden en hielp toen ook niet. Al de feiten over COVID19 die we in maart niet wisten zijn nu boven tafel maar overheden houden niet op met de economie de nek om te draaien! Zelfs in Wuhan is het "normale" leven al weer maanden terug hervat.

 • veldzicht

  Ik ben ook geen deskundige.Maar die toestanden zo als in maart,met overvolle i.c. dat wil toch niemand meer.Zo als de overheid het nu aanpakt kan ik mij wel vinden en ik ga zeker niet met een bordje naar het malieveld om te protesteren.

 • WGeverink

  We gaan in een moord tempo van een rijke democratie naar een dictatuur en een kapotte economie. In Australie werd gisteren een zwangere vrouw thuis door de politie gearresteerd voor het organiseren van een demonstratie en uit te spreken tegen de gekte en hysterie waarin een groot gedeelte van de wereld geheel onnodig gevangen zit.

 • @1

  @Veldzicht, ik denk er ook niet te gemakkelijk over maar de genomen maatregelen, die zich nog steeds verscherpen gaan naar mijn mening veels te ver.Meer dan 800 overwegend Belgische artsen vragen in een open brief aandacht voor de corona maatregelen die hun veel te ver zien doorslaan. Zie <>

 • @1

  google 800 artsen in verzet tegen coronamaatregelen

 • WGeverink

  Het meeste belangrijke nieuws krijg je tegenwoordig niet meer via de mainstream media @123.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.