Redactieblog

1 reactie

‘Toptoeslagen op melkprijs voor bredere voorhoede’

De groei van de toeslagen lijkt niet tot meer melkgeld in totaal te leiden. Het geld wordt vooral anders verdeeld.

Melkprijsjaar 2019 was een versterkte voortzetting van 2018. De gemiddelde melkprijs daalde iets, het verschil tussen hoogste en laagste contante melkprijs steeg verder onder invloed van oplopende toeslagen. Ook het volume van de bijzondere melkstromen zwol aan.

Kansen op de zuivelmarkt

Misschien is deze laatste factor wel de meest opvallende ontwikkeling. Het verschil tussen de laagst uitbetaalde melkprijs en de hoogst uitbetaalde prijs (bij standaardgehalten van 3,47% eiwit en 4,41% vet) steeg naar ruim € 9 per 100 kilo. Dat zegt iets over de kansen op de markt. Het totale volume van de bijzondere stromen steeg vorig jaar naar om en nabij 1,2 miljard kilo. Dat maakt helder hoe groot het soortelijk gewicht is geworden van deze stromen. Bijna alle melk van Cono kan worden ingedeeld bij de hoogste categorie, bij A-ware de AH-stroom, terwijl daar vorig jaar een forse plas on the way to PlanetProof-melk bij kwam van FrieslandCampina.

Voorlopig lijkt het hier wel even bij te blijven, want bij al deze bedrijven lijkt het kanaal van de plus-melk voorlopig wel vol te zitten. FrieslandCampina onderzoekt in samenwerking met grote voedingsbedrijven nog wel hoe het de duurzaamheid van melkproductie beter in beeld kan brengen, maar dit lijkt geen nieuwe, extra duurzame en/of klimaatneutrale stroom te gaan opleveren.

Corona-effect op zuivel

Spannende vraag is of de gemiddelde melkprijs ook omhoog gaat door alle toeslagen die erbij komen. Dat is niet zonder meer het geval. Ten eerste komt dat doordat de zuivelmarkt ook last heeft van cyclische bewegingen. De sector zat een reeks van jaren op een dalende lijn. Vorig jaar was er nog weer een beetje extra daling. Dit jaar leek de markt zich goed te herpakken, maar toen sloeg de coronacrisis toe.

Het corona-effect kost tot nu bijna € 1,20 per 100 kilo ten opzichte van de eerste helft van 2019

Bij FrieslandCampina (van anderen zijn de cijfers er nog niet) kost dit tot en met juni € 1,79 per 100 kilo aan melkgeld vergeleken met vorig jaar. Daarvan komt goed een derde, ofwel 62 cent door een andere standaard-melkprijs (gewijzigde gehalten). Voor heel FrieslandCampina scheelt dat dit jaar ruim € 60 miljoen aan minder uit te betalen melkgeld. Dat is veel meer dan de € 9 miljoen die eind 2019 genoemd werd. Het corona-effect kost tot nu toe bijna € 1,20 per 100 kilo ten opzichte van de eerste helft van 2019.

Los van dit soort gebeurtenissen, lijkt de groei van de toeslagen echter niet tot meer melkgeld in totaal te leiden. Het geld wordt vooral anders verdeeld, ook bij coöperaties. Individuele boeren moeten kiezen wat daarmee te doen.

Eén reactie

  • ghsmale

    De verdeel sleutel is inderdaad veranderd.
    Een boer met 9 koeien op een hectare wordt gezien als wereld verbeteraar,
    één met twee koeien op een hectare wordt afgerekend als een milieu vervuiler,
    volgens de normen van "planet proof".

Of registreer je om te kunnen reageren.