Boerenblog

23 reacties

'Meer of minder boeren?'

Het Adviescollege Stikstofproblematiek (commissie-Remkes) is vorige week met haar eindrapport gekomen omtrent het stikstofdossier. Waarom werd deze commissie ook alweer aangesteld? Vorig jaar waren wij agrariërs ervan overtuigd dat ons met het stikstofdossier een complot vanuit Den Haag werd opgedrongen.

Meerdere Kamerleden met een boerenachterban die met bevende knieën dit dossier moesten trekken voor hun partij drongen aan op een commissie die nu eens precies uit zou zoeken hoe het zat. Resumerend kunnen we uit de rapportage van Remkes opmaken dat in de aannames niet zoveel fouten zitten. De pijn zit vooral in de vragen hoe erg je extra stikstofdepositie op (wens)natuur vindt en hoe verdeel je de pijn onder diverse stikstofbronnen?

Lees ook: Remkes: stikstofaanpak moet strenger

Niet beter voor gangbare landbouw

Kortom, het is er voor de gangbare landbouw niet beter op geworden. Remkes nam wat mist weg en concludeerde dat het stikstofbeleid pappen en nathouden is. Wat hebben wij gewonnen als landbouw? Opgekropte woede leidde tot een trekkeroptocht. De woede was begrijpelijk, maar de boodschap van de optocht nogal mistig.

De woede was begrijpelijk, maar de boodschap van de trekkeroptocht nogal mistig

Veel verder dan ‘kom niet aan ons’ kwam de boodschap niet. Ik denk dat wij als boeren te kort door de bocht gaan door te stellen dat de overheid en NGO’s verantwoordelijk zijn voor het stoppen van veel boeren. Zelf hebben wij er met ons handelen even veel part aan. Zonder er een waardeoordeel over te geven kun je toch wel stellen dat de insteek op schaalvergroting en op lage marges geschoeide productie van voedsel leidt tot minder boeren in Nederland.

In de spiegel kijken

Als wij eens goed in de spiegel kijken kun je je de vraag stellen, is er in het volle welvarende Nederland nog wel plek voor dergelijke landbouw? Ik denk dat het antwoord is dat die ruimte kleiner is dan die nu wordt benut. Ik durf te stellen dat met de helft van de stikstofuitstoot er evenveel melkveehouders in Nederland zouden kunnen overblijven.

Ik durf te stellen dat met de helft van de stikstofuitstoot er evenveel melkveehouders in Nederland zouden kunnen overblijven

Bij de European Dairy Farmers hebben wij een biologische melkveehouder zitten die met een 4 ton melk, amper aanvoer van stikstof en fosfaat van buiten het bedrijf, al jaren tot de best renderende bedrijven behoort. Een bedrijf met een enorme marge per kilo aangevoerde stikstof en fosfaat en dat bovendien veel koolstof vastlegt in de bodem.

Misschien had Farmers Defence Force niet naar het Malieveld gemoeten, maar naar de Nevedi, FrieslandCampina, supermarkten, NGO’s et cetera, om juist hen te dwingen om duurzame verdienmodellen aan te jagen. Dan komt er op termijn ruimte voor meer boeren in plaats van minder boeren.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • .....

  De overheid heeft toch zelf de vergunningen af gegeven, we zijn toch geen wiettelers?

 • Axl

  Mooi dat je tot dit inzicht bent gekomen.
  Er word heel wat onzin melk geproduceert in nederland waar alleen stoppers en toeleverende bedrijven wat aanverdienen en dure mileu onkosten veroorzaken.
  Zoals f rechten en emissie beperkende investeringen.
  De 20% melkplas vergroting na 2015 word veelal geproduceerd op krachtvoer en op bv bierbostel dat door die groeiende vraag laatste 15 jaar gigantisch in prijs gestegen.
  Rendement bij veel bedrijven is bij de laatste 20 a 30% melk vaak ver te zoeken

 • Alco

  Deze Henk Schoonevelde heeft ook al oogkleppen op.
  Een biologisch bedrijf met amper aanvoer van fosfaat en stikstof, maar dus wel afvoert met voedingsproducten voor de mens.
  Geloofd hij tovenarij?
  Wij noemen dat gewoon grond uitmergelen.
  Dit kun je op zand ong. tien jaar volhouden,op klei 40 jaar en op veen 60 jaar.

  Daarnaast stapt hij ook zomaar over de normering heen van de verschillende deposito's in natuur gebieden tussen alle landen.

  Hij doorziet totaal niet de kringloop die landbouw altijd heeft.

  De mens Henk is de aanjager van de vervuilende industrie, wil vliegvakanties en huizen die ook nog eens verwarmd moeten worden.

  De demonstraties hebben dus wel hun doel dat niet de zere vinger op de landbouw is blijven liggen.

 • Alco

  Axl. Laat dat inzicht maar aan de boeren zelf over!

 • Firma Vellenga

  Laten we dan alles maar over ons heen komen....40 jaar terug was kunstmest de oplossing, nu willen ze weer terug naar land waar geen kunstmest nodig is maar kruidenrijk, over 40 jaar blijkt de grond dan toch uitgeput en zoeken ze weer een ander product. Zo werkt het volgens mij in het leven. We houden elkaar aan het werk met al die onderzoeken, eisen, onderwijs, verdienmodel, tegenstemmen, goed praten noem maar op. De hele economie draait zo. Het onderwijs is hier ook een heel goed voorbeeld van. Nog even en we hebben weer landbouw/techniek praktijkscholen. Wij zijn het er ook niet mee eens maar we gaan maar mee in de flow. Anders blijf je overal tegen aan schoppen

 • Bennie Stevelink

  Ik ben het met Henk Schoonvelde eens dat we ons voor afschaffing van het melkquotum hadden moeten realiseren dat grondloze groei ongewenst is. Het veroorzaakt dat een steeds groter deel van het melkgeld wegvloeit naar de periferie (fouragehandel, mestafvoer en verwerking, luchtwassers, enz). Je produceert dan wel meer melk, maar met een steeds lagere marge per liter. Je totale inkomen gaat er niet op vooruit en je financiële kwetsbaarheid neemt enorm toe.

 • kleine boer

  bennie er is geen mestoverschot!!! en zeker in de toekomst komt er een giga tekort in nederland

 • Piet P

  Er zijn volgens mij nog genoeg boeren die met 70 koetjes en weinig toeters en bellen en weinig stress een hele beste boterham verdienen .

 • kleine boer

  piet p dat heb je mooi goed

 • Alco

  Grondeloze bedrijfsvoering regelen hoeft helemaal niet.
  Voeding komt toch altijd van grond.
  Al komt er graan uit Frankrijk, dan is het nog een streek product.
  Vrije ondernemerschap is het crescendo.
  Ook ik zou het misschien wel anders willen zien, maar regels zijn daarvoor niet te maken. Dan moet je een dictatoriale enclave worden.
  Wat maakt het nou uit als er boeren zijn die ook voor een ander willen werken.
  Als de dieren maar goed verzorgt worden is het criterium.

 • j.verstraten1

  Blogs zijn om te prikkelen........
  FDF ging naar Friesland Campina. Maar wel met een andere boodschap dan Henk hier promoot.
  Ik durf de stelling van Henk niet aan.
  Wat ik wel weet is dat als wij niet open staan voor andere verdienmodellen of die niet georganiseerd krijgen dan hebben we in no time een halvering van het aantal melkveehouders.

 • Alco

  Wat ik wel weet is dat als je één vinger geeft.
  (Wat het LTO al vele jaren gedaan heeft)
  Je voor je het weet de hele hand kwijt raakt.
  Maar voor de duidelijkheid:
  Meegaan met allerlei verdienmodellen, gebaseerd op emotie of slinkse politiek zal geen levensvatbaarheid geven.

 • Drikus Dekker

  Beste Henk, Je zet een heel mooi verhaal (om te lezen) neer gezet maar of je verhaal klopt heb ik mijn vraagtekens bij !!! Om te beginnen de colum tekst: MEER OF MINDER BOEREN. Dat moet je niet willen in deze tijd !!Weet nog dat iemand uit Den Haag deze uit spraak deed op ander gebied maar nog wel steeds voor de rechter staat !!! Verder typ je een lang verhaal waar ik zekers niet op alle punten in ga (moet nog gras maaien ) met de trekker ...wat me wel op viel is dat De Boodschap Van De Trekker Optocht Nog Al Mistig Was ...ga me nou niet vertellen dat ze allemaal voor niks naar Den Haag op toerde.ze hebben een duidelijke boodschap af gegeven .Maar als er in Den Haag niet geluisterd word (trouwens nog steeds niet ) gaat er ook niks veranderen ....Ik ben geen man van duure woorden melk te weinig koeien etc etc maar laat me mijn Boeren bestaan niet afnemen.en al zekers niet door al die achterlijke regels in dit land !!! ZAL VECHTEN TOT DAT IK ER DOOD BIJ NEERVAL. En als laatste je noemde ook Remkes daar geef ik helemaal geen commentaar op (pension misschien ??) Kom op 😢😢 grt een trotse kleine boer Drikus Dekker.

 • kiepel

  Henk je blogs zijn fantastisch. Ze zetten aan tot denken. Na je LTO vakgroepschap is dit het beste wat je kan doen.
  Helaas zit er te weinig kennis in den Haag en wordt ons geduld op de proef gesteld.

 • Attie

  Is me er ook een die Henk, echte eiwit van eigen grond boer..

 • husky

  @kleine boer, dat denk ik niet, want de landbouwgrond wordt ingenomen voor de industrie en natuur, kijk maar langs de snelwegen, al die blokkendozen.

 • haj146

  Weer top verwoord @alco n firma vellenga.
  @ Bennie datis natuurlijk niet waar. Menig accountant kan jou wel voorrekenen dat je ook zonder groei in grond wel extra over houdt. Misschien bij jou niet, maar het gros kan dit wel. Wel beetje afhankelijk van de grondprijs en regio uiteraard. Heb altijd nog liever dat het geld naar de periferie gaat dan naar de samenwerking met natuurmonumenten bijvoorbeeld. Of naar de o zo gewenste fosfaatrechten. Want heej, alles voor de armzalige derogatie..

 • boer a

  Volgens mij is grond van 70.000 euro of meer gewoon te duur om een beetje voer voor 2 koeien op te telen. Kopen van voer is dan goedkoper, zoals nu 35 ton aardappels voor iets meer dan 1000 euro.

 • Bennie Stevelink

  @boer a, als het voor de melkveehouder niet rendabel is om grond te hebben, is het dan voor een andere grondeigenaar wel rendabel om mais te telen voor een melkveehouder?
  Ik zie bij ons in Twente dat veel gestopte melkveehouders na enige jaren de grond verhuren aan boomkwekers of akkerbouwers voor aardappelen. Dat brengt meer op dan mais telen. Het voer voor de grondloze melkveehouder moet vervolgens van steeds grotere afstand worden aangevoerd.

  Een ander probleem van grondloze ontwikkeling is dat lokaal de veedichtheid te hoog wordt. Daardoor ontstaat lokaal een hoge piekbelasting wat betreft ammoniakemissie. Daar moeten weer maatregelen tegen worden genomen in de vorm van bv een luchtwasser. De kostprijs loopt ondertussen steeds hoger op.

  Door de hoge veedichtheid is het ook niet mogelijk om mee te doen aan opbrengst verhogende activiteiten zoals weidegang of een duurzaamheidsprogramma. Dus ook aan die kant blijft er marge liggen.

 • Alco

  Juist @Bennie. MARGE daar gaat het om.
  En een boer moet hierin zijn eigen afwegingen maken.
  Daarnaast is piekbelasting een zaak van de vergunning verstrekker.

 • Attie

  Zolang er nog marge verschillen tot 10cent zijn, blijft er voorlopig nog wel wat te bluffen.

 • Drikus Dekker

  Als je alles hier goed leest hebben jullie alles goed onder controle , dus maak me geen zorgen (dat moet Den Haag doen )😂😂

 • koestal

  100 jaar geleden hadden ze helemaal geen kunstmest, en toch produceerden ze melk. Een koe geeft van ruwvoer 15 liter melk, en elke kilo brok is 2 liter extra.
  D'r zijn meerdere wegen naar Rome, het vliegtuig is het snelste, maar geeft ook de meeste brandstofverbruik, kosten en uitstoot.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.