Redactieblog

19 reacties

‘Geachte politici, deskundologen en grachtengordelelite’

U allen roept regelmatig iets over boeren. Niet dat u er verstand van heeft, maar wel een mening. Daarbij is bescheidenheid u vreemd.

Velen van u zijn nauw verbonden aan de grachtengordel (Wikipedia). Dus komt uw mening over boeren daar ook grotendeels vandaan. U zegt namelijk vaak dat we met de boerenbedrijven terug moeten naar vroeger. We putten nu de grond uit. We zijn de grote veroorzakers van het stikstofprobleem. Dat u vergeet daarbij te zeggen dat uw auto’s – minstens twee slurpende bolides per huishouden – sterk vervuilend zijn, neem ik u niet kwalijk. Evenals het feit dat u graag het vliegtuig neemt voor een korte of langere vakantie of een te declareren zakenreisje. Uw huizen zijn oud en vaak slecht geïsoleerd, dus energie verslindend. Maar ieder zijn eigen leven. Ik heb daar geen verstand van en dan moet je zwijgen.

U vindt dat wij terug moeten naar bedrijven, waar de biodiversiteit van de bodem leidend is

Maar dat doet u niet over boeren. U vindt dat wij terug moeten naar bedrijven, waar de biodiversiteit van de bodem leidend is. Dus geen kunstmest, geen pesticiden en geen krachtvoer. Wel een optimale situatie voor de dieren. Welzijn noemt u dat. Hoe boeren zich voelen, interesseert u niet zo veel. Het is uw goed recht om hier met een glas witte wijn in de hand met uw soortgenoten over te babbelen. Ook nog gezellig, lijkt me. En het is prettig praten over iets waar je geen verstand van hebt. Als de andere witte wijngenoten dat ook niet hebben, bent u het zomaar eens: het moet anders.

Natuurland

Mag ik u dan wijzen op de werkelijkheid? Wat er gebeurt als je boert zoals u dat wilt? Lees het artikel in de Boerderij van 14 juni: 'Eigenlijk zijn we gruttoboeren'. In dat interview vertellen boer en boerin Bokma over hun bedrijf in Friesland. Dat is vrij groot, 140 hectare grasland. Natuurland, zoals u dat graag ziet. Ze houden 120 koeien die gemiddeld 5.500 kilo melk geven. Op een rantsoen van eigen gewonnen voer van het natuurland. Voor de duidelijkheid: koeien op een gangbaar bedrijf geven bijna twee keer zoveel melk. En leveren dus twee keer zoveel melkgeld op.

Een half inkomen

Daarom kan de familie Bokma niet leven van de opbrengsten van de koeien. Ze verdienen bij met de verkoop van vlees van eigen vee en het ontvangen van groepen. Dat levert 10% van de opbrengsten op. En verder een vergoeding van de overheid als gecertificeerd natuurboer plus eentje voor agrarisch natuurbeheer. Dat is nog eens 25% van het inkomen. Uit de melkveehouderij komt dus 65% van hun inkomen. Daarvan is dan ook nog een deel steun uit Brussel. Natuurboeren levert feitelijk maar een half inkomen op.

Reken maar uit wat het kost als we ons boerenland in Nederland zo inrichten als u roept in de media

Dus geachte politici, deskundologen en grachtengordelelite, u wordt in Wikipedia omschreven als intellectueel. Reken maar uit wat het kost als we ons boerenland in Nederland zo inrichten als u roept in de media. Of hebt u een beter verdienmodel? Kom er mee. Wij kunnen – en de familie Bokma voorop – er dan mee verder. Want dat kunnen we met uw gebabbel tot nog toe niet.

Laatste reacties

 • kiepel

  Bullseye!

 • djmoorlag1

  👍

 • veldzicht

  Het lijkt als of voor de landbouw de economische wetten niet tellen bij de grachtengordelwittewijndrinkers en sommigege politieke partijen.Daar moet het allemaal kleinschalig zo als in de jaren 50 en 60 met wat koetjes en kalfjes wat schapen en een paar zeugen in de moomgaard en natuurlijk altijd mooi stralend zomerweer.Alleen jammer dat het zo niet werkt,als je niet mee gaat met de tijd merk je op een gegeven moment dat je achterloopt en je het alleen redt als je leeft als een zonderling die je wel eens ziet in sommige tv progamma,s.Dat is wat de stadsmens graag ziet alleen de boeren niet en al helemaal niet de vrouwen van de boeren als ze op een houtje moeten bijten.

 • agratax(1)

  Deze Grachtengordel wetenschappers, gaan voorbij aan het feit dat nog geen twee eeuwen gelden de boeren geen hulpstoffen hadden en dan ook genoodzaakt waren hun productie capaciteit af te stemmen op de mest en de stratendrek (toiletinhoud) uit de steden. Stratendrek bestaat niet meer en mest zal nooit zoveel mineralen opbrengen als er via vlees, melk, huiden etc worden afgevoerd. hier komt bij de toiletinhoud tegenwoordig vervuild is met medicijnen en andere chemische stoffen t.b.v. de menselijke Reinheid. De gevolgen zullen dan ook zijn een achteruit hollende productie die we niet zoals eeuwen geleden via Koloniale handel kunnen aanvullen. Hier hebben de Grachtengordel wetenschappers de moderne Wereldhandel voor uitgevonden, waarbij ze zowel de grond als de mensen en biodiversiteit elders uitbuiten.

 • kleine boer

  Uhm volgens mij zijn het niet alleen de laag productieve bedrijven die er een neventak bij doen of zoeken .....

 • Tinus1

  Super, nu nog publiceren in een landelijke krant of een popiejopie blaadje....

 • oeleboele

  Helemaal eens. Het is hetzelfde als dat je de grachtengordelelite hun smartphone afpakt en van het 4G netwerk afhaalt. Dan is hun productiviteit ook een stuk minder,laten we zeggen,gehalveerd.
  Laten we hun daar dan ook naar betalen. Ook hun vliegreisjes en auto gebruik moet dan op rantsoen ivm milieu....Wat zullen ze dan zeggen??? Zouden ze het dan een beetje snappen??

 • Alco

  @Vergaderboer!! ------duimpje------

 • kraats

  Ik denk dat het tijd is dat we de grondwet aanpassen; stadse beslissen over alles in en over de stad en boeren en buitenlui over het buitengebied.
  Da's pas democratie !!!

 • veldzicht

  Helemaal mee eens kraats.Boeren moeten niet het beleid van een ziekenhuis bepalen vanwege dat ze daar geen verstand van hebben en stedelingen moeten zich niet bemoeien met het boerenbedrijf,dan gaat het ook mis wat nu al keer op keer blijkt. Zo als in Rusland waar de communistische elite uit de stad gingen voorschrijven hoe de landbouw moest werken,hongersnood was het gevolg.

 • farmerbn

  Kijk dan heeft frankrijk het (weer) beter voor mekaar. Mensen kunnen alleen Op politici stemmen uit hun eigen regio. Elke regio heeft dus eigen mensen afgevaardigd in parijs. Als d66 alleen wijsneuzen uit de randstad op verkiesbare plaatsen zet, heb je alleen randstedelijken d 66 ers in het parlement en da is nie goe.

 • Firma Vellenga

  Ja, zo moet het geschreven zijn. even geen gezeur over mijn Hanna en ik denk dit en ik vind dat. Meteen met argumenten en bewijs komen. Vraag me af of onze oude vergaderboer dit artikel wel heeft geschreven? Maar hij heeft gelijk. Ook wij bioboer kunnen niet alleen rondkomen van het vee houden/melkvee

 • bekeken

  Afhankelijk zijn van subsidies is boeren met de strop om de nek.

 • Sook

  @ Agratax# dat uitbuiten is de moderne slavernij door de rovers bende van de grachtengordel. Over 100 jaar spreekt men daar schande van.

 • maxxim

  de tijd vd stoom machine hebben we gehad.
  de tijd vd diezel en benzine raakt ookt uit de gratie.
  we leven nu in de tijd van electra,en computers .
  nederland is al voor eenderde op geslurp door wegenbouw ,woningbouw .spoorlijn en gemaakte natuur,de tijd van vroeger komt nooit meer terug,
  maar daar nu nog over wel over zeuren dat het eigenlijk allemaal komt door ons,steek eens eerst een hand in eigen boezen ,de tijd van ot en sien ligt ver achter ons.

 • sjoerdm

  Wel grappig dat de vergaderboer nu wel de handen op elkaar krijgt, terwijl de familie Bokma niet eens gevraagd wordt hoe het met ze gaat! Een vooroordeel van heb ik jou daar!
  Vraag de familie maar of ze ook financiële problemen hebben en of ze ook van subsidie leven.
  De meeste boeren kunnen niet zonder, maar de Bokma s redden zich wel.
  (Als jongen heb ik daar stage gelopen en heel veel geleerd.)

 • Rip

  Het gaat er denk ik om, sjoerdm, wil je afhankelijk zijn van de subsidies. Daar heeft het wel en wee van die familie bokma niets mee te maken. Ik ben liever een ondernemer, die voor marktprijzen kan produceren. dus niet van de goede gaven van de grachtengordelelite.

 • melkveehouder .

  @Rip. Jij raakt de kern!!

 • hendruk

  Ik had ooit een discussie met een Utrechter. Zij vertelde wat vergaderboer uitlegt. Kort gezegd; er deugde niks aan de veehouderij.
  Toen tijdens de discussie naar boven kwam dat zij op 4 hoog in een klein appartementen woonde, heb ik haar voor gek versleten. Ik vroeg haar wie er nu zo gek is om in zo’n flat te wonen. Hoewel gepikeerd gaf ze aan ook veel liever lekker ruim in het buitengebied te willen wonen
  Maar dat waste duur voor haar.
  Ik zei “kijk! nou zijn we er! alle varkens en kippen buiten in ruime weides houden is ook te duur”.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.