Commentaar

6 reacties

‘Haags noodverband met voermaatregel’

Een Haags noodverband. Veel positiever valt de voermaatregel van minister Schouten niet te typeren.

De bewindsvrouw wil per 1 september de hoeveelheid ruw eiwit in krachtvoer voor melkvee reduceren. De maatregel duurt tot 1 januari 2021.

Het noodverband is – samen met de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 km/uur – nodig om de vergunningverlening van woningbouw en infrastructurele werken los te trekken. Deze voermaatregel is een van de kortetermijnmaatregelen van het stikstofplan dat het kabinet 2 weken geleden presenteerde. Dat plan is bedoeld voor de langere termijn en behelst onder meer opkoop bedrijven, voerspoor, strengere emissienormen voor stallen en mest uitrijden met water.

Rekenmodel

Schouten heeft met deze tijdelijke voermaatregel gekozen voor een rekenmodel, vanachter het bureau getekend door haar ambtenaren. Op zandgrond geldt 191 gram per kilo voer, op klei 171 gram. De normen variëren ook nog eens voor productie per hectare. Er staat niets over de verhouding ruwvoer/krachtvoer. In de praktijk hangt de krachtvoergift samen met de kwaliteit van het ruwvoer. Ook staat er niets over de kilo’s krachtvoer.

Hopelijk krijgt het voerspoor in het stikstofplan naar 2030 een invulling afgestemd op de praktijk. Daarvoor is toch overleg met de sector nodig.

Lees ook: LTO en Nevedi negatief over begrenzing eiwitgehalte

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • bartje14

  Dit soort maatregelen geven heel duidelijk de kwaliteit van onze landbestuurders weer.......echt ongelooflijk en krankzinnig dit.

 • Sjefo

  Wie doet er wat aan ,voervoorlichter ,voerleveranciers, banken, dierenartsen, verwerkende industrie enz , en als klap op de vuurpijl Calon blaast het LC zo goed als op.
  Eenheid maakt macht of samen sterk , ten alle tijden voorkomen is adagium van Calon.
  Het gebeurde in de oorlog en het gebeurt nu nog !!

 • Zuperboer

  Banken?? Barblabla Baarsma v d RABO(Ruimt Alle Boeren Op) zeker. Die lachen zich een breuk daar in Utrecht. Liever 20 hypotheekjes van 4 ton op een ha dan 1 strontboer.

 • boerderij12

  we moeten mt zn allen zeggen dikke vinger dit gaan we niet uitvoeren

 • deB.


  Juist, en niet anders.... we gaan dit gewoon NIET doen... We worden behandeld als kleuters, door een stel onwetende prietpraters

 • agratax(1)

  Dat er geen verhouding krachtvoer/ruwvoer wordt genoemd, kan dit betekenen dat het ministerie hier een "sluiproute" heeft ingebouwd om met hoog eiwithoudend ruwvoer toch de productie op peil te houden, zonder de stikstof uitstoot op papier te verhogen. Zo het artikel suggereert is met deze werkwijze de controle en bureau actie geworden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.