Boerenblog

2 reacties

‘Grenzeloze kansen en lokale verdienmodellen’

Gaan we lokaal voedsel, de buurtgemeenschap en de vakantie in eigen land weer waarderen door corona?

Tijdens mijn studie zat ik bij veel Randstedelingen in de klas die nieuwsgierig waren waarom ik boer wilde worden. Dan gebruikte ik het argument dat ik het mijn kinderen ook gun om te wonen en op te groeien op een boerderij. Sommige stedelingen voelden zich hierdoor aangevallen, alsof zij geen goede jeugd gehad hebben. Dat probeer ik nooit te veronderstellen, maar voor een kind zijn de mogelijkheden van een boerderij wel bijna grenzeloos. De huidige omstandigheden, veroorzaakt door het coronavirus, maken dit nog duidelijker.

In de stad kunnen de muren door de lockdown echt op je afkomen, maar op de boerderij is er niet zoveel veranderd. Het werk gaat toch door en er is ruimte zat.

Melkgeld wordt nog steeds betaald

De eerste klappen van de coronacrisis vallen mee voor onze sector. Gelukkig produceren we een levensbehoefte. Het melkgeld wordt ook nog steeds betaald. Maar ook wij gaan de crisis voelen deze zomer. De zuivelprijzen kelderen, export is lastig en in veel landen moeten boeren de melk al laten lopen.

Tot nu toe mogen we dus niet klagen. Als je complete inkomsten wegvallen, zoals in andere sectoren, gaat het heel erg snel en duurt het enorm lang om dat weer in te halen.

Een crisis brengt mensen dichter bij elkaar. De lockdown begint iedereen te vervelen, toch worden er enorm veel mooie dingen met elkaar gedaan. Lokale producten doen het nu enorm goed en er is een groeiende waardering voor dat wat wel kan.

De coronacrisis laat zien hoe de wereld de afgelopen eeuw is veranderd in een dorp. Dat zoiets niet alleen maar voordelen heeft, beseften we wel. Maar nu worden we gedwongen hier op een andere manier over na te denken.

Corona zou best eens het zetje kunnen zijn richting meer kringlooplandbouw

Ik vraag me af in hoeverre we teruggaan naar de vorige status quo. Meer digitaal vergaderen in plaats van reizen is een plus. Lokaal voedsel krijgt een boost en corona zou best eens het zetje kunnen zijn richting meer kringlooplandbouw. LNV’s motto ‘lokaal wat kan, regionaal of internationaal wat moet’ past goed in de huidige tijd. In andere delen van de wereld geldt dit nu ook.

Lokale verdienmodellen

Ik ben benieuwd of we zodra het weer kan, met zijn allen wereldwijd proberen in te halen wat we gemist hebben. Of is het vooral het buiten zijn en het hebben van leefruimte wat we momenteel missen? Gaan we het lokale voedsel, de buurtgemeenschap en de vakantie in eigen land juist weer waarderen? Misschien hebben we dat reizen naar het buitenland, de exotische gerechten en de pakketjes van Alibaba niet eens zozeer gemist en kan dat allemaal wel wat minder.

En misschien hebben we ook wel niet overal verdienmodellen voor nodig

Mogelijk krimpen onze import en export wat en komen daarvoor meer lokale verdienmodellen terug. En misschien hebben we ook wel niet overal verdienmodellen voor nodig. Is het juist leuk om bepaalde dingen met elkaar, voor elkaar te doen.

Kamperen in het weiland

Een paar bekenden hebben al gevraagd of ze hier in het weiland mogen kamperen, omdat de internationale reizen er voorlopig nog niet in zitten en ze de stad wel even uit willen. Geen verdienmodel, maar wel gezellig. En al gaat het werk hier gewoon door, in coronatijd voelt het op de boerderij toch als vakantie.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

  • farmerbn

    Als de corona voorbij is gaan de mensen weer gewoon op dezelfde voet verder. Degene die de laagste prijs heeft verkoopt zodat consumenten geld overhouden voor zaken die zij belangrijk vinden zoals vliegvakanties, dure mobieltjes enz. Blijf jij met je duurdere streekproducten zitten.

  • oeleboele

    We zijn super bevoorecht dat we vrij wonen en een groot erf hebben in deze tijd. Dat besef ik me heel goed. Het is net als in de oorlog, op het platteland voelen we niet zo heel veel van de corona maatregelen. Als je het erf afgaat moet je 'oppassen'. Maar op de boerderij gaat het werk gewoon door en het voelt met de kinderen thuis idd als vakantie.
    De mensen in de stad zijn nu weer meer afhankelijk van het plattelsnd. Het is hier nog nooit zo druk geweest met wandelaars en fietsers. Mooi om te zien. Maar hopenlijk gaan ze het platteland ook wat meer waarderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.