Commentaar

9 reacties

‘Onrust op komst bij ZuivelNL’

Het rommelt binnen ZuivelNL, dat in 2014 door LTO en NZO opgericht is om het wegvallen van het PZ op te kunnen vangen.

Zaken moesten algemeen verbindend kunnen worden, zodat iedereen meebetaalt aan algemeen gewenste zaken als onderzoek, promotie en het vaststellen van minimale productievoorwaarden. Die mogelijkheid tot algemeen verbindend verklaring is er echter nooit gekomen. Toch bleef de organisatie opgetuigd en breidde deze zelfs gestaag uit in personele bezetting. Daarbij is de scheidslijn tussen zuivelbedrijven en ZuivelNL erg dun. Diverse medewerkers zijn tijdelijk uitgeleend aan ZuivelNL, vaak vanwege hun specifieke kennis.

Boeren hadden het al niet voorzien op deze ‘big brother’

Boeren betalen nu 5 cent per 100 kilo melk, gemiddeld dus een kleine € 500 per melkveehouder per jaar. De besluitvorming binnen ZuivelNL is niet openbaar. Het takenpakket verzwaart, maar het budget voor dit jaar is grofweg gehalveerd. Tot nu toe is niet duidelijk waarop de organisatie gaat bezuinigen. De directie weigert in te gaan op vragen daaromtrent. ‘Broedende kip’ enzo.

De KoeMonitor blijkt niet EU-bestendig en daarin worden ook nog eens private en publieke taken vermengd. Boeren hadden het al niet voorzien op deze ‘big brother’. De tientallen miljoenen boerengeld die daarin geïnvesteerd zijn, lijken zo ook nog eens in lucht op te gaan. Een hard gelag.

Gesloten bolwerk

Directeur Janine Luiten is dat niet aan te rekenen. Zie stapte ruim een jaar geleden op deze rijdende trein. Zij gaat in de groenten- en fruitbranche aan de slag. Dat doet ze al zestien maanden na haar aantreden. In die periode heeft ze geen interviews gegeven over ZuivelNL en de koers die ze ermee wil inzetten. Haar vertrek is de aftrap van een periode van onrust bij dit gesloten bolwerk.

Laatste reacties

 • Eminem2010

  Stopzetten! promotie is voor commerciële bedrijven noemen we marketing. Onderzoek is voor universiteiten betaald door het bedrijfsleven of overheid .

 • deB.

  Het is overal een grote chaos, omdat er te veel mensen moeten meevreten uit de melkveehouderij! Baantjes scheppen.

  Wat heeft dat mens nu daadwerkelijk gedaan, niets, alleen uit mijn ruif vreten. Wegwezen

 • Betuws betwetertje

  Hoezo geen interviews?

  Zie Veeteelt april 1 2019

 • Bennie Stevelink

  Mijn inschatting is dat bij het wegvallen van Zuivel.nl nog meer zaken eenzijdig door RFC bepaalt worden. Anderen kunnen niet achterblijven en kunnen niets anders dan hetzelfde doen.
  Wordt het er goedkoper van? Ik denk het niet: alles wat niet meer door Zuivel.nl wordt gedaan moet door de zuivelbedrijven zelf worden gedaan.
  Wij zullen een collectief aanspreekpunt missen en er financieel niets mee opschieten.

 • Trot

  Met juiste mensen op de juiste plaats lijd goede organisatie ,maar opvreters op plaats waar ze geen kijk op hebben leid mijn in ziens na gaos rumoer en wan beleid

 • gjh

  het wordt tijd dat zuivel nl opgedoekt wordt een kosten verslindende organisatie die totaal geen toegevoegde waarde heeft. die Janine luiten heeft totaal niets gedaan alleen maar interessant doen . Weg ermee.

 • J.k.

  Over 5jaar is lto -nfo verleden tijd hetzelfde als productschap tuinbouw 99%van de leden is 65 +

 • Kelholt

  @Bennie Stevelink zegt: "Mijn inschatting is dat bij het wegvallen van Zuivel.nl nog meer zaken eenzijdig door RFC bepaalt worden. Anderen kunnen niet achterblijven en kunnen niets anders dan hetzelfde doen."

  Waarom zou RFC eenzijdig zaken kunnen bepalen en waarom moeten anderen hetzelfde doen? Bijvoorbeeld A-ware is toch vrij om z'n eigen gang te gaan?

 • Zuperboer

  Het is de tijd van rebellie; De politie opdoeken, want we kunnen het zelf beter. LTO is niet meer nodig. ZuivelNL heeft wel degelijk een functie, maar het is en blijft zaak dat er mensen zitten die de belangen van de sector behartigen. Dat is in de huidige tijd met de razendsnelle informatiestromen 'a hell of a job' maar nog steeds van levensbelang voor de sector. Waar het mogelijk fout gaat is de basis. De zuivelindustrie waar steeds meer 'snelle jongens' infiltreren. Organisaties en 'mensen van buiten' die posities bekleden zonder dat ze beseffen of willen beseffen waar ze voor zouden moeten staan. De cultuurbewaker in deze zijn bestuursleden van zuivelbedrijven. Door de opzet van ZuivelNL ligt een heel belangrijke taak bij de Ledenraadsleden van FC. Neem je verantwoordelijkheid mensen en grijp in waar nodig.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.