Redactieblog

1 reactie

‘Extensieve samenleving door corona’

Vanaf 1 juni mochten de terrasjes weer open. Die kans heb ik aangegrepen en op Tweede Pinksterdag zaten mijn vrouw en ik heerlijk op het terras, met uitzicht op alle langsvarende bootjes.

De afstand tussen alle tafels maakte wel heel zichtbaar dat het terras extensiever gebruikt wordt dan gewoonlijk. Een extensief terras zit voor mij als bezoeker wel heerlijk ruim, maar is voor de ondernemer niet interessant. Hoe herkenbaar is dit beeld voor de landbouw. De horeca mist door de coronamaatregelen omzet en een aantal ondernemers vindt het dan ook niet de moeite om überhaupt open te gaan. En nu corona op zijn (tijdelijke?) retour is, trekt Remkes het N-dossier weer boven tafel. Er moet een afrekenbare stoffenbalans komen en de emissies moeten de komende tien jaar halveren. Ga er maar aan staan.

En dan voel je als boer hetzelfde als de terrashouder

Met de afrekenbare stoffenbalans wordt de focus gelegd op minder input van buiten. Wat er niet in komt, verlies je zelf ook niet. Minder input betekent – zover ik na kan tellen – minder krachtvoer en minder kunstmest. Oh en wellicht minder diesel. Op minder eiwitrijk krachtvoer heeft de minister al een voorschot genomen, wat vanaf september al voelbaar zal zijn. Deze maatregelen leiden zeker tot minder stikstofverliezen, maar ook tot aanzienlijk minder output. En dan voel je als boer hetzelfde als de terrashouder.

Extensiever boeren

De horeca schreeuwt om compensatie. En deels krijgen ze die momenteel vanuit de coronapotjes. De landbouw weet dat ze het binnen de kortste keren zelf weer op moet lossen. Dus komt het aan op creativiteit en discipline. Afgelopen week zag ik een artikel voorbijkomen van een extensief bedrijf dat met zeventig koeien kans ziet om € 100.000 te verdienen. In één jaar, inderdaad. Waarom kan deze ondernemer dit wel en redt het merendeel dat niet? Extensiever boeren wordt de sector opgelegd. Geleidelijk, maar steeds verder. Voor de een is het een bedreiging en inperking van zijn/haar verworven rechten. Een ander wordt gedwongen om anders naar het bedrijf te kijken en die nieuwe kijk levert ineens kansen op. Tot welke van deze twee behoor jij?

Je vraagt Heineken toch ook niet wat de beste methode is om zijn omzet te halveren?

Het rare in dit verhaal is dat de minister dan uitgerekend de voerketen oproept om mee te denken met de ondernemers. Je vraagt Heineken toch ook niet wat de beste methode is om zijn omzet te halveren? In mijn optiek zit de kennis die nodig is in een andere hoek. Hoe kun je jouw eigen productiefactoren beter benutten? Dat begint in de bodem, resulterend in je eigen voerproductie. Want met minder input van buiten zijn de corrigerende mogelijkheden steeds minder. Een beetje bijsturen met kunstmest, soja en antibiotica is er niet meer bij. De basis moet goed zijn en vanuit die basis moet je als veehouder bekijken hoe ver je op eigen krachten kunt komen. In ieder geval krijg je er meer autonomie voor terug, je bent minder afhankelijk en je komt zelf weer aan het stuur.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Eén reactie

  • .....

    Door de meeste boekhouders en Alfa werd altijd geadviseerd om te intensiveren, laten we dat ook niet vergeten

Of registreer je om te kunnen reageren.