Boerenblog

‘Het boerenbestaan is gewoon dom doorgaan’

Als je het naar je zin hebt, gaat de tijd snel. Deze week werd ik vijftig en kreeg ik Abraham op bezoek.

Door corona moeten we nog even wachten om het echte feest te kunnen houden, maar in besloten kring hebben we het toch even gevierd. Een pop met spandoek in de tuin, het geheel compleet gemaakt met een grote kunststofkoe als cadeau. Weer een onvergetelijke dag die omvloog.

Van melkquotum naar mestwetgeving door naar fosfaatrechten

Het is dan toch ook een moment dat je terugkijkt op de vervlogen decennia. Na de landbouwschool heb ik, met mijn vaders steun, de huidige boerderij aangekocht. Er is in de loop der jaren veel aangepast naar mijn eigen wensen; het model dat ik nastreef, begint er nu te komen. Als landbouwer is het wel iedere keer dansen op de gewijzigde muziek. Nu zijn we dat wel gewend met betrekking tot het weer. Zelf goed naar de lucht kijken, is beter dan luisteren naar de radio. Gevoelsmatig is het weer altijd anders dan dat de voorspelling luidt. Tegenwoordig met hulp van internet kun je zelf een veel betere voorspelling maken.

Deze week werd Pieter Schouten vijftig, dus kreeg hij Abraham op bezoek. Foto: Pieter Schouten
Deze week werd Pieter Schouten vijftig, dus kreeg hij Abraham op bezoek. Foto: Pieter Schouten

Regelgeving na regelgeving

Net zo onvoorspelbaar als het weer is, is ook het maatschappelijke speelveld. De politici praten de stemmers naar de mond om hun eigen positie veilig te stellen. Als landbouwer zijn wij verplicht om te dansen op de muziek die zij draaien. Wat wij zelf willen daar hebben zij geen boodschap aan. Van melkquotum naar mestwetgeving door naar fosfaatrechten. En van Minas naar mestboekhouding rechtstreeks door naar dierrechten. Het leekt soms wel een kat- en muisspel.

Regelgeving na regelgeving volgde elkaar de afgelopen decennia op. Daarbij is voorbijgegaan aan de consequenties die er voor sommige landbouwers aan vast zaten. Het is beter om maar gewoon mee te doen met de politieke waan. Er tegenin gaan, leek soms machteloos; niet erin meegaan betekende uiteindelijk vaak toch stoppen met het bedrijf.

Ammoniakwaan van de overheid

Zo ging het ook met de bouwperikelen hier op het bedrijf. Moesten er half jaren 90 zo weinig mogelijk vieze vierkante meters per dier zijn, is dat nu not done. De dieren moeten zoveel mogelijk ruimte per dier hebben. De ammoniakemissie lossen we wel op door emissiearme vloeren te verplichten. Dat blijkt in de praktijk tot levensgevaarlijke gasvorming in de kelder te leiden. Het zal er wel op uit draaien dat het van verplicht aanleggen overgaat op verplicht verwijderen. Ik veer maar gewoon mee in de ammoniakwaan van de overheid. Zo blijf je ook gewoon lekker bezig en kun je een heel clubje ambtenaren en controleurs uit de ww houden.

Je moet openstaan voor de geluiden om je heen, maar je daar niet al te veel door laten (af)leiden

Ik zeg weleens tegen mensen, het boerenbestaan is gewoon dom doorgaan. De afgelopen decennia is mij wel duidelijk geworden dat je als ondernemer je eigen kop een beetje moet volgen. Je moet openstaan voor de geluiden om je heen, maar je daar niet al te veel door laten (af)leiden. Je eigen doel voor ogen houden. De eerste helft zit er helaas op, laten alle opgedane ervaringen ervoor zorgen dat de tweede helft nog sneller gaat.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Of registreer je om te kunnen reageren.