Commentaar

4 reacties

‘Exit losse soja en raap vanwege stikstof’

Een langere looptijd dan aangekondigd dreigt voor tijdelijke regeling voerspoor in verband met de stikstofcrisis.

Het voerspoor om de stikstofcrisis deels te beslechten is afgekondigd door minister Schouten. Deze regeling is geheel gebaseerd op aankoop van producten, niet op het rantsoen van de dieren. Reden daarvoor is dat die aangekochte producten op korte termijn makkelijk te sturen zijn. Controle en borging van rantsoenen is een drama, zie de NVWA-notitie over fraudedruk in de KringloopWijzer.

Geen eiwitrijke voedermiddelen op bedrijf

Wat is nu geregeld? Melkveehouders mogen vanaf 1 september 2020 tot – vooralsnog – 2021 geen eiwitrijke voedermiddelen op hun bedrijf hebben. Voor extensieve bedrijven op veengrond geldt in aangekochte producten een maximum van 164 gram ruw eiwit per kilo droge stof; voor intensieve bedrijven op zand- en lössgrond is de limiet 192 gram.

Je bent dan overgeleverd aan de nukken van een mengende tussenhandelaar die ook verdienen moet

Kunstmelk, bierbostel en tarwegistconcentraat, die allemaal daar ver boven zitten, blijven wel legaal. Soja- en raapschroot zijn dan verboden. Tenminste, aangekocht in losse vorm. Een mix van soja en pulp, die onder die norm blijft, is wél toegestaan. Maar je bent dan overgeleverd aan de nukken van een mengende tussenhandelaar die ook verdienen moet. Want aanwezigheid of aanvoer van losse soja en zelf mengen mag in die periode niet.

Lobbyen de Nederlandse brouwerijen en Europese bio-ethanolproducenten beter dan ADM en Cargill?

Bierbostel en tarwegistconcentraat, ook te eiwitrijk, zijn hiervan uitgezonderd. Is dat omdat de Nederlandse brouwerijen en Europese bio-ethanolproducenten beter lobbyen dan ADM en Cargill? Die uitzondering voor natte bijproducten past in het streven naar een meer duurzame landbouw, schrijft Schouten. Want ze komen uit de Europese regio en niet uit het verre Zuid-Amerika.

De minister schrijft dat ze in 2021 op rantsoenbasis wil limiteren ‘in een met de sector overeen te komen afsprakenkader’. Daar zit nog een flink borgingsprobleem en dat benoemt ze ook in de brief. ‘Het is op dit moment niet mogelijk hiervoor een juridisch stelsel te ontwerpen met voldoende handhaafbare, individuele normstelling.’

In normaal Nederlands: eigen mais is op papier zo maar van 40 naar 60 of 80 ton per hectare opgekrikt. En dat drukt het eiwitgehalte van het rantsoen aanzienlijk.

De belofte van overschakelen op rantsoeneisen is zo erg dun

Dat maakt de belofte van overschakelen op rantsoeneisen erg dun.

Schriftelijke toezeggingen zijn al eerder niet nagekomen door een landbouwminister. De varkensrechten zouden per 2006 vervallen. Ze zijn er nog steeds.

Niets is zo definitief als een tijdelijke regeling

Niets is zo definitief als een tijdelijke regeling. Het is dus nog maar zeer de vraag wanneer deze makkelijk controleerbare wijziging van de regeling diervoeders vervalt.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Dit moeten we niet accepteren jongens, steeds dat gelul over duurzaamheid en betere prijzen, de prijzen gaan dalen en dan ook nog dit, Rutte zei toch dat geld geen probleem was, en ook dat wij niet de oorzaak maar de oplossing waren, massaal gaan blokkeren

 • john***

  Je eigen voerfabriek starten daar soja en mais mengen en dat weer als mengvoer naar de eigen koeien verkopen dan maar? Allemaal op eigen erf. Nvwa zal vast blij zijn met 20.000 extra voerfabrieken in Nederland.

 • D. de Jong

  Tja daar sta je dan met je Ned soja proeven

 • kanaal

  wat een domme maatregel vast door een ambtenaar bedacht die het uitvoert is nog dommer.

Of registreer je om te kunnen reageren.