Redactieblog

3 reactieslaatste update:2 apr 2020

‘Ziekte-insleep bij vee blokkeren’

Corona heeft nu de aandacht. Voor ziekte-insleep bij vee geldt hetzelfde: beperk de contacten.

Gespreksonderwerp nummer 1 in Nederland is de coronacrisis. Corona is een gevaarlijke, besmettelijke virusaandoening die door contact wordt overgebracht. Het blijft altijd lastig om de vergelijking te maken tussen mensen en dieren, maar in dit geval gaat de vergelijking tussen coronabesmetting en overbrengen van dierziekten naar mijn idee wel op. Het overbrengen van het virus is onzichtbaar. Soms hebben mensen geen verschijnselen, maar kunnen de ziekte wel verspreiden.

Dat klinkt bekend. Het gaat bij dierziekten net zo. Denk aan mkz, aan varkenspest, aan IBR, aan salmonella en noem alle kwaaie pieren maar op. Dat is recent nog eens onderstreept door Royal GD met cijfers uit de Monitoring Diergezondheid Herkauwers.

Geïmporteerde dieren

Enkele opmerkelijke feiten. Ten eerste stelt de GD vast dat er in het laatste kwartaal van 2019 opnieuw veel aanvoer van rundvee met een lagere status in diverse programma’s heeft plaatsgevonden. Een groot deel daarvan komt uit geïmporteerde dieren. Ten tweede is er insleep van Streptococcus agalactiae, een bacterie die uierontsteking veroorzaakt, op drie bedrijven vastgesteld als gevolg van import. En ten derde blijkt uit monitoring dat er ook vier tankmelkomslagen zijn geweest voor Leptospirose, onder andere door import.

Achterliggende ziekteverwekkers

Ik ga ervan uit dat al deze dieren zijn beoordeeld op gebied van diergezondheid alvorens ze geïmporteerd zijn. Export van dieren mag binnen de EU immers pas als er een verklaring van een – door de staat geaccordeerde – dierenarts bij is. Een subklinische aandoening zie je echter niet, maar kan door een dier wel meegenomen worden en de achterliggende ziekteverwekkers in de nieuwe omgeving verspreiden. Zeker als het een ziekteverwekker is die niet eerder op het bedrijf voorkwam, kunnen de infecties heftig verlopen.

Ziektekiemen van buitenaf

De coronacrisis zet mensen in elk geval aan het denken over hun eigen bioveiligheid, ook wel biosecurity genoemd. Voor jezelf en je gezin voer je de nodige maatregelen uit die door de overheid zijn afgekondigd. Verstandig, want het coronavirus is verraderlijk actief en kan behoorlijk ziekmakend zijn met ernstige complicaties en zelfs de dood tot gevolg.

Pas op met aankoop van dieren, met transporten en bezoeken door mensen

Trek die lijn ook door voor je bedrijf. Voorkom insleep en hou je bedrijf zoveel mogelijk gesloten voor ziektekiemen van buitenaf, dus pas op met aankoop van dieren, met transporten en bezoeken door mensen. Hou jezelf en je dieren gezond.

Laatste reacties

 • Gillessen

  HLIAN,
  Bovenstaande is absoluut juist dus zowel de insleep voorkomen als de belangrijkste faktor op het bedrijf"'de dieren"'optimaal in conditie houden of brengen,want zowel bij corona als bij alle andere ziekten blijkt wel dat de immuniteit en weerstandsvermogen naast management de belangrijkste factoren zijn.PREVENTIEF werken is nu nog belangrijker,dat zal veel elende en zeker ook werk besparen.

 • Dirk

  10 jaar geleden werd het aanbieden van een hygiënesluis met douch, door controleurs,nog gezien als "tegenwerking" bij een controle door gemeente of prov.In ons geval werd de politie erbij gehaald ,en werd ik onder dwang gezet ,de controleurs toegang te bieden ,met gebruik van hun eigen hygiëne protocol ,nu besmetting met corona persoonlijk wordt komt men tot besef , Zal de regionale milieudienst alsnog bevragen over hun gedrag destijds, ? nu ze vleugellam zijn ?

 • slagman

  kalverimport direct stoppen

Of registreer je om te kunnen reageren.